Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2026

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ναυτική συνδρομή στα Στενά του Ορμούζ, αν καταστεί αναγκαίο

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να, εάν καταστεί αναγκαίο, να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες «έτσι ώστε να παρέχουμε την αναγκαία ναυτική βοήθεια και στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ, εφόσον η κατάσταση το επιτρέψει, εφόσον υπάρξει μια βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, στο πλαίσιο του 6ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε «ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο ενδιαφέρον, επειδή είναι ηγέτιδα δύναμη στη ναυτιλία. Έχει ενδιαφέρον διότι πρωτίστως μέσω της ναυτιλίας διασφαλίζεται η εφοδιαστική αλυσίδα, διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια και στο τέλος της ημέρας η ευημερία των λαών».

Ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «οι επιχειρήσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, στη Μεσόγειο, στον Ινδικό Ωκεανό, είναι όλες συμπληρωματικές των αμερικανικών πρωτοβουλιών. Άρα δεν βρίσκονται σε κάποια κατάσταση αντίθεσης, αλλά περισσότερο συμπληρωματικότητας. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει ηγετικό ρόλο στην παρουσία, ιδίως στην Ερυθρά Θάλασσα.»

Συνεχίζοντας ο υπουργός, σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που κάναμε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την ευρύτερη περιοχή, συζητήσαμε τα θέματα τα οποία αφορούν και το Ισραήλ. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, έχει ήδη αναπτύξει μια πολυποίκιλη δράση με το Ισραήλ.

Θα ήθελα ιδιαιτέρως να αναφερθώ εκ νέου στην πρωτοβουλία 3+1 που περιλαμβάνει και την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ενεργειακή αλλά και ευρύτερα γεωπολιτική.

Η σχέση μας, η αντίληψή μας για τα θέματα της Μέσης Ανατολής με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών είναι απολύτως κοινή. Θα πρέπει να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή. Θα πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο είκοσι σημείων στη δεύτερη φάση για να έχουμε βιώσιμη ειρήνη και ανασυγκρότηση στην περιοχή της Γάζας και θα πρέπει να σταματήσουν οι ενέργειες εκείνες, ιδίως στη Δυτική Όχθη, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες παρεμπόδισης για να υπάρξει λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή