Τι αλλάζει από 1η Νοεμβρίου στα μικροδέματα από την Κίνα
Από την 1η Νοεμβρίου 2026 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή νέο ευρωπαϊκό τέλος διαχείρισης ύψους 2 ευρώ για τις απευθείας ηλεκτρονικές αγορές από τρίτες χώρες προς καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέτρο αφορά κυρίως μικροδέματα από την Κίνα και άλλες χώρες εκτός ΕΕ, τα οποία αποστέλλονται απευθείας στον τελικό αγοραστή.
Το νέο τέλος έρχεται να προστεθεί στον δασμό των 3 ευρώ που ισχύει από την 1η Ιουλίου για τις καλυπτόμενες αποστολές αξίας έως 150 ευρώ. Ωστόσο, η τελική επιβάρυνση δεν υπολογίζεται πάντοτε ανά φυσικό δέμα. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο αριθμός των διαφορετικών γραμμών που περιλαμβάνονται στην τελωνειακή διασάφηση.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), σε ενημέρωσή του στην ιστοσελίδα του, διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το νέο κόστος και παρουσιάζει χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις επιβαρύνσεις που μπορεί να προκύψουν.
Πώς υπολογίζεται το τέλος στα μικροδέματα από την Κίνα
Το τέλος διαχείρισης των 2 ευρώ υπολογίζεται ανά γραμμή τελωνειακής διασάφησης. Με τον όρο αυτό περιγράφεται κάθε ξεχωριστή εγγραφή ή καταχώριση προϊόντος, η οποία μπορεί να αντιστοιχεί σε διαφορετική δασμολογική κατηγορία.
Αυτό σημαίνει ότι ένα δέμα με πολλά ίδια προϊόντα ενδέχεται να επιβαρύνεται λιγότερο από ένα δέμα ίδιας συνολικής αξίας που περιλαμβάνει διαφορετικά είδη. Συνεπώς, δεν αρκεί να εξετάζεται μόνο η τιμή ή το βάρος του δέματος. Σημασία έχει και το πόσες διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων δηλώνονται στο τελωνείο.
Για παράδειγμα, ένα δέμα που περιλαμβάνει πέντε ίδια μπλουζάκια μπορεί να αντιστοιχεί σε μία γραμμή τελωνειακής διασάφησης. Σε αυτή την περίπτωση, ο δασμός ανέρχεται σε 3 ευρώ και το τέλος διαχείρισης σε 2 ευρώ, με τη συνολική επιβάρυνση να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ.
Αντίθετα, ένα δέμα με ένα μπλουζάκι και ένα ρολόι περιλαμβάνει προϊόντα διαφορετικών δασμολογικών κατηγοριών. Η συνολική επιβάρυνση φτάνει έτσι τα 10 ευρώ, καθώς αντιστοιχούν σε δύο γραμμές διασάφησης: 6 ευρώ δασμός και 4 ευρώ τέλος διαχείρισης.
Παρόμοια, για ένα δέμα που περιλαμβάνει δύο μπλουζάκια, τρία πουλόβερ και ένα καπέλο, η συνολική επιβάρυνση μπορεί να φτάσει τα 15 ευρώ. Για τέσσερις διαφορετικές δασμολογικές κατηγορίες, το ποσό ανέρχεται στα 20 ευρώ, σύμφωνα με τα παραδείγματα που παραθέτει το ΕΒΕΠ.
Ποιος πληρώνει το τέλος των 2 ευρώ
Το τέλος των 2 ευρώ βεβαιώνεται στον διασαφιστή, δηλαδή στην επιχείρηση ή στον τελωνειακό εκπρόσωπο που υποβάλλει τη σχετική διασάφηση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει ξεχωριστά το ποσό κατά την παράδοση.
Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και οι εταιρείες ταχυμεταφορών μπορούν να ενσωματώνουν το κόστος στην τελική τιμή του προϊόντος ή στα έξοδα αποστολής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επομένως, η επιβάρυνση θα εμφανίζεται κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας, ενώ σε άλλες μπορεί να περιλαμβάνεται ήδη στην τιμή που βλέπει ο καταναλωτής.
Το ακριβές μοντέλο χρέωσης θα εξαρτάται από τον τρόπο λειτουργίας κάθε πλατφόρμας, τον πωλητή και τον μεταφορέα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά την τελική τιμή πριν από την πληρωμή, καθώς το αρχικό κόστος ενός προϊόντος δεν θα αποτυπώνει κατ’ ανάγκη το συνολικό ποσό της αγοράς.
Πότε εφαρμόζεται ο δασμός και πότε το τέλος διαχείρισης
Σύμφωνα με τις τελωνειακές οδηγίες που επικαλείται το Επιμελητήριο Πειραιώς, το τέλος διαχείρισης των 2 ευρώ καταλογίζεται κατά την εισαγωγή και αφορά τις απευθείας ηλεκτρονικές πωλήσεις από τρίτες χώρες προς καταναλωτές στην ΕΕ. Η εφαρμογή του μπορεί να αφορά και αποστολές των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 150 ευρώ.
Ο δασμός των 3 ευρώ αφορά τις καλυπτόμενες αποστολές αξίας έως 150 ευρώ. Όταν εφαρμόζονται και τα δύο μέτρα, η συνδυασμένη επιβάρυνση μπορεί να φτάσει τα 5 ευρώ ανά δασμολογική κατηγορία. Για ένα δέμα με περισσότερες διαφορετικές κατηγορίες, το συνολικό ποσό αυξάνεται αντίστοιχα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι το τέλος διαχείρισης δεν επιστρέφεται σε περίπτωση επιστροφής ή μη παράδοσης του δέματος. Επομένως, ακόμη και αν η αγορά δεν ολοκληρωθεί τελικά, το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να παραμείνει ως επιβάρυνση της εισαγωγικής διαδικασίας.
Τι ισχύει για τα προϊόντα σε αποθήκες εντός ΕΕ
Από τη νέα διαδικασία εξαιρούνται τα εμπορεύματα που έχουν ήδη εισαχθεί και τελωνιστεί ως απόθεμα σε αποθήκη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ένα προϊόν βρίσκεται ήδη σε ευρωπαϊκή αποθήκη και παραδίδεται στη συνέχεια σε καταναλωτή εντός της ΕΕ, η παράδοση αυτή δεν θεωρείται νέα εισαγωγή από τρίτη χώρα.
Η εξαίρεση αυτή μπορεί να ενισχύσει το ενδιαφέρον των ηλεκτρονικών πλατφορμών για τη δημιουργία ή αξιοποίηση αποθεμάτων εντός Ευρώπης. Παράλληλα, όμως, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων που εισάγουν μαζικά προϊόντα και εκείνων που αποστέλλουν κάθε παραγγελία απευθείας από χώρες εκτός ΕΕ.
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές
Η νέα επιβάρυνση αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τις πολύ φθηνές παραγγελίες, καθώς ένα τέλος 2 ή 5 ευρώ μπορεί να αντιστοιχεί σε σημαντικό ποσοστό της συνολικής αξίας τους. Παράλληλα, η χρέωση ανά γραμμή τελωνειακής διασάφησης μπορεί να καταστήσει ακριβότερες τις παραγγελίες που περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά προϊόντα.
Το μέτρο ενδέχεται να ενισχύσει την τάση συγκέντρωσης προϊόντων σε λιγότερες δασμολογικές κατηγορίες, αλλά και να δώσει μεγαλύτερο πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις που διαθέτουν αποθήκες εντός ΕΕ. Για το ΕΒΕΠ, κρίσιμο ζήτημα είναι να παρακολουθηθούν όχι μόνο οι απευθείας αποστολές και τα μικροδέματα από την Κίνα, αλλά και οι μαζικές εισαγωγές σε ευρωπαϊκές αποθήκες.
Η πραγματική επίδραση του μέτρου στον ανταγωνισμό, στις τιμές και στις επιλογές των καταναλωτών θα φανεί μετά την εφαρμογή του. Σε κάθε περίπτωση, από την 1η Νοεμβρίου 2026 τα μικροδέματα από την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες ενδέχεται να συνοδεύονται από υψηλότερο κόστος, ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνουν προϊόντα διαφορετικών δασμολογικών κατηγοριών.
Σχετικά Άρθρα
22/10/2026 - 22:10
22/10/2026 - 21:50
Δείτε επίσης