«Μεγάλος αδελφός» το νέο υπέρ-όπλο της Εφορίας

«Ένας στους δέκα Έλληνες είναι σε λίστα φοροδιαφυγής!», έγγραφε η kontranews, την προηγούμενη εβδομάδα, για το νέο υπερ- όπλο που θα έχει στα χέρια της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ένας κατάλογος, με 1,2 εκατ. ΑΦΜ, που με την χρήση ενός νέου λογισμικού, θα φέρει επανάσταση, στην ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρώνονται οι έλεγχοι. Ερευνούνται υποθέσεις φοροδιαφυγής, από λίστες όπως Λαγκάρντ, εμβασμάτων εξωτερικού, λογαριασμών στο Λουξεμβούργο, καταθετών HSBC στη Γενεύη, αλλά και των διοικητών και υποδιοικητών Ε.Σ.Υ.
Το λογισμικό, που χρησιμοποιεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, είναι στην αιχμή της τεχνολογίας και θα κάνει τους ελέγχους σε ταχύτητα «αστραπή»! Συγκεκριμένα, από την στιγμή που θα μπει ένα ΑΦΜ μέσα στα πρώτα 10 λεπτά, θα έχει κάνει «φύλλο και φτερό» όλη την οικονομική δραστηριότητά του και θα την αντιπαραβάλει με εισοδήματα που έχει δηλώσει. Αν υπάρχει διαφορά, θα χτυπά συναγερμό και οι ελεγκτές θα… πιάνουν δουλειά.
Το πρόγραμμα θα κάνει ανανεώσεις των στοιχείων, που σημαίνει ότι οι έλεγχοι ….δεν πρόκειται να σταματήσουν. Στα προτερήματά του, είναι ότι βάζει με μία κίνηση, όλες τις εγγραφές, καταθέσεις, ομολόγα και κάθε τι που έχει μπει στο σύστημα, στο χέρι των ελεγκτών.
Με το λογισμικό αυτό ο έλεγχος των 1.270.047 Αριθμών Φορολογικού Μητρώου που έχουν συγκεντρωθεί από τις λίστες φοροδιαφυγής θα γίνει με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την λίστα με τους καταθέτες από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών στο εξωτερικό, άνω των 300.000 ή 100.000 ευρώ, από το 2000 έως το 2012, τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα 2.062 προσώπων που έχουν ή είχαν στο παρελθόν λογαριασμούς στην HSBC της Γενεύης, τη λίστα από Έλληνες φορολογούμενους, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο, τη λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο Ε.Σ.Υ. και ο κατάλογος είναι μακρύς.
Με το νέο σύστημα, στόχος είναι οι έλεγχοι εξπρές, οι οποίοι θα γίνονται μετά από ανάλυσης κινδύνου, ξεκινώντας από όσους συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια.
Δηλαδή, ο «μεγάλος αδερφός», θα μπορεί να επεξεργάζεται ταχύτατα όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και μετά να διασταυρώνονται με τα εισοδήματα, παρουσιάζοντας την αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, που ελέγχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης