«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τις άδειες

Στον… αστερισμό των τηλεοπτικών αδειών το πολιτικό σκηνικό και άπαντες βρίσκονται εν αναμονή των κρίσιμων διασκέψεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα και Τετάρτη.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζουν τους τόνους. «Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη και κανόνες  στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και αυτό δεν θα αλλάξει» είπε σε συνέντευξή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Σε ότι αφορά την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας, η κ. Γεροβασίλη απάντησε πως είναι μέρος μιας διαδικασίας σημειώνοντας πως θα προηγηθεί διάλογος για το εάν και πότε θα κατατεθεί. Τόνισε επίσης πως «έχουμε μια πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  που δεν προδικάζει το αποτέλεσμα». Επιπλέον, απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δει το σκεπτικό της απόφασης και πως σε μια τέτοια περίπτωση θα «γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς». Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ενός νέου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες  καθώς όπως είπε « Θα συζητηθεί αν φέρουμε νέο νόμο». Τόνισε πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της ανεξάρτητα και αμερόληπτα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει στη δικαιοσύνη και εξέφρασε την προσωπική της άποψη ότι τα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να προστατεύονται πάντα και εκτίμησε ότι θεσμικά η δικαιοσύνη θα κάνει ότι πρέπει .

Παππάς: επαναφορά της τροπολογίας πριν την απόφαση του ΣτΕ

Επαναφορά  της τροπολογίας για την αναστολή λειτουργίας των καναλιών, που δεν έχουν λάβει άδεια πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα και την ερχόμενη Τετάρτη, προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Η απόφαση του Στε δεν ξέρουμε πότε θα εκδοθεί. Η μετάβαση στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν μπορεί να αναβάλλεται εσαεί. Και πρέπει να σας πω ότι ποτέ η διοίκηση δεν περίμενε τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ για να προχωρήσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς μιλώντας στα Παραπολιτικά.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός : «υπήρχε και πριν τον νόμο 4339 ένα νομικό πλαίσιο που επέτρεπε σε μη αδειοδοτημένους να εκπέμπουν κατ’ εφαρμογήν του Συντάγματος. Έρχεται λοιπόν η δική μας ρύθμιση και αποσαφηνίζει και κάνει πιο αυστηρό πλαίσιο αυτής της νομικής πρόνοιας που είναι απόλυτα συμβατή με το Σύνταγμα».
Τόνισε, δε πως αν η διάταξη για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον υπουργό επικρατείας, που αφορά στην διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο θα διενεργήσει νέο διαγωνισμό και η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα. Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ακόμη ότι εφόσον το ΣΤΕ αποφανθεί πως μόνο το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο μπορεί να κάνει την αδειοδότηση των καναλιών θα επιστρέψουμε στο καθεστώς, που παραβίαζε την ρητή πρόνοια ότι για να υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός πρέπει να υπάρχει άδεια και πρόσθεσε :  «Αυτό το καθεστώς των 27 χρόνων έχει την πτυχή της παραβίασης των δικαιωμάτων άλλων επιχειρηματιών που δεν είχαν την δυνατότητα να μπουν στην αγορά στην οποία κάποιοι με μια σκοτεινή διαδρομή εκκινούσαν με περιφερειακή άδεια η οποία τη νύχτα γινόταν πανελλαδικής εμβέλειας». Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», ενώ έκανε λόγο για έναν κυκεώνα των συμφερόντων που έπαιξαν τα ρέστα τους σε αυτή την ιστορία.

Φίλης: ήττα αν κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών όμως αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ο οποίος παραδέχτηκε ότι αν το Συμβούλιο κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αυτό θα είναι «ήττα».

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός το τηλεοπτικό τοπίο θα επιστρέψει στο προγενέστερο καθεστώς, το οποίο και χαρακτήρισε καθεστώς «ασυδοσίας» και «κιτρινισμού», χωρίς όμως να εξηγήσει πώς η μείωση του αριθμού των σταθμών εθνικής εμβέλειας θα μπορούσε να διορθώσει τα κακώς κείμενα.Όπως είπε, το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να εργαστεί «ανεπηρέαστο» και αρνήθηκε ότι υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις για να υπάρξει απόφαση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά. Κατηγόρησε δε, τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη για «ομοβροντία εκβιαστικών δηλώσεων» με στόχο τη Δικαιοσύνη. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο σε αυτή την περίπτωση, απάντησε: «θα το ξανασκεφτούμε» και για την τροπολογία σχετικά με τα κανάλια, σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν βιάζεται», αποσυνδέοντας το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ με την απόφαση του ΣτΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνταγματική επιταγή.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή