Κατάθλιψη: Η σύγχρονη νόσος

Ίσως να επονομάζεται ως η Νο 1 ασθένεια των ημερών μας. Οι γρήγοροι ρυθμοί που κατακλύζουν την σύγχρονη εποχή μας και όσα μας επιβάλλουν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας , αγχώνουν ένα μεγάλο ποσοστό των ελλήνων με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην κατάθλιψη.
Οι επιστήμονες σήμερα προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ασθένεια που μαστίζει την ανθρωπότητα και δεν διαχωρίζει φύλο, ηλικία ή εθνικότητα.
Η κατάθλιψη είναι διαφόρων μορφών και πολύ «ύπουλη» όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.
Ορισμένες μορφές κατάθλιψης είναι :
Η Χρόνια Κατάθλιψη
H Παραληρητική Κατάθλιψη
Η Δυσθυμία
Η Εποχιακή κατάθλιψη
Η Δευτεροπαθής κατάθλιψη
H Καταθλιπτική Ψευδοάνοια
Η Διπολική διαταραχή ή Μανιοκατάθλιψη
Η Επιλόχεια Κατάθλιψη ή αλλιώς κατάθλιψη μετά τον τοκετό
Οι δύο τελευταίες μορφές κατάθλιψης είναι και οι πιο συχνές, σύμφωνα με τους ειδικούς. Με τους θεράποντες ιατρούς να έχουν ως πρωταρχικό τους στόχο, να απογυμνώνουν από τον φόβο των συμπτωμάτων και να συμφιλιώσουν τον εκάστοτε πάσχοντα με την νόσο.
Η κατάθλιψη παγκοσμίως, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις επιδημίας, σύμφωνα με στατιστικές. Ένας στους δέκα ανθρώπους επηρεάζετε σήμερα, από αγχώδεις ψυχικές διαταραχές. Και ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά στη χώρα μας.
Έχει καταγραφεί ότι το έτος 1990 νόσησαν περίπου 416 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το 2012 αυξήθηκε το ποσοστό κατά 200 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα την ασθένειας αυτής δεν είναι τα ποσοστά της άλλα η αύξηση των αυτοκτονιών σε ηλικίες κυρίως από 15-35 ετών. Ενώ σύμφωνα με στοιχεία δηλώνεται ότι κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί.
Μια πολύ γνωστή προσωπικότητα που έδωσε τέλος στην ζωή της εξαιτίας της νόσου, υπήρξε η σπουδαία Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, Βιρτζίνια Γούλφ.
Με την επιλόχειο κατάθλιψη να βρίσκεται στην δεύτερη θέση των αυτοκτονιών. Την πρώτη θέση κατέχει η μανιοκατάθλιψη. Άραγε μπορούν οι αυτοκτονικές τάσεις των ασθενών να προληφθούν?
Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πάσχοντες από την νόσο, να μειώνουμε το άγχος στην ζωή τους και στις περιπτώσεις που ένας ασθενής δείχνει δείγματα αποστροφής και αποχαιρετά τα αγαπημένα του πρόσωπα, οφείλουμε να υποψιαστούμε ότι «κάτι δεν πάει καλά».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα για την νέα μητέρα. Καθώς 1 στις 4 γυναίκες με τον ερχομό ενός μωρού, μπορεί να τους προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα.
Είναι η θλιβερή εικόνα της εποχής μας, και η άμεση συνέπεια των ψυχολογικών και των βιολογικών παραγόντων της ζωής μας. Ίσως η μόνη λύση είναι να σφυρηλατηθούμε με δύναμη για ζωή και να ξεφύγουμε από την πίεση που έχει σηματοδοτήσει την εποχή μας.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης