ΕΛΑΣ: Η έλλειψη δομών δεν μπορεί να οδηγεί παιδιά στα κρατητήρια
Στις πρόσφατες αποκαλύψεις πως έφηβες κρατούνται σε κελιά σε ΑΤ και ΓΑΔΑ επειδή δεν υπάρχουν θέσεις σε προνοιακές δομές αναφέρεται ο τομέας Κοινωνικής Πολιτικής/Παιδί και Οικογένεια της ΕΛΑΣ, καταγγέλλοντας τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα παιδικής προστασίας.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Η υπόθεση των τριών ανήλικων κοριτσιών που βρέθηκαν σε αστυνομικά κρατητήρια, χωρίς να κατηγορούνται για κανένα αδίκημα, αναδεικνύει με τον πιο ανησυχητικό τρόπο τις συνέπειες των κενών στο δημόσιο σύστημα παιδικής προστασίας.
Το γεγονός ότι παιδιά που χρειάζονται φροντίδα και ασφάλεια καταλήγουν σε χώρους κράτησης θέτει ευθέως ζήτημα κρατικής ευθύνης. Η έλλειψη κατάλληλων δομών, η ανεπαρκής στελέχωση και οι δυσλειτουργίες στον συντονισμό των υπηρεσιών δεν αποτελούν απλώς διοικητικές αδυναμίες. Είναι ζητήματα που απαιτούν συγκεκριμένες κυβερνητικές απαντήσεις και παρεμβάσεις.
Ζητούμε την άμεση εξασφάλιση ασφαλούς φιλοξενίας, την ανεξάρτητη διερεύνηση των συνθηκών κράτησης, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και τον έλεγχο ενδεχόμενων παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους.
Παράλληλα, καλούμε την κυβέρνηση να παρουσιάσει δεσμευτικό σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων δομών παιδικής προστασίας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, εξειδικευμένο προσωπικό, σαφές χρονοδιάγραμμα και διαδικασίες λογοδοσίας, ώστε η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλης φιλοξενίας να μην οδηγεί ξανά σε αστυνομική κράτηση.
Η προστασία ενός παιδιού δεν μπορεί να εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα μιας θέσης. Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται την ελευθερία και την ασφάλειά του εξαιτίας των ελλείψεων του κράτους.
Η παιδική προστασία είναι θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας και η αποτελεσματική άσκησή της απαιτεί πολιτική ευθύνη, σχεδιασμό και πράξεις.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης