Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2026

Φιλορώσοι χάκερ δημοσίευσαν προσωπικά δεδομένα του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας στο dark web

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προσωπικά του δεδομένα δημοσιεύθηκαν στο dark web από χάκερ που, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόσκεινται στη Ρωσία. Η υπόθεση συνδέεται με τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Ρώμη.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ταγιάνι υποστήριξε ότι η δημόσια και ξεκάθαρη υποστήριξή του στην «ελευθερία και την ανεξαρτησία ενός κυρίαρχου κράτους» τον μετέτρεψε σε στόχο κυβερνοεπιθέσεων. Όπως ανέφερε, οι δράστες δεν περιορίστηκαν στη δημοσιοποίηση ορισμένων προσωπικών στοιχείων του, αλλά αναζητούν επιπλέον πληροφορίες για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, οι χάκερ φέρονται να προσφέρουν χρηματικά ποσά σε όποιον μπορεί να τους εξασφαλίσει νέα δεδομένα σχετικά με τον Ιταλό υπουργό και τους συγγενείς του. Η πρακτική αυτή εντείνει τις ανησυχίες για πιθανή στοχοποίηση όχι μόνο ενός υψηλόβαθμου πολιτικού, αλλά και του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Τα προσωπικά δεδομένα στο dark web και η λίστα με τους 18 «εχθρούς της Ρωσίας»

Σύμφωνα με το Reuters, στιγμιότυπα οθόνης που περιήλθαν στην κατοχή του πρακτορείου δείχνουν ότι η φωτογραφία του Αντόνιο Ταγιάνι περιλαμβάνεται σε κατάλογο με 18 πρόσωπα, τα οποία χαρακτηρίζονται «πολίτες εχθρικοί προς τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η λίστα δεν φαίνεται να αφορά αποκλειστικά πολιτικούς. Σε αυτήν περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, και ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η παρουσία τους στον ίδιο κατάλογο ενδέχεται να συνδέεται με δημόσιες τοποθετήσεις, έρευνες ή δραστηριότητες που σχετίζονται με την αποκάλυψη και αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.

Το επίμαχο υλικό εντοπίστηκε σε τμήμα του dark web, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω του δικτύου Tor. Το συγκεκριμένο δίκτυο χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ανωνυμίας των χρηστών, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά τον εντοπισμό των διαχειριστών και των επισκεπτών παράνομων ή κλειστών διαδικτυακών πλατφορμών.

Οι αρμόδιες ιταλικές υπηρεσίες εντόπισαν το περιεχόμενο στο πλαίσιο των συστηματικών ελέγχων και των επιχειρήσεων παρακολούθησης του κυβερνοχώρου. Πηγή προσκείμενη στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το υλικό βρέθηκε και ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ποια ακριβώς δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν, πόσο εκτεταμένη είναι η διαρροή ούτε αν οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν στο dark web είναι αυθεντικές, επικαιροποιημένες ή προϊόν επεξεργασίας και παραποίησης.

Η αντίδραση της Τζόρτζια Μελόνι

Τη συμπαράστασή της στον Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ της Ουκρανίας και συγκαταλέγεται στους πιο σταθερούς υποστηρικτές του Κιέβου μεταξύ των δυτικών ηγετών.

Η Μελόνι χαρακτήρισε «ζήτημα σοβαρής ανησυχίας» την πώληση εμπιστευτικών πληροφοριών που αφορούν δημόσιους αξιωματούχους. Η δήλωσή της υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, καθώς η εμπορική αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και τη λειτουργία κρατικών θεσμών.

Από την πλευρά του, ο Ταγιάνι εκτίμησε ότι η επίθεση ενδέχεται να συνδέεται και με τις προσπάθειες του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια των πληροφοριακών του συστημάτων. Η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και η προστασία ευαίσθητων κρατικών δεδομένων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Καμία επίσημη αντίδραση από τη Μόσχα

Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την υπόθεση. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή της σε κυβερνοεπιθέσεις, επιχειρήσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας ή άλλες παράνομες δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Παρά τους ισχυρισμούς του Ιταλού υπουργού περί φιλορώσων χάκερ, δεν έχει υπάρξει επίσημη ταυτοποίηση των δραστών. Επίσης, δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια οριστική απόδειξη που να συνδέει την επίθεση με κρατικούς ρωσικούς φορείς ή με συγκεκριμένη ομάδα κυβερνοεγκληματιών.

Οι ιταλικές αρχές εξετάζουν την προέλευση της επίθεσης, τη γνησιότητα των δεδομένων και το συνολικό εύρος της διαρροής. Παράλληλα, διερευνάται αν τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν μόνο για εκφοβισμό και προπαγάνδα ή αν υπάρχει κίνδυνος να αξιοποιηθούν για περαιτέρω επιθέσεις, εκβιασμούς ή στοχευμένες ενέργειες εναντίον του υπουργού και της οικογένειάς του.

Η υπόθεση με τους φιλορώσους χάκερ και τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στο dark web αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι αξιωματούχοι στον ψηφιακό χώρο. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα των δραστών, την έκταση της διαρροής και το ενδεχόμενο ευρύτερης κυβερνοεπιχείρησης με πολιτικά κίνητρα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή