Κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα στη δίκη Λυγγερίδη
Με την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα συνεχίστηκε η δίκη για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Ρέντη, τον Δεκέμβριο του 2023. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς η μαρτυρία αφορά τα γεγονότα που προηγήθηκαν της επίθεσης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκαν τα επεισόδια.
Ο προστατευόμενος μάρτυρας καταθέτει με αλλοιωμένη φωνή, από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Η προστασία της ταυτότητάς του κρίθηκε απαραίτητη, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και των κινδύνων που, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, ενδέχεται να αντιμετωπίζει.
Κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα για το σύνθημα πριν από τα επεισόδια
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αναγνώρισε το άτομο που, όπως ανέφερε, έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσουν τα επεισόδια έξω από το γήπεδο. Όπως περιέγραψε, μετά το σύνθημα «πάμε, πάμε», περίπου 80 άτομα αποχώρησαν από το γήπεδο και κατευθύνθηκαν προς τον εξωτερικό χώρο, όπου ακολούθησαν τα επεισόδια.
«Είμαι βέβαιος ότι τον είδα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας», φέρεται να δήλωσε ο προστατευόμενος μάρτυρας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν εκείνο που έδωσε το σύνθημα και στη συνέχεια συμμετείχε στα επεισόδια.
Ο μάρτυρας περιέγραψε το άτομο ως φαλακρό, μετρίου αναστήματος και με χαρακτηριστικά μάτια. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν περιορίστηκε στον ρόλο του παρατηρητή, αλλά ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν ενεργά στα επεισόδια.
Ωστόσο, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να εστιάσει η κάμερα στους κατηγορούμενους που ήταν παρόντες στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο μάρτυρας δεν αναγνώρισε κάποιον από αυτούς. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αναγνώριση και με το κατά πόσο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εκ νέου, με πιο οργανωμένο τρόπο.
Οι αντιδράσεις της οικογένειας Λυγγερίδη
Με έντονο τρόπο σχολίασε την κατάθεση ο πατέρας του θύματος, Θανάσης Λυγγερίδης. «Ποιος είναι αυτός που έδωσε το σύνθημα; Αφού τον ξέρει. Αλλά φοβάται. Επί 10 χρόνια αυτός ο προστατευόμενος μάρτυρας τούς ήξερε όλους», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο μάρτυρας διαθέτει σημαντικές πληροφορίες για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Η οικογένεια του Γιώργου Λυγγερίδη έχει επανειλημμένα ζητήσει να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι πτυχές της υπόθεσης και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους συμμετείχαν ή συνέβαλαν στα γεγονότα που οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού.
Από την πλευρά της, η δικηγόρος της οικογένειας, Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, τόνισε ότι είναι ευθύνη του δικαστηρίου να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες για την αναγνώριση των κατηγορουμένων. «Ευθύνη αποκλειστική της έδρας είναι να έρθουν ένας προς έναν όλοι οι κατηγορούμενοι και να τους δει ο προστατευόμενος μάρτυρας, ώστε να μπορέσει να αναγνωρίσει ποιοι ήταν μεταξύ των 80», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ίδια αναφέρθηκε και στο πρόσωπο που, σύμφωνα με τον μάρτυρα, είδε τυχαία μέσω της κάμερας να αποχωρεί μετά τη συνεδρίαση. Όπως υποστήριξε, ενώ ο μάρτυρας φέρεται να το αναγνώρισε την προηγούμενη ημέρα, δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Η συνέχεια της δίκης
Η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα αναμένεται να συνεχίσει να απασχολεί το δικαστήριο, καθώς περιλαμβάνει περιγραφές για τη συγκέντρωση των ατόμων, το σύνθημα που φέρεται να δόθηκε και την εξέλιξη των επεισοδίων έξω από το γήπεδο. Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία θα έχει αν θα καταστεί δυνατή η αναγνώριση κάποιων από τους κατηγορούμενους μέσα από μια πιο συστηματική διαδικασία.
Η δίκη για την υπόθεση Λυγγερίδη θα συνεχιστεί την Τρίτη. Το δικαστήριο θα εξετάσει τα επόμενα στοιχεία της δικογραφίας και θα αξιολογήσει τις μαρτυρικές καταθέσεις, σύμφωνα με τους κανόνες της δικαστικής διαδικασίας.
Σχετικά Άρθρα
18/09/2026 - 22:20
18/09/2026 - 22:00
Δείτε επίσης