Ομαδικές απολύσεις και «κουτσούρεμα» κατώτατου μισθού, σχεδιάζουν οι δανειστές

Τις απαιτήσεις της τρόικα στα Εργασιακά, αποκαλύπτει η έκθεση των θεσμών προς την κυβέρνηση μετά την πρώτη αξιολόγηση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, δίνεται όλο το πακέτο με τις αλλαγές που θέλουν να φέρουν στην αγορά εργασίας οι δανειστές.  Συγκεκριμένα, η επέκταση του πεδίου των επιχειρησιακών συμβάσεων, ο νέος μικρότερος κατώτατος μισθός, να αποφασίζεται από το κράτος, η αύξηση/διπλασιασμός των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% και την εφαρμογή της «ανταπεργίας». Στην συνέχεια, παρουσιάζεται και το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με τους συντάκτες της Έκθεσης, να τονίζουν ότι περιλαμβάνει προτάσεις που «θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τη λογική άκαμπτων κόκκινων γραμμών».

 
Οι απαιτήσεις των δανειστών στα Εργασιακά

 Όλα σύμφωνα με το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι δανειστές, πάντα σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις τους, έχουν στόχο τη δημιουργία κινήτρων για προσλήψεις, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης απασχόλησης, αλλά και την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, ώστε να ενσωματωθούν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την απασχολησιμότητα. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει αλλαγές, που αφορούν στους έξι πυλώνες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

 Αναλυτικά, οι τρόικα υποστηρίζει την επέκταση του πεδίου των επιχειρησιακών συμβάσεων σε μισθούς και απασχόληση, διότι βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας ή προσαρμογής. Η μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων συμβάλλει σύμφωνα με τους θεσμούς, στην ευελιξία των επιχειρήσεων προκειμένου να προσαρμόσουν το εργασιακό κόστος μέσω των τιμών και όχι μέσω των απολύσεων.

 – Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ήταν προϊόν διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Εφεξής όμως θα αποφασίζεται από το κράτος και από το 2017 και μετέπειτα θα αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμανσης. Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε να συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και στην μείωση της ανεργίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

 -Ως προς τις ομαδικές απολύσεις οι θεσμοί κρίνουν απαραίτητη την κατάργηση των περιορισμών και την αύξηση του ποσοστού του ορίου των απολύσεων από 5% σε 10%. Με αυτή την πρακτική μειώνονται οι κίνδυνοι μαζικής ανεργίας, όπως συνέβη στις επιχειρήσεις Ηλεκτρονική, Softex και Sprider, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι έχασαν την εργασία τους.

 -Για το συνδικαλιστικό νόμο, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των συνδικάτων, στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων, καθώς και την εφαρμογή της «ανταπεργίας» («lockout»). Τέλος, επισημαίνουν ότι θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής των μελών των συνδικάτων που θα μείωνε τη γραφειοκρατία και θα καταπολεμούσε πρακτικές εκμετάλλευσης.

 
Το πόρισμα των «Σοφών»

 Σχετικά με το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην έκθεση αναφέρεται, ότι περιέχουν προτάσεις που «θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τη λογική άκαμπτων κόκκινων γραμμών» . Σύμφωνα με το Γραφείο, «πρώτο και κύριο καθήκον του κράτους είναι να επιτύχει, στον βαθμό που μπορεί, χαμηλό επίπεδο ανεργίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφεύγονται διάφορες παθολογίες στις αγορές εργασίας». «Εκτιμούμε ότι η επιστροφή στο παρελθόν θα δυσκόλευε την έξοδο της χώρας από την κρίση». Η προάσπιση του status quo είναι αντιπαραγωγική και, μακροπρόθεσμα, λόγω των οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων και της τρέχουσας ρύθμισης της διεθνούς οικονομίας, μη ρεαλιστική.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή