Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2026

Απάτη ΜΚΟ: «Μου έδωσαν 20.000 ευρώ αλλά είχαν συγκεντρωθεί πολύ περισσότερα» – Νέες καταγγελίες γονέων

Νέες αποκαλύψεις και μαρτυρίες γονέων έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δράση της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά», με τις καταγγελίες για τη διαχείριση των δωρεών να προκαλούν σοβαρά ερωτήματα.

Οικογένειες παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας περιγράφουν όσα έζησαν, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις μεγάλες χρηματικές προσφορές που συγκεντρώνονταν στο όνομα των παιδιών τους, τα ποσά που τελικά λάμβαναν ήταν πολύ μικρότερα ή ακόμη και μηδενικά.

Τα οικονομικά στοιχεία της υπόθεσης προκαλούν αίσθηση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέσω της ΜΚΟ συγκεντρώθηκαν σχεδόν 3,94 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο στις οικογένειες των παιδιών φέρεται να αποδόθηκε μόλις περίπου 1,1 εκατομμύριο ευρώ.

«Μας έδωσαν ψίχουλα»

Πατέρας παιδιού που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας ανέφερε στο MEGA ότι η περιπέτειά τους ξεκίνησε το 2021, όταν η ΜΚΟ τον προσέγγισε μέσω διαδικτύου και διοργάνωσε έρανο για την ενίσχυση της οικογένειάς του. Τελικά, όπως υποστηρίζει, έλαβε περίπου 20.000 ευρώ.

«Το παιδί έμεινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Ρίο για 52 ημέρες και, για καλή μας τύχη, μας προσφέρθηκε από την πολιτεία η δυνατότητα να πάμε στο εξωτερικό, στη Γερμανία συγκεκριμένα, στο Βερολίνο. Μετά την επέμβαση, δόξα τω Θεώ, το παιδί τα κατάφερε. Γυρίσαμε στην Ελλάδα. Η οικονομία μας ήταν μηδέν και, μέσω τρίτου ατόμου, ήρθα σε επαφή με την Παιδική Χαρά».

Όπως περιέγραψε, εκπρόσωπος της οργάνωσης τού υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, ενώ έπειτα από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης και την ανάρτηση φωτογραφιών του παιδιού συγκεντρώθηκε ένα ποσό που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές δωρεές.

«Μου είπε “εγώ μπορώ να σας βοηθήσω οικονομικά, έχω μια άκρη. Να καλέσω την πρόεδρο, τη (…)”. […] Θα σας βοηθήσουμε οικονομικά. Μου είχαν δώσει τότε 20.000 ευρώ, μετά από 14 μέρες που είχαν ανεβάσει το παιδί με τις φωτογραφίες και αυτά».

 

Στην πορεία, ωστόσο, άρχισε να αντιλαμβάνεται, μέσα από συζητήσεις με το περιβάλλον του και επικοινωνία με δωρητές, ότι ενδεχομένως είχαν συγκεντρωθεί πολύ περισσότερα χρήματα από όσα έφτασαν στην οικογένειά του.

«Η νονά μου λέει “τελικά σου έδωσαν ψίχουλα”, γιατί εγώ είχα επαφή με έναν κύριο, με πήρε τηλέφωνο και μου λέει “σου έχω βάλει 10.000 ευρώ για το παιδί, θα βάλω άλλα 30”. Το οποίο ποτέ δεν το έμαθα, αν μου τα έδωσαν πίσω. Δεν μου τα έδωσαν».

Ο πατέρας εξήγησε ότι αρχικά δίστασε να προχωρήσει σε καταγγελίες, καθώς δεν ήθελε να αδικήσει ανθρώπους που, όπως πίστευε τότε, είχαν βοηθήσει την οικογένειά του. Όταν, όμως, άρχισε να συνειδητοποιεί τι είχε συμβεί, άλλαξε στάση.

«Επειδή είμαι λίγο ευαίσθητος άνθρωπος, στην αρχή στενοχωρήθηκα και δεν ήθελα να τους κάνω κακό. Γιατί λέω, σε μια δύσκολη [στιγμή], αφού εφόσον με βοήθησαν οι άνθρωποι, γιατί να φερθώ κι εγώ έτσι; Αλλά μετά είχα και εγώ την ιστορία μου και όταν τα είδα όλα αυτά τα πράγματα είπα όντως αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τιμωρηθούν».

 

Η καταγγελία για τα 42.000 ευρώ και τις απειλές

Μία ακόμη καταγγελία έρχεται από τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη, πατέρα παιδιού που χρειαζόταν οικονομική στήριξη για τη θεραπεία του. Μιλώντας στην ΕΡΤnews, περιέγραψε πώς η ΜΚΟ «Παιδική Χαρά» ανέλαβε τη διοργάνωση εράνου για την οικογένειά του, ο οποίος συγκέντρωσε 42.000 ευρώ μέσα σε έναν μήνα, χωρίς, όπως καταγγέλλει, να λάβει τελικά τα χρήματα που δικαιούνταν.

Η πρώτη επαφή έγινε τον Ιούνιο του 2020, όταν η αντιπρόεδρος της οργάνωσης τον προσέγγισε μέσω διαδικτύου. Ακολούθησε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον 37χρονο ιδρυτή της ΜΚΟ, Κωνσταντίνο Φιρινίδη, η εικόνα του οποίου, όπως θυμάται, του είχε προκαλέσει εντύπωση.

«Νόμιζα ότι είναι μεγαλοπαράγοντας ΠΑΕ με ένα πούρο μιάμιση πιθαμή. Όλη την ώρα μιλούσε στο τηλέφωνο κι εγώ ένιωθα σαν το παιδί που περίμενε να πάρει χαρτζιλίκι από τον θείο του», ανέφερε.

Ο έρανος ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και διακόπηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020, έχοντας συγκεντρώσει 42.000 ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν 95.000 ευρώ για τη θεραπεία του παιδιού στην Αγία Πετρούπολη. Ο πατέρας καταγγέλλει ότι ο ιδρυτής τής ΜΚΟ τού πρότεινε να εμφανίσουν τέσσερα εικονικά εμβάσματα, ώστε να φαίνεται ότι είχε συγκεντρωθεί ολόκληρο το ποσό. Όταν εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, υποστηρίζει ότι δέχθηκε απειλές.

«Του λέω “Κώστα, αυτό είναι πλεκτάνη. Γιατί να το κάνουμε;”. Μου λέει “αν δεν δεχτείς, ή δεν θα πάρεις τίποτα ή θα με ακούσεις”», περιέγραψε, εξηγώντας ότι βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς προτεραιότητά του ήταν να εξασφαλίσει τη θεραπεία του παιδιού του.

Η πολυτελής ζωή των μελών της ΜΚΟ

Πολυτελή αυτοκίνητα, ακριβά πούρα, σαμπάνιες, επώνυμες τσάντες και διαμονές σε πανάκριβα ξενοδοχεία. Αυτή είναι η εικόνα της ζωής που φέρεται να απολάμβανε το ζευγάρι που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, την ώρα που πολίτες προσέφεραν χρήματα, πιστεύοντας ότι οι δωρεές τους θα κατέληγαν σε παιδιά που έδιναν μάχη με σοβαρές ασθένειες.

Ο 37χρονος ιδρυτής της οργάνωσης, ενώ δημόσια μιλούσε για την ανάγκη προσφοράς και αλληλεγγύης, φέρεται να είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην πολυτελή ζωή και την επίδειξη πλούτου.

Κατά την αστυνομική έρευνα στο σπίτι του ζευγαριού εντοπίστηκαν πέντε τσάντες Louis Vuitton, δύο πορτοφόλια του ίδιου οίκου, μία τσάντα Karl Lagerfeld, μία Christian Dior, καθώς και ρολόγια Rolex.

Την ώρα που οι οικογένειες αγωνιούσαν για το πώς θα εξασφαλίσουν τα χρήματα που χρειάζονταν για τις θεραπείες των παιδιών τους, τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να απολάμβαναν έναν ιδιαίτερα ακριβό τρόπο ζωής.

Για την υπόθεση μίλησε στο MEGA και η μητέρα του 37χρονου ιδρυτή, η οποία εμφανίστηκε έκπληκτη από τις εξελίξεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να διατεθούν στις οικογένειες.

«Τι μπλέχτηκε, πώς έγινε; Η γυναίκα του άνοιξε μια εταιρεία. Αυτός με το ποδόσφαιρο πιο πολύ ασχολούταν. Τώρα πώς μπλέχτηκε, τι έγινε, δεν ξέρω να πω τίποτα. Τρελαθήκαμε, είμαστε καρκινοπαθείς εγώ και ο άνδρας μου. Μας βρήκε και αυτή η συμφορά, να μιλάει όλη η Ελλάδα για μας. Βγήκε δύο φορές στα μπουζούκια, όλοι βγαίνουν. Αυτά που πήρε η αστυνομία να τα δώσει στις οικογένειες, όλα και τα αυτοκίνητα που κατέσχεσε να δώσει στα παιδάκια», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη δικογραφία, περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια ευρώ φέρονται να πιστώθηκαν σε στοιχηματικούς λογαριασμούς του 37χρονου. Παράλληλα, περίπου 300.000 ευρώ εντοπίστηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο, ενώ τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί του στην Ελλάδα είχαν κλείσει.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή