Τι πραγματικά συμβαίνει με την Attica Bank, εξηγούν οι εργαζόμενοι, που σε ανακοίνωσή τους, δηλώνουν παρών και κάνουν λόγο για επανεκκίνηση της Τράπεζας. Ο σύλλογος υπαλλήλων της τράπεζας Αττικής, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του, αλλά και εύλογη εγρήγορση, για τις αναφορές στην τράπεζα από τα ΜΜΕ.
Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως «λένε για επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις νομικών προσώπων και ιδιωτών∙ μα είναι δυνατόν, όταν όλοι είναι σε θέση να γνωρίζουν ή να αντιληφθούν πως δεν υπάρχει εταιρία πολλώ δε μάλλον όμιλος εταιριών που να μην χρηματοδοτείται και από μία τουλάχιστον 2η και δη συστημική τράπεζα;».
Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα, απαντούν, ότι «γράφουνε για απουσία διοίκησης και management∙ αλήθεια σε 2 εκ των 4 συστημικών τραπεζών τι διαφορετικό γίνεται;».
Οι ίδιοι «λέγοντας μόνον αλήθειες», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, παρουσιάζουν εκ των έσω τα «νούμερα» της Τράπεζας:
-Καθαρή θέση +680 εκατ. ευρώ και σχέση Price/Book Value 0,2 στο ύψος δηλαδή που κυμαίνεται και των 4 συστημικών τραπεζών σύμφωνα με τον οίκο Wood & Company (0,16 – 0,29).
-Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που είναι οι υψηλότεροι στο εγχώριο τραπεζικό γίγνεσθαι (+16%) και πολύ πιο πάνω από τους επιβαλλόμενους ελάχιστους του ευρωσυστήματος (8 – 10 – 12%).
-ΝPEs 57% με μια ελαφριά επιβάρυνση έναντι των 4 συστημικών που είναι από 48 – 54% και που αντικειμενικά δεν σηματοδοτεί ενοχή για την Τράπεζα, ποινικοποίηση για τους εργαζόμενους και τους πελάτες και έπαινο για τις άλλες, όπως «κάποιοι» προσπαθούν να περάσουν.
-Έχοντας πάρει ήδη το 95% των προβλέψεων από την πρόσφατη αξιολόγηση του AQR και μάλιστα σε ένα πολύ μεγαλύτερο από τον ανταγωνισμό ενδελεχώς ελεγμένο δέοντα χαρτοφυλάκιο δανείων, καλύπτοντας, έτσι, το 50% των ΝPEs, παραθέτουμε στα ίσα το ποσοστό μας με αυτά των 4 συστημικών που είναι 47 – 55%.
-Αξία εμπράγματων εξασφαλίσεων πάνω από 1,5 δις ευρώ, που προστιθέμενα στις ισοϋψείς σχεδόν προβλέψεις που έχει πάρει η Τράπεζα δημιουργούν δείκτες κάλυψης κινδύνων από τους καλύτερους στην Ευρώπη.
-Μηδενική εξάρτηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε βάθος χρόνων έναντι ισχυρής αρχικά των υπολοίπων τραπεζών, που στην πορεία ελέω απίσχνασης και μνημονιακών νόμων, ζημίωσαν δισεκατομμύρια euro το φορολογούμενο Πολίτη, ξέχωρα της εξαΰλωσης επενδύσεων και συμμετοχών που συν τω χρόνω υπήρξε.
-Τιμή μετοχής 0,058 ευρώ, με ακραίες τιμές 52 εβδομάδων 0,056 – 17,068 ευρώ, όταν και οι αντίστοιχες τιμές των 4 συστημικών παρουσιάζουν με τη σειρά τους απομείωση χρηματιστηριακής αξίας μία από τα ίδια, ήτοι πάνω από 90% και δη 90 – 99%.
Τέλος οι ίδιοι παραθέτουν ως πλεονεκτήματα της Τράπεζας Αττικής, την «Πανίσχυρη μετοχική βάση που από το 1997 έως τις μέρες μας έχει συνεισφέρει στο τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία πάνω από 2 δις ευρώ, κεφάλαια».
Με την Τράπεζα, να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να στείλει το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής, στον εισαγγελέα. Το νέο ΔΣ της τράπεζας, συνεδριάζει για πρώτη φορά, το μεσημέρι της Τρίτης και το θέμα αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα. Η έρευνα της ΤτΕ, έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και στο πόρισμα, καταγράφονται τα ευρήματα για το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, τον τρόπο χορήγησης των δανείων, αλλά και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή της, από την οποία έχει μείνει ένα υπόλοιπο της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.