Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2025

Από εγκληματική αμέλεια η εκατόμβη νεκρών στο Αματρίτσε;

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ESPRESSO: ΠΟΙΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΛΛΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ

Η ώρα της καταλόγισης ευθυνών φαίνεται πως πλησιάζει στην Ιταλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πολιτικού περιοδικού Espresso, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στο Αματρίτσε, το οποίο έχει ισοπεδωθεί σχεδόν ολόκληρο έπειτα από τα φονικά 6 Ρίχτερ της περασμένης Τετάρτης, γνώριζε τους κινδύνους που διέτρεχε η περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού!

Το δημοσίευμα έχει προκαλέσει νέες αναταράξεις στην χώρα καθώς όπως επισημαίνει υπάρχουν έγγραφα που βρέθηκαν στο δήμο του Αματρίτσε και τα οποία προέβλεπαν με ακρίβεια τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, ο οποίος «χτύπησε» την περιοχή τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης Φαμπρίτζιο Γκάτι, στα έγγραφα που βρέθηκαν αναφέρονται οι κίνδυνοι για τους πολίτες «κυρίως στα μικρά χωριά και στο κέντρο, τα οποία έχουν χαρακτηριστικούς στενούς δρόμους χωρίς διαπλατύνσεις».

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τους κινδύνους και όπως τονίζει ο συντάκτης «δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν».

Σε ένα ακόμα απόσπασμα επισημαίνεται ο υψηλός κίνδυνος για τα κτίρια των οποίων «η τυπολογία κατασκευής τους επηρεάζει σημαντικά την τρωτότητα των κτισμάτων που ήδη υπάρχουν με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό».

Ειδική αναφορά, όμως, γίνεται και στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κατασκευών, εκ των οποίων πολλές κατασκευάστηκαν το 1800 και το 1900.

«Οι παρεμβάσεις με σκυρόδεμα σημειώθηκαν μετά το 1960, κατά συνέπεια ο κίνδυνος από σεισμό είναι υψηλός και το μαρτυρούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια από το σεισμό του 1979 και του 2009 που σημειώθηκε στην Άκουιλα», συνεχίζει το δημοσίευμα μεταφέροντας τμήματα των εγγράφων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή