Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2026

Βίαια επεισόδια στα Τίρανα: Τέταρτη ημέρα διαδηλώσεων με επιθέσεις στα γραφεία του Έντι Ράμα

Flash Reading by Kontra AI
  • Δεύτερη ημέρα βίαιων διαδηλώσεων στα Τίρανα από χιλιάδες φοιτητές που απαιτούν καλύτερες πανεπιστημιακές συνθήκες και επαγγελματικές προοπτικές.
  • Επιθέσεις και εμπρησμοί σε κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας.
  • Η κυβέρνηση ζήτησε αυτοσυγκράτηση, ενώ η αντιπολίτευση επαίνεσε τους διαδηλωτές εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά.
Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στους δρόμους των Τιράνων, επιτιθέμενοι σε κυβερνητικά κτίρια κατά τη δεύτερη ημέρα βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η κινητοποίηση ξεκίνησε την Τρίτη έξω από το υπουργείο Παιδείας, με τους φοιτητές να ζητούν καλύτερες συνθήκες στα πανεπιστήμια και προοπτικές εργασίας.

Την Τετάρτη, τμήμα του κτιρίου του υπουργείου Παιδείας πυρπολήθηκε, ενώ δέχθηκαν επιθέσεις το γραφείο του πρωθυπουργού, τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και γειτονικές επιχειρήσεις.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και κανόνια νερού. Δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν για βίαιες πράξεις κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Albana Koçiu, κάλεσε σε «ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και ωριμότητα», τονίζοντας πως «η Αλβανία δεν χρειάζεται να καεί για να αλλάξει».

 

Η  υπουργός Οικονομίας, Delina Ibrahimaj, καταδίκασε τον εμπρησμό ως πράξη που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Sali Berisha, επαίνεσε τους διαδηλωτές.

Η φοιτητική κινητοποίηση έρχεται μετά από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, γνωστών ως «Επανάσταση των Φλαμίνγκο», που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από έργο πολυτελούς τουρισμού που συνδέεται με τον γαμπρό του Τραμπ, Jared Kushner, ενισχύοντας την οργή για φερόμενη διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή