Τα παραμύθια μας ταξιδεύουν δίνοντας μας ένα τρόπο διαφυγής από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε μεγαλώσει με τις ιστορίες των παραμυθιών, ιστορίες που στην πραγματικότητα μένουν δια βίου μέσα μας.
Από τις ωραιότερες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, είναι όταν η γιαγιά ή ο παππούς μαθαίνουν στα εγγόνια τους την χαρά της ανάγνωσης, μέσω των παραμυθιών και των μυθιστορημάτων.
Στο μακρινό Σαό Πάολο, η γιαγιά Marcia Amaral, μαθαίνει στην 3χρονη εγγονή της, την γοητεία των λέξεων μέσα από την φαντασία των παραμυθιών.
– Άρχισα να διαβάζω με την μικρή Μαρία Κλάρα, όταν είχε ακόμα τα πρώτα της γενέθλια. Πλέον επιλέγει μόνη της τα βιβλία. Λόγω αυτής της συνήθειας, αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές εδώ στο σπίτι. Αφήνουμε τα βιβλία σε ένα χαμηλό ράφι, για να είναι προσιτά στην μικρή – εξηγεί Marcia.
Η τακτική της τοποθέτησης των βιβλίων, να βρίσκονται κοντά στα παιδιά ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση είναι ένας απλός και ακριβής τρόπος για να ενθαρρύνει την ανάγνωση και εκτός από τη στενότερη επαφή με τις σελίδες, να δώσει στο παιδί την αυτονομία της γνώσης από την βρεφική ηλικία. Marcia λέει ότι οι προτιμήσεις της εγγονής της, είναι πολύ διαφορετικές. Ενώ έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα παραμύθια της Disney με τις όμορφες πριγκίπισσες, επιλέγει και περιπέτειες, κάτι που η γιαγιά της θεωρεί εκπληκτικό.
Τα βήματα είναι απλά, στην αρχή θα βλέπει εικόνες και σταδιακά θα μαθαίνει λεξούλες, μέχρι να μπορεί να διαβάζει μόνη της τις ιστορίες.
Ο ενθουσιασμός για την ανάγνωση μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά για ταξίδια στο θέατρο, στον κινηματογράφο ή σε ιστορίες και σε βιβλία ζωγραφικής αφήγησης γεγονότων που προκαλούν το ενδιαφέρον. Είναι ένα όμορφο κίνητρο.
Είναι σημαντικό να σεβόμαστε το χρόνο του παιδιού και να το αφήνουμε να επιλέξει ένα βιβλίο. Συχνά δεν θέλει να ακούσει μια φανταστική ιστορία, για το παιδί σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα νόημα στο νου του.
Η ανάγνωση πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία, και αυτό γιατί το παιδί θα πρέπει να ζήσει και να είναι μέσα βιβλία. Να έχει την δυνατότητα να εφεύρει ατελείωτες ιστορίες. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί ένα τρόπο ελευθερίας και πλάσης του παιδικού μυαλού.
Ο ενήλικος στην εκάστοτε περίπτωση αποτελεί την γέφυρα του μυαλού του παιδιού με τα βιβλία και την μέθοδο της ανάγνωσης. Έτσι το παιδί ωριμάζει γρηγορότερα και αναπτύσσει συναισθήματα καθώς εξασκεί το μυαλό του. Για την ακρίβεια δεν υπάρχουν κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο, το χρόνο ή τον τόπο θα μάθει ένα παιδί να διαβάζει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς διαβάζοντας στην παιδική ηλικία βοηθά στην παιδεία, την επέκταση του λεξιλογίου, στη γνωστική ανάπτυξη, στην αντίληψη της αιτίας και του αποτελέσματος, καθώς και στην επέκταση της δημιουργικότητας και της κατανόησης πλάθεται ένας ιδανικά φιλελεύθερος χαρακτήρας από την παιδική ηλικία.