Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2026

Νέες διαδηλώσεις σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Νέες διαδηλώσεις σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία αναδεικνύουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων, από τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και την ασφάλεια στους δρόμους έως τις συντάξεις και το αυξανόμενο κόστος στέγασης. Σε Μιλάνο, Μαδρίτη και Λισαβόνα, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους, ζητώντας απαντήσεις από τις κυβερνήσεις και μέτρα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καθημερινότητάς τους.

Νέες διαδηλώσεις σε Ιταλία και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Οι κινητοποιήσεις στην Ιταλία ξεκινούν με προγραμματισμένη αντιπολεμική πορεία στο κέντρο του Μιλάνου, στην Piazza della Repubblica. Οι διοργανωτές έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διείσδυσης βίαιων ομάδων και καλούν τους συμμετέχοντες να διατηρήσουν «τα πρόσωπά τους ακάλυπτα», σε μια προσπάθεια να διαχωριστεί η ειρηνική διαμαρτυρία από πιθανές πράξεις προβοκάτσιας ή βίας.

Η αστυνομική παρουσία στην πόλη είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη, καθώς 500 επιπλέον στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Μιλάνο. Οι δυνάμεις αυτές προστίθενται στους εκατοντάδες στρατιώτες που έχουν σταλεί προηγουμένως, προκειμένου να υποστηρίξουν περίπου 5.000 αστυνομικούς. Τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται μία εβδομάδα μετά τα επεισόδια, τις συγκρούσεις με την αστυνομία και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων κινητοποιήσεων.

Οι αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο σχέδιο επιτήρησης. Σε αυτό περιλαμβάνονται περιπολίες με drones, αυξημένοι έλεγχοι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, μονάδες ταχείας αντίδρασης, καθώς και παρακολούθηση διαδικτυακών δραστηριοτήτων που ενδέχεται να συνδέονται με οργανωμένες ομάδες. Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, έχει εκφράσει την ανησυχία του για πιθανή επανάληψη των βίαιων επεισοδίων.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε, παράλληλα, αυστηρότερες ποινές για ανήλικους που συμμετέχουν σε βίαιες ενέργειες. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ανήλικοι αποτελούσαν σημαντικό μέρος των ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια. Η αστυνομία του Μιλάνου αναφέρει ότι περίπου 2.000 πολύ νεαροί διαδηλωτές συμμετείχαν στις λεηλασίες και στις συγκρούσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν Ιταλοί δεύτερης γενιάς, αλλά και αλλοδαποί.

Μέσα σε δύο ημέρες, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 45 ατόμων, εκ των οποίων οι 34 ήταν ανήλικοι. Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική συζήτηση σχετικά με τα όρια της αστυνομικής επιτήρησης, την ευθύνη των οικογενειών και τον τρόπο αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας.

Εκτός από το Μιλάνο και τη Ρώμη, διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί σε τουλάχιστον επτά ακόμη ιταλικές πόλεις. Κεντρικό ρόλο στις κινητοποιήσεις διαδραματίζει το νεοσύστατο «Κίνημα της 17ης Οκτωβρίου», σε συνεργασία με φοιτητικές ομοσπονδίες, συνδικάτα και αντιπολεμικούς συνασπισμούς. Ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο διευκρίνισε, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι στρατιώτες δεν έχουν εξουσιοδότηση να φέρουν σπρέι πιπεριού ή τέιζερ.

Συνταξιούχοι στους δρόμους της Μαδρίτης

Στη Μαδρίτη, χιλιάδες συνταξιούχοι πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία, κρατώντας πολύχρωμες σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «προστατέψτε τις συντάξεις» και «αξιοπρεπείς συντάξεις για το σήμερα και το μέλλον». Οι διαδηλωτές ζητούν τη διασφάλιση του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος και εκφράζουν ανησυχία για προτάσεις που, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από τις πρόωρες εκλογές του επόμενου μήνα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες κατηγόρησε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης ότι προωθεί αλλαγές που ενδέχεται να περιορίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα των συντάξεων. Από την πλευρά του, το Λαϊκό Κόμμα απορρίπτει τις επικρίσεις και υποστηρίζει ότι οι προτάσεις του στοχεύουν στη βιωσιμότητα του συστήματος.

Η κοινωνική ένταση στην Ισπανία έχει ενισχυθεί και από το ζήτημα της στέγασης. Το κόστος αγοράς κατοικίας και ενοικίασης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τις οικονομικές δυνατότητες πολλών πολιτών. Έτσι, οι διαμαρτυρίες για τις συντάξεις συνδέονται πλέον με ένα ευρύτερο αίτημα για κοινωνική προστασία και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Διαδηλώσεις στη Λισαβόνα για την οικονομικά προσιτή στέγαση

Στη Λισαβόνα, διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους απαιτώντας άμεσες λύσεις για την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης. Οι πολίτες χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν το ανώτατο όριο στις ετήσιες αυξήσεις των ενοικίων και τις διαδικασίες έξωσης ενοικιαστών που αδυνατούν να πληρώσουν.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις δεν επιτυγχάνουν ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Αντίθετα, θεωρούν ότι ενισχύουν την ευαλωτότητα όσων ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, σε μια περίοδο κατά την οποία τα ενοίκια αυξάνονται και η προσφορά κατοικιών παραμένει περιορισμένη.

Οι νέες διαδηλώσεις σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία καταδεικνύουν ότι οι κοινωνικές πιέσεις στην Ευρώπη έχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά κοινό χαρακτηριστικό την ανασφάλεια. Οι πολίτες ζητούν ειρήνη, ασφάλεια, προστασία των συντάξεων και πρόσβαση σε αξιοπρεπή κατοικία. Οι κυβερνήσεις καλούνται πλέον να απαντήσουν με συγκεκριμένες πολιτικές, καθώς οι κινητοποιήσεις δείχνουν ότι τα προβλήματα αυτά δεν περιορίζονται σε μεμονωμένες χώρες, αλλά αποτελούν ευρύτερη ευρωπαϊκή πρόκληση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή