Μιλούν οι τροϊκανοί, ακούγεται ο Σόιμπλε!

ΌΧΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, ΛΕΕΙ Ο ΝΤΡΟΥΝΤΙ (ΕΚΤ)
Το σχέδιο του Γερμανού, υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να μπει στο συρτάρι το χρέος, ώστε να έχουν κάτι οι δανειστές για να μας εκβιάζουν, θύμισαν οι δηλώσεις του νέο-τροϊκανού, επικεφαλής εκπροσώπου της ΕΚΤ, Φρανσουά Ντρούντι!
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν καλά, αλλά τα μηνύματα που στέλνει το «κουαρτέτο», όταν τα στελέχη των δανειστών, βρίσκονται μακριά από το τραπέζι, προκαλούν ανησυχία.
Σε εκδήλωση του Ελληνο-γερμανικού Επιμελητηρίου, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα αποθαρρύνει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.
Μία σκέψη που έχει επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν, ο κ. Σόιμπλε, προκαλώντας αντιδράσεις. Τώρα, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, υποστήριξε, ότι ναι μεν η ρύθμιση του χρέους μαζί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές, αλλά «είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν πλήρη δέσμευση στους στόχους και στο πρόγραμμα».
Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές είναι πεπεισμένοι ότι μεταρρυθμίσεις θα γίνονται μόνο όσο κρατούν το χρέος πάνω από το κεφάλι μας και ακριβώς για αυτό τον λόγο, θέλουν η ρύθμισή του να γίνει σταδιακά, με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Γιατί πιστεύουν ότι αν μας «κούρευαν», ένα χρέος που αποτελεί κοινό μυστικό ότι είναι μη βιώσιμο, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να καταφέρει να το ξεπληρώσει, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα σταματούσε να προχωρά τις μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Ντρούντι τόνισε ότι η ελπίδα όλων είναι να προχωρήσει με επιτυχία η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό είναι το απαραίτητο και να βγει εν τέλει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και να επανέλθει στις αγορές» δήλωσε.
Στις προτεραιότητες που έδωσε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας και να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στο Ασφαλιστικό.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης