Μυστήριο και αναπάντητα ερωτήματα πίσω από την τραγωδία της Αίγινας

ΠΕΠΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στην ναυτική τραγωδία της Αίγινας με τις τέσσερις αδικοχαμένες ψυχές ενώ μέρα με τη μέρα πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα.
Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν να πέσει φως σε μια σειρά από κομβικά σημεία της υπόθεσης που μέχρι στιγμής παραμένουν ανεξήγητα στο σκοτάδι, στερώντας τους έτσι το δικαίωμα να γνωρίζουν την πλήρη αλήθεια για τον τρόπο που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους οι δικοί τους άνθρωποι.
«Πόση ταχύτητα είχε αναπτύξει ο 77χρονος χειριστής του ταχυπλόου;», «ήταν σε θέση να οδηγήσει;», «γιατί δεν κάλεσε το λιμενικό;», «ήταν πράγματι ο 77άχρονος ο χειριστής του σκάφους;» είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που στριφογυρίζουν στο κεφάλι τους και δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν έως ότου λάβουν πειστικές απαντήσεις.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, αποκάλυψε χθες ότι το ταχύπλοο που σκόρπισε τον θάνατο είχε αναπτύξει ταχύτητα που έφτανε τα 21 ναυτικά μίλια (περίπου 38 χιλιόμτρα/ώρα), χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός ότι έτρεχε τόσο σε ένα στενό, από όπου διέρχονται συνεχώς και άλλα σκάφη.
Ο ίδιος προανήγγειλε αναθεώρηση των κανονισμών που διέπουν τις άδειες καθώς όπως είπε δεν υπάρχει νομικός περιορισμός σε ό, τι αφορά την ταχύτητα πλεύσης.
Εξάλλου, ο ίδιος ο 77χρονος έχει επικαλεστεί από την πρώτη στιγμή σοβαρά προβλήματα υγείας και κανείς δεν είναι σε θέση ακόμη να γνωρίζει αν επηρέαζαν τους χειρισμούς ή τη συγκέντρωσή του.
Οι διασωθέντες επιμένουν πως μετά το τραγικό δυστύχημα ο άνθρωπος που χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος όχι μόνο εγκατέλειψε αβοήθητους τους ναυαγούς της διαλυμένης λάντζας αλλά δεν επικοινώνησε –ως όφειλε- ούτε με το λιμεναρχείο.
Αντίθετα, κάλεσε ένα γνωστό του δύτη και έναν ναύτη προκειμένου να μεταφέρουν τους τρεις συνεπιβάτες του σε άλλη θαλαμηγό.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 307 του ποινικού κώδικα το οποίο τονίζει ότι «όποιος με πρόθεση παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής αν και μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους».
Επίσης, διερεύνησης χρήζει το γεγονός ότι η σύλληψη του ήρθε με μια ώρα καθυστέρησης και μάλιστα σε σπίτι συγγενικού του προσώπου στο οποίο είχε μεταβεί με χαρακτηριστική ευκολία. Στη συνέχεια, ο ίδιος τηλεφώνησε στις αρχές λέγοντας «αυτός που ψάχνετε είμαι εγώ, ελάτε να με πιάσετε».
Αίσθηση αλλά και πολλές απορίες έχει προκαλέσει και η αιφνιδιαστική απόσυρση του δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου από την υπεράσπιση του ηλικιωμένου κυβερνήτη, λόγω της στενής συγγενικής σχέσης που τους συνδέει.
«Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του. Και τούτο, γιατί στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του. Μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλα να επιδείξω στον πρώτο μου εξάδελφό, Θρασύβουλο Λυκουρέζο, αμέσως μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας, νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της» εξήγησε ο γνωστός ποινικολόγος με γραπτή ανακοίνωσή του.
Την ίδια ώρα, ο αδερφός του αδικοχαμένου καπετάνιου του τουριστικού πλοιαρίου επιμένει ότι δεν ήταν ο 77χρονος που οδηγούσε το ταχύπλοο αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο που προσπαθούν για πολλούς λόγους να συγκαλύψουν.
Βέβαια, αυτό το σενάριο φαίνεται να καταρρίπτεται μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Ναυτιλίας της λίστας όλων των εμπλεκομένων προσώπων στην τραγωδία.
Μάλιστα, η κόρη και γαμπρός του Θρασύβουλου Λυκουρέζου προσκόμισαν εισιτήρια που βεβαίωναν πως ταξίδεψαν από την Κρήτη προς Αθήνα το απόγευμα της του δυστυχήματος και τότε ήταν που ενημερώθηκαν για τα γεγονότα. Επίσης ο εγγονός του 77χρονου δεν θα μπορούσε να οδηγεί αφού είναι μόλις 10 ετών.
To μεσημέρι ο 77χρονος κατηγορούμενος για δύο κακουργήματα οδηγείται ξανά ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα προκειμένου να απαντήσει σε όλα αυτά τα «καυτά» ερωτήματα.
Ποιοι ήταν στο μοιραίο ταχύπλοο
Από τα μέχρι στιγμής συγκεντρωθέντα στοιχεία, προκύπτει ότι στο ταχύπλοο σκάφος «ΝΤΟΥΕΝΤΕ» επέβαιναν τα εξής τέσσερα άτομα:
1.Λυκουρέζος Θρασύβουλος, ετών 77, ως Κυβερνήτης του σκάφους
2.Βενετσιάνος Επαμεινώνδας – Παύλος, ετών 83
3.Βενετσιάνου Ευθυμία, ετών 80
4.Καρακάση Θεοδότη, ετών 65.
Οι νεκροί
Από τους επιβαίνοντες στο βυθισθέν Ε/Γ–Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” Ν. Αίγινας 66 ανασύρθηκαν νεκροί οι:
1.Τρίμης Στυλιανός, ετών 58, Κυβερνήτης
2.Κατιφές Θεοδόσιος, ετών 44
3.Κατιφέ Σεβαστή, ετών 5
4.Cherednyk Jevgen, ετών 35, χωρίς να έχει επίσημα ταυτοποιηθεί από οικείους του.
Οι τραυματίες
Επίσης, από τους διασωθέντες του Ε/Γ – Τ/Ρ, τραυματίες είναι οι:
1.Γεωργιάδης Μιχαήλ, ετών 64
2.Λαμπρακόπουλος Γεώργιος, ετών 26
3.Λαμπρακόπουλος Μιχαήλ, ετών 16
4.Σίδερης Αναστάσιος, ετών 28, καθώς και η
5.Cherednyk Anastasiia, ετών 28, Ουκρανικής υπηκοότητας, η οποία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της παραμένει ακόμα νοσηλευόμενη στο ΚΑΤ.
Οι διασωθέντες
Τέλος, στο Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” Ν. Αίγινας 66 επέβαιναν και διασώθηκαν και οι κάτωθι:
1.Πλούμπης Δημήτριος, ετών 36
2.Xenika – Κατιφέ Olga, ετών 44
3.Κατιφές Θεόδωρος, ετών 9
4.Αναστασίου Αναστάσιος, ετών 42
5.Αρκουζή Αλεξάνδρα, ετών 36
6.Αναστασίου Αναστασία, ετών 6
7.Μπενέκου Ελένη, ετών 20
8.Μπρέγκου Ίλντα, ετών 21
9.Χατζηδιάκος Άγγελος, ετών 20
10.Σακελλαράκης Ιωάννης – Παναγιώτης, ετών 21
11.Αναστασίου Ιωάννης, ετών 10
12.Χρυσοβελώνη Αναστασία, ετών 32
13.Γεωργιάδη Χρυσούλα, ετών 36
14.Γεωργιάδη Δανάη, ετών 9
15.Γεωργιάδης Κωνσταντίνος, ετών 37
Κυβερνητική διάψευση
Στο μεταξύ, την αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη προκάλεσαν οι φήμες περί της παρουσίας τριών υπουργών στη παρέα του κατηγορούμενου για το δυστύχημα στην Αίγινα.
«Κακοήθεις ούτως ή άλλως. Απελπισμένοι γιατί κάθε σχέδιο αποδόμησης της κυβέρνησης ναυαγεί εξακολουθητικά. “Ανακάλυψαν” σήμερα στους επιβαίνοντες στο φονικό ταχύπλοο και στην παρέα του κατηγορούμενου τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιώργο Σταθάκη και Θοδωρή Δρίτσα. Αφού το δυστύχημα έγινε στην Αίγινα και δύο εκ των τριών υπουργών έχουν σπίτι στην Αίγινα, άρα αυτοί προκάλεσαν το δυστύχημα. Η τραγωδία όμως δεν αφήνει περιθώρια ανοχής σε ψεύδη. Για τους συκοφάντες αυτή τη φορά ζητήθηκε από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ο άμεσος εντοπισμός τους, προκειμένου να υποστούν τις συνέπειες» αναφέρει η κ. Γεροβασίλη.
Σχετικά Άρθρα
04/08/2025 - 17:58
04/08/2025 - 17:54
Δείτε επίσης