Άλμα 19,4% στις κενές θέσεις εργασίας το β’ τρίμηνο
Αύξηση 19,4% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2026, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί σημαντική αντιστροφή της τάσης που είχε καταγραφεί ένα χρόνο νωρίτερα, όταν οι κενές θέσεις εργασίας είχαν μειωθεί κατά 34,1% μεταξύ του β’ τριμήνου του 2025 και του β’ τριμήνου του 2024.
Τα στοιχεία προέρχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Κενών Θέσεων Εργασίας. Η έρευνα αφορά το σύνολο της οικονομίας, με εξαίρεση τον Πρωτογενή Τομέα και τις Δραστηριότητες των Νοικοκυριών, και αποτυπώνει τη ζήτηση για εργατικό δυναμικό σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά το β’ τρίμηνο του 2026 καταγράφηκαν 46.368 κενές θέσεις εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση.
Ειδικότερα, σε σύγκριση με τις 38.834 κενές θέσεις που είχαν καταγραφεί κατά το α’ τρίμηνο του ίδιου έτους, προκύπτει σημαντική αύξηση μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Παράλληλα, η μεταβολή σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2025 ανέρχεται σε 19,4%, γεγονός που καταδεικνύει εντονότερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας.
Η αύξηση αυτή μπορεί να συνδέεται με την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, την εποχική ζήτηση σε ορισμένους κλάδους, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην εξεύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα. Οι κενές θέσεις δεν αποτυπώνουν μόνο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αλλά και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εργοδότες αναζητούν προσωπικό για θέσεις που παραμένουν ακάλυπτες.
Η εξέλιξη αποτελεί έναν από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ζήτησης εργασίας. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κενών θέσεων, τόσο εντονότερη μπορεί να είναι η ανάγκη των επιχειρήσεων για ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο, η άνοδος του δείκτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι θέσεις θα καλυφθούν άμεσα, καθώς η διαδικασία πρόσληψης επηρεάζεται από την προσφορά διαθέσιμων εργαζομένων, τις απαιτήσεις κάθε ειδικότητας και τις συνθήκες αμοιβής και εργασίας.
Τι θεωρείται κενή θέση εργασίας
Ως κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προχωρήσει πρόσφατα σε ενεργές ενέργειες αναζήτησης κατάλληλου υποψηφίου.
Οι ενέργειες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη δημοσίευση αγγελίας, την επικοινωνία με υποψηφίους, τη συνεργασία με υπηρεσίες εύρεσης εργασίας ή τη χρήση άλλων διαθέσιμων διαύλων για την κάλυψη της θέσης. Βασική προϋπόθεση είναι η θέση να είναι διαθέσιμη για πρόσληψη και ο εργοδότης να επιδιώκει πραγματικά την κάλυψή της.
Η έννοια της κενής θέσης διαφέρει από μια γενική πρόθεση μελλοντικής πρόσληψης. Για να καταγραφεί μια θέση στην έρευνα, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη και ενεργή αναζήτηση εργαζομένου.
Ποιες θέσεις δεν περιλαμβάνονται στην καταγραφή
Δεν θεωρούνται κενές θέσεις εργασίας εκείνες που πρόκειται να καλυφθούν από συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων ή μέσω εσωτερικών διαδικασιών μιας επιχείρησης. Ειδικότερα, δεν περιλαμβάνονται:
– Θέσεις που θα καλυφθούν από μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε μέσω εργοδότη είτε μέσω οποιουδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
– Θέσεις που θα καλυφθούν από εργολάβους οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στη μισθολογική κατάσταση της επιχείρησης.
– Θέσεις για προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές.
– Θέσεις που καλύπτονται μέσω εσωτερικών μετακινήσεων υφιστάμενου προσωπικού στην ίδια επιχείρηση.
Οι εξαιρέσεις αυτές διασφαλίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν την πραγματική ζήτηση για νέο ή πρόσθετο προσωπικό στην αγορά εργασίας και όχι μεταβολές που προκύπτουν από επιστροφές εργαζομένων ή ανακατανομές θέσεων στο εσωτερικό των επιχειρήσεων.
Κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον
Η έρευνα περιλαμβάνει και τις κενές θέσεις εργασίας που πρόκειται να καλυφθούν στο άμεσο μέλλον. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες.
Η συγκεκριμένη χρονική προϋπόθεση είναι σημαντική, καθώς διαχωρίζει τις άμεσες ανάγκες στελέχωσης από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Μια θέση που προβλέπεται να καλυφθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών δεν αντιμετωπίζεται ως κενή θέση εργασίας στο άμεσο μέλλον.
Η αύξηση κατά 19,4% στις κενές θέσεις εργασίας το β’ τρίμηνο του 2026 αποτελεί ένδειξη ενισχυμένης ζήτησης για εργαζομένους, αλλά και ένα μήνυμα για τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην αγορά εργασίας. Η πορεία του δείκτη κατά τα επόμενα τρίμηνα θα δείξει αν πρόκειται για πρόσκαιρη μεταβολή ή για τάση με μεγαλύτερη διάρκεια.
Σχετικά Άρθρα
15/09/2026 - 21:30
15/09/2026 - 20:30
Δείτε επίσης