Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού: Πώς να γλυτώσουμε από την “μάστιγα του αιώνα”

Υπολογίζεται ότι στην σύγχρονη εποχή, μία στις οκτώ γυναίκες, θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού. Με αφορμή σήμερα 25 Οκτωβρίου, που έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, ο Διευθυντής της Διεθνούς Έρευνας, Christopher Wild για τον Καρκίνο (IARC) αποκρυπτογραφεί τις μεγάλες εξελικτικές τάσεις των κακοηθειών θηλωμάτων.
Ιδιαίτερη κορύφωση των συμπτωμάτων παρουσιάζεται κυρίως σε υποανάπτυκτες χώρες. Με τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες οι οποίες και διακρίνονται στον πνεύμονα, στο παχύ έντερο και κυρίως στον μαστό. Ενώ αντιθέτως η εμφάνιση καρκινικών κυττάρων στην μήτρα, στο στομάχι ή στο ήπαρ, δεν παρουσιάζονται πολύ συχνά.
Σε γενικές γραμμές η αύξηση των επιπτώσεων , αντικατοπτρίζεται στην κατανομή των κινδύνων σε χώρες αναπτυσσόμενες.
Βασικό αίτιο, μπορεί να αποτελέσει το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος, η σωματική αδράνεια καθώς και η αύξηση της ηλικίας της μητρότητας και του θηλασμού. Ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες υφίσταται διαφοροποίηση στο φαινόμενο του καρκίνου. Οι άνδρες δεν προσβάλλονται συχνά σε σημεία που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες οι γυναίκες να νοσήσουν.
Ένα σύμπτωμα αύξησης των καρκινικών κυττάρων, αποτελεί η χρήση του τσιγάρου. Θα μπορούσε να επονομαστεί ως η «επιδημία του καπνού», μιας και στην σύγχρονη εποχή πολλές γυναίκες έχουν υιοθετήσει αυτή την «κακή συνήθεια».
Οι αυξήσεις αυτές συνδέονται με την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων, η οποία και οδήγησε σε σημαντική αύξηση στην ανίχνευση μικρών όγκων, τα επονομαζόμενα θηλώδη.
Παρά τη μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο, η περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί να αυξάνεται σε ορισμένες χώρες στην Ανατολική Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι επιπτώσεις σε πολλούς τύπους καρκίνου, είναι σχετικά σταθερές.
Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος παρουσιάζεται σχετικά σταθερή. Όμως, εξαιτίας της κακής πρόγνωσης αυτών των όγκων, η πρόοδος στην ανίχνευση και η θεραπεία άλλων μεγάλων μορφών καρκίνου, δημιουργεί πλέον μια σημαντική αιτία θνησιμότητας εξαιτίας του καρκίνου και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον οι βασικές γνωστές αιτίες θνησιμότητας της νόσου, απορρέουν από το κάπνισμα και το αλκοόλ. Σήμερα όμως, έχουμε σημαντική γνώση ορισμένων παραγόντων κινδύνου, η οποία μπορεί να εξηγήσει μέρος των παρατηρούμενων αλλαγών. Πρώτον, η επίδραση των χρόνιων λοιμώξεων συχνά παραβλέπεται ως παράγοντας κινδύνου, ακόμη αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των καρκίνων σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο ήπαρ (ιογενής ηπατίτιδα), ο τράχηλος (HPV) και το στομάχι (Helicobacter pylori).
Ωστόσο, αυτό ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, αναλόγως με τη χώρα στην οποία κατοικεί ο ασθενής. Στην Αφρική για παράδειγμα, περισσότερο από το 40% των καρκίνων σχετίζονται με τις προαναφερόμενες μολύνσεις, ενώ από το 1% έως 3% στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία, παρουσιάζουν αυτές τις μορφές καρκίνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι μερικές από αυτές τις ιικές και βακτηριακές μολύνσεις μειώνονται ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι σε ορισμένες πλούσιες χώρες, υπάρχει ραγδαία αύξηση της στοματοφαρυγγικής καρκινικής σφαίρας (στόμα, τα χείλη, το λαιμό) και του ανώτερου γεννητικού συστήματος που σχετίζονται με τη σεξουαλική μετάδοση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Η αλλαγή αυτή είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για την εισαγωγή του εμβολίου έναντι του HPV, με τα οφέλη του να υπερβαίνουν στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι η χρήση καπνού συνεχίζει να αυξάνει σε πολλές χώρες του ασθενείς που νοσούν από αυτή την μάστιγα, πράγμα που οδηγεί και σε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και άλλων μορφών καρκίνου, καθώς και άλλες επιδράσεις στην υγεία (καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνιες αναπνευστικές διαταραχές, κ.λπ.).
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης αυξάνει δραματικά σε πολλά μέρη του κόσμου τα καρκινικά συμπτώματα και αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συνδέονται με τους αυξημένους κινδύνους ορισμένων καρκίνων συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και των νεφρών.
Εν προκειμένω οι περισσότερες μορφές καρκίνου, σχετίζονται και με τον τρόπο ζωής του ασθενούς. Συχνά συνδέονται με την αστικοποίηση, τη διατροφή, τα ζαχαρούχα ποτά και την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Ομοίως, η τάση για τις γυναίκες να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία ή να έχουν λιγότερα παιδιά όπως επίσης και ο θηλασμός για μικρές χρονικές περιόδους, συνδέονται με τις επιπτώσεις της αύξησης του καρκίνου μαστού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ογκολογία, ως επιστήμη, βασίζεται κυρίως στην έννοια της μετάλλαξης. Εν ολίγοις, όταν ένα κύτταρο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθίσταται στους μοριακούς μηχανισμούς, δημιουργούν ραγδαία αύξηση των θηλωμάτων. Οι καρκίνοι όμως, ως επί το πλείστον διακρίνονται σε μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων των κυττάρων.
Συχνό φαινόμενο, καρκινικών συμπτωμάτων έχει να κάνει και με την κληρονομικότητα, μιας και ορισμένα καρκινικά κύτταρα, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι γυναίκες ηλικίας 30- 45 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες παρουσίασης καρκίνου του μαστού, καθώς και του τραχήλου. Ενώ στην ηλικία των 18 ετών, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, που ολοκληρώνεται και η σεξουαλική ζωή των κοριτσιών κινδυνεύουν στο πρώτο διάστημα να παρουσιάσουν καρκίνο στον τράχηλο.
Μέθοδοι πρόσληψης του καρκίνου, είναι η μη χρήση αλκοόλ και τσιγάρου, η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος καθώς και η συχνή επίσκεψη στον γυναικολόγο.
Μια νέα επαναστατική μέθοδος που προλαμβάνει την εμφάνιση αυτής της σύγχρονης μάστιγας, είναι η εξέταση του BRCA1 και του BRCA2, που έγινε ευρέως γνωστή μέσω της χολιγουντιανής αμερικανίδας ηθοποιού Angelina Jolie.
Το κόστος όμως της εξέτασης αυτής ανέρχεται στο ποσό των 3.000 δολαρίων στις ΗΠΑ, ποσό απαγορευτικό για το budget πολλών γυναικών.
Η ζωή μας βάζει πολλές προκλήσεις. Αυτές που δεν θα έπρεπε να μας φοβίζουν είναι αυτές τις οποίες και μπορούμε να ελέγξουμε. Μπορούμε να σφυρηλατηθούμε με δύναμη και με ελπίδα για την ζωή.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης