Υπό συνεχή ξένη επιτήρηση και ξένο έλεγχο επί 160 χρόνια η ανεξάρτητη και εθνικά κυρίαρχη Ελλάς!
Η αναμενόμενη για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας επίσκεψη των αντιπροσώπων των δανειστών (τρόικα ή «θεσμοί») στην Αθήνα δεν είναι μόνο συνέχεια εκείνων που πραγματοποιούνται, με συχνότητα δύο ή τρεις φορές το χρόνο, μετά το 2010, δηλαδή μετά την ένταξη της χώρας μας στο γνωστό χρηματοδοτικό πρόγραμμα των Μνημονίων.
Όλων αυτών των επισκέψεων ξένων επιτροπών στην Αθήνα έχουν προηγηθεί δεκάδες ακόμη από το 1859, με σκοπό την εξέταση της δημοσιονομικής κατάστασης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που ανελάμβανε η χώρα μας με τη σύναψη συνεχώς εξωτερικών δανείων. Παραθέτουμε ένα σύντομο χρονικό των προηγούμενων επισκέψεων ξένων επιτροπών στην Αθήνα μετά το 1859:
Μάιος 1859: Τριμελής επιτροπή καταφθάνει στην Αθήνα για τη μελέτη της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
-Ιούνιος 1867: Νέες διαπραγματεύσεις για το χρέος για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης δεκτής και από τις δύο πλευρές
-Απρίλιος 1893: Δημοσιεύεται η έκθεση του Άγγλου οικονομικού ακολούθου Law σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η έκθεση προτείνει τη συνομολόγηση νέου εξωτερικού δανείου αναγκαίου για την άρση της αναγκαστικής κυκλοφορίας.
-Δεκέμβριος 1893: Έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ξένους δανειστές που καταλήγουν σε αδιέξοδο το Δεκέμβριο του 1894, αλλά επαναλαμβάνονται τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όταν ιδρύεται η Επιτροπή Εξυπηρέτησης Χρέους.
-Δεκέμβριος 1896: Συναντήσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Σ. Στρέϊτ με αντιπροσώπους των ξένων ομολογιούχων, οι οποίες συνεχίζονται και το 1897.
-Φεβρουάριος 1898: Εγκαθίδρυση της Διεθνούς Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου με κύριο στόχο της είσπραξη των φορολογικών εσόδων και η επιβεβαίωση της αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους. Η τότε κυβέρνηση αποδέχθηκε τις αρχές της δημοσιονομικής και νομισματικής πειθαρχίας.
-Μάρτιος 1927: Έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κοινωνία των Εθνών για την παροχή δανείου και την επαναφορά της χώρας στον κανόνα χρυσού.
-Απρίλιος – Μάϊος 1927: Φτάνει στην Αθήνα τετραμελής επιτροπή της Κοινωνίας των Εθνών για τη μελέτης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, η οποία στέλνει τα πορίσματα της έκθεσής της προς τη Δημοσιονομική Επιτροπή της Κοινωνίας των Εθνών, προτείνοντας τη σύναψη δανείου και τη σύσταση αυτόνομου εκδοτικού ιδρύματος (Κεντρική Τράπεζα).
-Φεβρουάριος 1932: Καταφθάνει στην Αθήνα πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Κοινωνίας των Εθνών για τη μελέτη της δημοσιονομικής κατάστασης. Απορρίπτεται αίτημα της Ελλάδος για παροχή δανείου.
-Ιανουάριος 1947:Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέλνει στην Αθήνα μία επιτροπή για τη μελέτης της οικονομικής κατάστασης της χώρας με σκοπό την παροχή βοήθειας (δόθηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους).
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης