Η χρεοκοπIα του 2009, η πέμπτη χρεοκοπία στην ιστορία του νεώτερου ελληνικού έθνους, υπήρξε το νομοτελειακό και τραγικό αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της χώρας κατά την περίοδο 1974-2009, από ανίκανες και ανεγκέφαλες κυβερνήσεις στη μέθοδο διαχείρισης των Δημοσίων Οικονομικών.
Όλες οι κυβερνήσεις και ιδίως αυτές που είχαν τα ηνία της εξουσίας μετά το 1980, συνειδητά έκρυβαν την αλήθεια κάτω από το χαλί. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, προέβαινε σε συστηματικό και ασύστολο δανεισμό για τη χρηματοδότηση των διογκούμενων κρατικών ελλειμμάτων, προκαλώντας τη συνεχή άνοδο του δημοσίου χρέους, οι κυβερνώντες υποστήριζαν ότι τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας είναι υγιή και υπό πλήρη έλεγχο. Έκρυβαν όμως την αλήθεια, καθότι μαγείρευαν τα στοιχεία και στην πραγματικότητα τα Δημόσια Οικονομικά νοσούσαν βαρύτατα. Δυστυχώς, ο ελληνικός λαός πίστευε τους ψεύτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ψήφιζαν αυτούς που οδηγούσαν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη κατά την περίοδο Ιανουαρίου 1996-Μαρτίου 2004, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου και Νικόλαος Χριστοδουλάκης, υποστήριζαν ότι οι αναπτυξιακές επιδόσεις της Ελλάδας προσεγγίζουν εκείνες της Ιρλανδίας και γι’ αυτό εκτός του ιρλανδικού θαύματος υπάρχει πλέον στον ευρωπαϊκό και το “ελληνικό θαύμα”. Η προπαγάνδα και η εξαπάτηση των πολιτών σε όλες της τις διαστάσεις. Ορισμένοι με την αμερόληπτη γραφίδα μας και τον ειλικρινή λόγο μας, καταγγέλλαμε τα ψεύδη τους και την παραχάραξη των επίσημων δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά κανείς δεν μας άκουγε.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα εισήλθε στην ΟΝΕ (Οικονομική Νομισματική Ένωση) την 1η Ιανουαρίου του 2002.
Μετά από μερικές μέρες σε άρθρο μου στην εφημερίδα Καθημερινή, που δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 2002, με την παράθεση αδιάσειστων στοιχείων, ουσιαστικά υποστήριζα ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με χρεοκοπημένα τα Δημόσια Οικονομικά της.
Ο βασικός λόγος της ανωτέρω εισαγωγής, είναι για να επισημανθεί πως από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετέπειτα, τα Δημόσια Οικονομικά πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, το δημόσιο χρέος αυξανόταν με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και στην πραγματικότητα η χώρα ήταν χρεοκοπημένη.
Προσωπικά ήλπιζα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την άνοδο στην κυβερνητική εξουσία, θα αποψίλωνε τα σκοτεινά κυκλώματα χάλκευσης των δημοσιονομικών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών και της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε η άσκηση της μακροοικονομικής πολιτικής να αποκτήσει αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Παρ’ όλα αυτά, η ωραιοποίηση των δημοσιονομικών και των εθνικολογιστικών στοιχείων συνεχίζεται και αισιοδοξούμε ότι το υφιστάμενο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σύντομα θα επιληφθεί αυτού του σοβαρότατου ζητήματος. Δυστυχώς, τα πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), που αναφέρονται στην εκτέλεση του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, καταδεικνύουν ότι το μαγείρεμα των στοιχείων συνεχίζεται και μας έρχονται οικτρές σκέψεις του παρελθόντος.
Οι τακτικές αλλοίωσης των στοιχείων έχουν πολλές ομοιότητες με εκείνες του 2013. Στον πίνακα 1.Β του μηνιαίου δελτίου, καθρεφτίζεται η αδιαμφισβήτητη υποεκτίμηση του πρωτογενούς αποτελέσματος και του συνολικού ελλείμματος του ΓΚΠ. Τόσο το 2013 όσο και το 2016, το ΓΛΚ στον πίνακα 1Β αναφέρει δαπάνες άνω των δύο δις ευρώ, που αφορούν “καταπτώσεις εγγυήσεων” και “τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών” φορέων της γενικής κυβέρνησης, δαπάνες όμως που δεν αθροίζονται στις επίσημες δαπάνες του ΓΚΠ. Με αυτή τη μεθόδευση οι πραγματικές δαπάνες του ΓΚΠ υποεκτιμώνται, με άμεσο επακόλουθο το πρωτογενές πλεόνασμα και το συνολικό έλλειμμα του ΓΚΠ να αξιολογούνται ως λογιστικοποιημένα. Για παράδειγμα, στο δελτίο εκτέλεσης του ΓΚΠ της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, στους πίνακες 1Α και 1Β μνημονεύονται δύο μετρήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος και πιο συγκεκριμένα 3,8 και 0,5 δις ευρώ.
Επίσης, για την περίοδο αυτή αναφέρονται δύο μετρήσεις του συνολικού ελλείμματος του ΓΚΠ, δηλαδή -1,0 και -4,3 δις ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι οι διαφορές αυτές είναι τεράστιες. Το καίριο ερώτημα είναι: Τελικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, το πρωτογενές πλεόνασμα του ΓΚΠ ήταν 3,8 ή 0,5 δις ευρώ; Επίσης, την περίοδο αυτή το συνολικό έλλειμμα του ΓΚΠ ήταν -1,0 ή -4,3 δις ευρώ; Εμείς θέτουμε εύλογα ερωτήματα από την απλή ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων.