Ο Σίνζο Άμπε στην Κούβα

Η πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού εδώ και 400 χρόνια                                              

Τη βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις σηματοδοτεί η πρώτη, εδώ και τέσσερις αιώνες, επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Κούβα.

Μετά από 400 και πλέον χρόνια από την έναρξη της Ιαπωνικο-Κουβανικής φιλίας που άρχισε με την άφιξη στο νησί του Σαμουράϊ Χασεκούρα Τσουνενάγκα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, έφτασε στην Αβάνα, καθ’ οδόν για τη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στην 71η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η επίσκεψη είχε ως στόχο την επιβεβαίωση της βούλησης των κυβερνήσεων των δύο χωρών να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις.

Η επίσημη επίσκεψη του Άμπε στις Μεγάλες Αντίλλες αποτελεί αναμφίβολα ένα ιστορικό γεγονός για τις σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών, αλλά και μια ισχυρή ώθηση στις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αβάνα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Επίσης, ο Σίνζο Άμπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη εφημερίδα του ΚΚ της Κούβας, την εφημερίδα Granma, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ελπίζω, ειλικρινά ότι η παραμονή μου εδώ να αποτελέσει μια ευκαιρία για να ανοίξει μια νέα σελίδα στη φιλία των δύο λαών».
Επίσης, κάλεσε σε «έναν ανοικτό διάλογο» για την τόνωση του εμπορίου, των επενδύσεων, της συνεργασίας και του τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει ακολουθήσει καθοδική πορεία από το 1985 και μέχρι σήμερα.
 
Ένα από τα θέματα της ατζέντας της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Κούβα ήταν και αυτό του πυρηνικού αφοπλισμού. Ως γνωστόν η Κούβα είναι από τις λίγες χώρες που διατηρεί σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, της οποίας τα πυρηνικά όπλα θεωρούνται μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Συμβουλίων Επικρατείας και των Υπουργών, Ραούλ Κάστρο, για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες θα μπορέσουν να εμβαθύνουν τις διμερείς τους σχέσεις, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και στο εμπόριο. Όπως έγινε γνωστό συζητήθηκαν, επίσης, θέματα διεθνούς επικαιρότητας και ενδιαφέροντος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή