Ανακοινώνονται συνεχώς αποκρατικοποιήσεις εταιριών που ήταν σε προγράμματα – υποσχέσεις προς την τρόικα από το … 2010!

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στη χώρα αυτή με το ένα σκληρό Μνημόνιο να το διαδέχονται άλλα σκληρότερα, διότι δεν τηρούνται από τις υπεύθυνες ελληνικές κυβερνήσεις οι αντίστοιχες δεσμεύσεις.

Ήδη, ενώ ως σημαντικό προαπαιτούμενο αποτελεί η προώθηση ενός συγκεκριμένου αποκρατικοποιήσεων για την ολοκληρωση της τελευταίας φάσης της πρώτης αξιολόγησης και τη λήψη της περιβόητης δόσης των 2,8 δις. ευρώ, διαπιστώνεται ότι  ούτε το σχετικό Υπερταμείο, ούτε η θυγατρική εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) έχουν ακόμη συσταθεί. Ακόμα, εκκρεμούν κρίσιμες και χρονοβόρες διαδικασίες, όπως η κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού στο επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development καθώς και η νομοθέτηση για τη μετεξέλιξη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να μπορέσουν να παραδοθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην κοινοπραξία Fraport/ Slentel. Επίσης, ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών αξόνων καθώς και η κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό!

Εκπληκτική είναι η διαπίστωση ότι, ύστερα από έξι χρόνια, δεν έχουν προωθηθεί αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίες είχαν ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου και του δεύτερου Μνημονίου και οι οποίες αποτελούσαν αναγκαία προϋπόθεση, όπως και σήμερα, για τη λήψη των σχετικών δόσεων!

Στο ίδιο έργο θεατές και θύματα έξι τώρα χρόνια. Κάθε φορά που  διαπραγματεύεται οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. το 1983, το 1985 κλπ) και, τώρα, με την τρόικα (το 2010, το 2011, το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016), λέει στερεότυπα και μονότονα μεγάλα ψέματα για να υπογραφεί η χρηματοδοτική συμφωνία: μεγάλα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και πολλά άλλα  Και μόλις υπογραφεί η χρηματοδοτική συμφωνία, όχι μόνο ξεχνιούνται όλα αυτά, αλλά «τέχνας κατεργάζονται» για το «στρίβειν δια διαφόρων άλλων δικαιολογιών και αντιδράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές έως τα μέσα του 2010, η τότε κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «εκπλήξει» θετικά τις αγορές και να δελεάσει την τρόικα και τους δανειστές, ανέβαζε συνεχώς τον «πήχυ των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Τελικά, οι όλοι αυτοί οι «πλούσιοι» στόχοι συρρικνώθηκαν   σε έσοδα μολονότι είχαν ανακοινωθεί  οι ακόλουθες αποκρατικοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις και αλλαγές σε: Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, – ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα,  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Αεροδρόμια σε Καστέλλι Κρήτης/ Ηράκλειο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ,  ΟΣΕ, Αττική και Εγνατία Οδό,  ΕΛΤΑ, Αττικό λιμενικό σύστημα, ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ,  ΟΔΙΕ, Καζίνο Πάρνηθας,  Κρατικά λαχεία

Στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2012, ο τότε πρωθυπουργός  κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή προς τους αρμόδιους υπουργούς για επίσπευση 22 αποκρατικοποιήσεων, που είχαν ανακοινωθεί και το  …2010 και που περιλαμβάνονται τώρα και στο συμπληρωμένο και «βελτιωμένο» πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή