ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Αν δεν επιτευχθεί η απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή προσφύγων, προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους για τη στάση τους έναντι της χώρας του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Σε αυτή τη φάση, στις σχέσεις με την Ευρώπη, είναι βεβαίως πολύ σημαντικά θέματα ειδικά η συμφωνία επανεισδοχής και η απελευθέρωση της βίζας. Αυτά είναι βεβαίως βήματα που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. Και η Ευρώπη δυστυχώς δεν τήρησε την υπόσχεσή της σε αυτό το πλαίσιο», υποστηρίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αποσπάσματα συνέντευξης που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-tv και θα προβληθεί το Σάββατο.
Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτει: «Θέλουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα ταυτόχρονα και για αυτό είναι σημαντικό ότι σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας, αν βεβαίως αυτή δεν γίνει, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το βήμα για την συμφωνία επανεισδοχής».
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επικρίνει την στάση των Ευρωπαίων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του, λέγοντας ότι θα επιθυμούσε η Ευρώπη να στεκόταν στο πλευρό της Τουρκίας σε μια απόπειρα πραξικοπήματος.
«Έτσι όπως συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, όπως εξέφρασαν εκεί τα συλλυπητήριά τους, θα έπρεπε να είχαν στείλει και στην Τουρκία εκπροσώπους. Θα έπρεπε να δουν το τουρκικό κοινοβούλιο. Δεν το έκαναν», τονίζει και, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνει ότι του τηλεφώνησε έπειτα από τρεις ημέρες, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν επικοινώνησε μαζί του αμέσως. «Η Ευρώπη άφησε την Τουρκία μόνη της», προσθέτει ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ακόμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ απορρίπτει κάθε κριτική για το στιλ ηγεσίας του.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δεν πιστεύει στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας
Δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών “βλέπει” λίγη προθυμία να ανοιχτούν τώρα νέα κεφάλαια, κάτι για το οποίο, όπως επισημαίνει, χρειάζεται ομοφωνία.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι θα πρέπει να διεξαχθεί με νηφαλιότητα η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η οποία, κατά την άποψή του, έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εξελίξεις μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες είναι ούτως ή άλλως για μία ακόμη φορά επιπλέον προβληματικές.
Στο προσφυγικό ζήτημα ο υπουργός Εξωτερικών αποφεύγει να ασκήσει κριτική στην Ουγγαρία και στην Πολωνία για την άρνησή τους να συμμορφωθούν προς τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εκτιμά πως μόνο με την κατανομή των προσφύγων δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά θα πρέπει, όπως παρατηρεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση να φέρει εις πέρας την από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην οποία θα βοηθούσαν επίσης η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Κατά την άποψή του, δεν θα πρέπει κάποιες κεντροευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν να επιβάλουν την γνώμη τους σε άλλες χώρες, επειδή απλά πιστεύουν ότι ηθικά υπερτερούν, ενώ θεωρεί ότι ήταν λάθος της Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη χρονιά να επιτρέψει οι πρόσφυγες να επιλέγουν τη χώρα στην οποία θα ζητούν άσυλο.
Ζητώντας να υπάρξει αλλαγή σκέψης, ο Σεμπαστιάν Κούρτς επισημαίνει πως στο μεταξύ είναι διαπιστωμένο ότι με το ίδιο ποσό χρημάτων μπορεί κάποιος να βοηθήσει πολύ περισσότερο επί τόπου, από το να προσπαθεί να υποδεχθεί όλους τους ανθρώπους στην Κεντρική Ευρώπη.
Παράλληλα, ο Αυστριακός υπουργός απορρίπτει την κριτική ότι το προσφυγικό θέμα κρατείται επίκαιρο για λόγους εσωτερικής πολιτικής και σημειώνει ότι είναι “κρίμα” να θεωρείται πάντα ότι κάθε πολιτικός εκφράζει την άποψή του καθοδηγούμενος μόνον από προεκλογικές σκοπιμότητες.
Αναφερόμενος στο Brexit, υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν πολύχρονες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση αρμόζουσας λύσης ως προς τη νέα σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σημειώνει πως είναι σημαντικό να υπάρξει μία συμφωνία επωφελής και για τις δύο πλευρές, ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει, όπως λέει, πότε το Λονδίνο θα καταθέσει την αίτηση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στις 27 Αυγούστου θα γιορτάσει την 30η επέτειο των γενεθλίων του, αποφεύγει να τοποθετεί ως προς τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εκλογικής νίκης του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, παρατηρώντας ότι έχει την προσωπική του γνώμη ως προς τον Ντόναλντ Τράμπ, όπως πιθανόν σχεδόν όλοι οι άλλοι Αυστριακοί.