Τα πάνω -κάτω έρχονται στην αγορά του Bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής(ΗΠΑ). Απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα, ορίζει ότι το εικονικό νόμισμα είναι εμπόρευμα και ως εκ τούτου βρίσκεται κάτω από την εποπτεία της.
Αυτό εκτιμάται πως θα φέρει τις συναλλαγές αυτές στο φώς, περιορίζοντας την ανωνυμία της διαπραγμάτευσης του, ενώ παράλληλα ενδέχεται να ανεβάσει το κόστος των συναλλαγών. Αν και η χώρα μας δεν έχει ακόμα, μεγάλη ανάπτυξη προς την κατεύθυνση των ηλεκτρονικών νομισμάτων, οι αποφάσεις που έρχονται από Αμερική και Ασία, θα διαμορφώσουν το μέλλον του Bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο.
Να θυμίσουμε πως στο τέλος Αυγούστου, ο ιδρυτής της BTCGreece υποστήριξε πως έχει ήδη λάβει αιτήσεις από 300 καταστήματα για την εγκατάσταση ATM με Bitcoin. Όπως δήλωσε συγκεκριμένα, «Αν όλα πάνε όπως αναμένεται, τα πρώτα Bitcoin ATM θα εμφανιστούν τον Οκτώβριο».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, CNBC, ο ιδρυτής της εταιρείας Θάνος Μαρίνος, υποστήριξε ότι το πρώτο λανσάρισμα των ATM στην Ελλάδα, θα γίνει τον Οκτώβριο.
Όπως είχε δηλώσει, «είναι προσωπικό όραμα η δημιουργία ενός συστήματος που θα στηρίξει την τεχνολογία των Bitcoin (…) Αν όλα πάνε όπως αναμένεται, τα πρώτα Bitcoin ATM θα εμφανιστούν τον Οκτώβριο του 2015». Τα συγκεκριμένα, ATM θα έχουν την δυνατότητα να μετατρέπουν «σκληρό» νόμισμα σε ψηφιακό και το αντίθετο.
«Το εικονικό χρήμα είναι επισήμως εμπόρευμα, όπως το αργό πετρέλαιο ή το σιτάρι», αποφάσισε η αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα (Commodity Futures Trading Commission -CFTC), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
«Με την εντολή αυτή, η CFTC για πρώτη φορά αποφασίζει σχετικά με το Bitcoin και άλλων εικονικών νομισμάτων πως έχουν καθοριστεί σωστά ως εμπορεύματα», ξεκαθαρίζεται σύμφωνα με δελτίο Τύπου.
Η αγορά εδώ και καιρό έχει ανοίξει την συζήτηση σχετικά με το αν το Bitcoin θα μπορούσε να οριστεί ως εμπόρευμα, και η CFTC μελέτησε το θέμα, κατά πόσο η αυτού του είδους το νόμισμα υπάγεται στη δικαιοδοσία της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ξένου μέσου, οι συνέπειες αυτής της κίνησης είναι δυνητικά πολλές.
Με αυτή την κίνηση, η αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης εντάσσει εντός της αρμοδιότητάς της την εποπτεία της διαπραγμάτευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και των δικαιωμάτων προαίρεσης.
Στην περίπτωση που διαπιστωθούν ατασθαλίες, όπως χειραγώγηση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, τότε η Επιτροπή θα είναι σε θέση να απαγγείλει κατηγορίες κατά των δραστών.
Αν μια εταιρεία θέλει να λειτουργεί μια πλατφόρμα συναλλαγών με αντικείμενο το Bitcoin με παράγωγα ή μελλοντική εκπλήρωση, τότε θα χρειαστεί να εγγραφεί ως μηχανισμός εκτέλεσης συμβάσεων ανταλλαγής. Η «Coinflip», η εταιρία κατά της οποίας στρέφονται οι ενέργειες και είναι το αντικείμενο των αποφάσεων της CFTC, φυσικά και δεν είναι η μόνη εταιρία που παρέχει πλατφόρμα για τη διαπραγμάτευση του νομίσματος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο Έιταν Γκόελμαν, επικεφαλής του τμήματος επιβολής κανονισμών της CFTC, σε σχετική ανακοίνωση, «Ενώ υπάρχει πολύς ενθουσιασμός γύρω από το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα, η καινοτομία δεν αποτελεί δικαιολογία για εκείνους που δρουν στο χώρο αυτό για να μην ακολουθούν τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για όλους τους συμμετέχοντες στις αγορές παραγώγων επί εμπορευμάτων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Coinflip» συμφώνησε στις εντολές της Επιτροπής, χωρίς όμως να παραδεχθεί ή να αρνηθεί αυτά που της προσάπτει η επιτροπή.
Δεδομένου του ότι η «Coinflip» δεν είναι η μόνη εταιρεία που παρέχει μία τέτοια πλατφόρμα για συναλλαγές με Bitcoin για παράγωγα ή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, η διατύπωση της απόφασης υπονοούν ότι άλλες ανταλλαγές που δεν ρυθμίζονται από κάποια Αρχή, θα μπορούσαν να προσελκύσουν την προσοχή της CFTC.
Ως εκ τούτου, η CFTC φέρνει τις συναλλαγές με Bitcoin, που μέχρι τώρα, βρίσκονταν σε καθεστώς ανωνυμίας, στο φως. Αν και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον «καθαρισμό» των συναλλαγών στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει το κόστος της.