Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2026

Ρωσικό χτύπημα σε τρένο στα σύνορα Ουκρανίας και Πολωνίας – Είχαν μόλις κατέβει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο Μπόρις Τζόνσον

Κάλλας: «Είχε στόχο να τρομάξει τη Δύση»

Flash Reading by Kontra AI
  • Ένα ρωσικό drone χτύπησε τρένο κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, λίγο μετά τη διέλευση του διπλωματικού τρένου με τον Μπόρις Τζόνσον.
  • Η ουκρανική σιδηροδρομική εταιρεία εκτιμά πως ο στόχος ήταν το διπλωματικό τρένο, που αναχώρησε νωρίτερα λόγω απειλών.
  • Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία για την ασφάλεια ξένων αξιωματούχων και την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων κοντά στο ΝΑΤΟ.

Ένα ρωσικό drone χτύπησε τρένο μόλις δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας- Πολωνίας, λίγη ώρα αφότου από το ίδιο σημείο είχε περάσει το διπλωματικό τρένο που μετέφερε τους πρώην πρωθυπουργούς Βρετανίας και Σουηδίας, Μπόρις Τζόνσον και Καρλ Μπιλντ, καθώς και Ευρωπαίους συμβούλους ασφαλείας. Η ουκρανική σιδηροδρομική εταιρεία εκτιμά πως το ρωσικό drone είχε ως πιθανό στόχο το διπλωματικό τρένο που επέβαιναν, μεταξύ άλλων, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Καρλ Μπιλντ και σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας από ευρωπαϊκές χώρες. Η αμαξοστοιχία επέστρεφε από τη διάσκεψη Yalta European Strategy στο Κίεβο.

Στόχο να τρομάξει τις χώρες της Δύσης είχε η χθεσινή ρωσική επίθεση με drone που σημειώθηκε σε τρένο στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα 14/9 η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλλας.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε το αντίθετο. Θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε εδώ για την Ουκρανία και ότι δεν φοβόμαστε», δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας όπου παραβρίσκεται για σύνοδο κορυφής για τη στρατηγική στην περιοχή της Αρκτικής.

Αντίστοιχη ήταν η δήλωση και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στην ίδια σύνοδο κορυφής στη Φινλανδία, ο οποίος τόνισε ότι το ρωσικό πλήγμα σε τρένο κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας έγινε με στόχο να φοβίσει και να διχάσει τους Ευρωπαίους.

 

Η Ουκρανία δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι στόχος ήταν ο Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο η χρονική συγκυρία και το ότι το διπλωματικό τρένο είχε περάσει από το σημείο λίγο νωρίτερα έχουν προκαλέσει έντονα ερωτήματα.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως η ρωσική επίθεση είχε στόχο σιδηροδρομικές υποδομές και φορτία που συνδέονται με την ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο, James Landall, εξήγησε γιατί το συγκεκριμένο χτύπημα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Όπως ανέφερε, περίπου μία ώρα πριν από την επίθεση είχε περάσει «ένα πολύ ιδιαίτερο τρένο» από τον ίδιο ακριβώς σταθμό: ένα διπλωματικό τρένο γεμάτο VIP, οι οποίοι βρίσκονταν στο Κίεβο και επέστρεφαν στις χώρες τους.

Ο ίδιος τόνισε πως το τρένο έφτασε με ασφάλεια στην Πολωνία, όμως η ουκρανική σιδηροδρομική εταιρεία θεωρεί «αρκετά πιθανό» ότι η Ρωσία είχε στόχο τον συγκεκριμένο συρμό.

Ο λόγος είναι ιδιαίτερα σημαντικός: Το τρένο είχε αναχωρήσει περίπου μία ώρα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας και της απειλής ρωσικών επιθέσεων.

«Αυτό έχει σημασία όχι μόνο επειδή η Ρωσία δείχνει ότι προετοιμάζεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον τρένων και συνοριακών περασμάτων», εξήγησε ο Landall, «αλλά και επειδή ενδεχομένως η Ρωσία μπορεί πλέον να επιχειρεί να στοχοποιήσει μέλη της διεθνούς κοινότητας που έρχονται στην Ουκρανία».

Και κατέληξε με μια ιδιαίτερα ανησυχητική εκτίμηση:«Αν ισχύει αυτό, πρόκειται για μια νέα εξέλιξη».

Η παρατήρηση του ανταποκριτή του BBC είναι κρίσιμη, καθώς μεταφέρει τη συζήτηση από τις επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές σε ένα διαφορετικό επίπεδο: την πιθανότητα ξένοι αξιωματούχοι και διεθνείς επισκέπτες να αποτελούν πλέον δυνητικούς στόχους.

Εκκένωση 15 λεπτά πριν το χτύπημα -«Τρομακτικό»
Η αμαξοστοιχία που τελικά χτυπήθηκε είχε εκκενωθεί λίγο πριν από την επίθεση, καθώς οι ουκρανικές αρχές είχαν εντοπίσει την απειλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές λέγοντας ότι οι επιβάτες του δικού του τρένου είχαν επίσης ενημερωθεί να είναι έτοιμοι για εκκένωση, προτού τελικά τους επιτραπεί να συνεχίσουν προς την Πολωνία.

Στην περιοχή βρισκόταν και ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος επέβαινε σε διαφορετικό τρένο. Η επίθεση προκάλεσε νέο γύρο ανησυχίας για την ασφάλεια των ξένων αξιωματούχων που ταξιδεύουν στην Ουκρανία.

 


Ο Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε την επίθεση και χαρακτήρισε το χτύπημα σε ουκρανική σιδηροδρομική υποδομή «τυχαίο και χωρίς νόημα», υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες επιθέσεις αποτελούν καθημερινότητα για τους Ουκρανούς.

Παράλληλα, ζήτησε από τους συμμάχους της Ουκρανίας να ενισχύσουν άμεσα την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας.

Σε δηλώσεις του μετά το περιστατικό, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμετακίνητος: «Τίποτα δεν θα με αποτρέψει από το να χρησιμοποιώ τους ουκρανικούς σιδηρόδρομους ή να επιστρέφω στην Ουκρανία».

Η επίθεση σημειώθηκε σε μια περιοχή εξαιρετικά κρίσιμη για την Ουκρανία, καθώς τα συνοριακά περάσματα με την Πολωνία αποτελούν βασικές πύλες για τη μεταφορά ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας από την Ευρώπη.

Το περιστατικό προκάλεσε έντονη αντίδραση στην Πολωνία, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει, πλέον, με αυξημένη ανησυχία τις ρωσικές επιθέσεις που πλησιάζουν όλο και περισσότερο στα σύνορα κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα έκανε λόγο για «τρομοκρατία του Πούτιν» που χτυπά «απευθείας τις πόρτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», καλώντας τους συμμάχους να αυξήσουν την πίεση προς τη Μόσχα.

Η επίθεση έρχεται καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τα πλήγματα εναντίον του ουκρανικού σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο αποτελεί την κυριότερη χερσαία αρτηρία μετακίνησης εκατομμυρίων Ουκρανών και ξένων επισκεπτών, αφού οι πολιτικές αεροπορικές πτήσεις παραμένουν απαγορευμένες από την έναρξη της μεγάλης ρωσικής εισβολής το 2022.

Και, πλέον, ένα κρίσιμο ερώτημα παραμένει σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ: Ήταν απλώς μια ακόμη ρωσική επίθεση σε σιδηροδρομική υποδομή ή το drone βρισκόταν σε αποστολή με στόχο το τρένο που μετέφερε τον Μπόρις Τζόνσον και κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους;

Η απάντηση δεν έχει δοθεί. Όμως, το ότι το χτύπημα έγινε λίγη ώρα και μόλις δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία έχει ήδη σημάνει συναγερμό πολύ πέρα από την Ουκρανία.

<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosiko-drone-eplixe-treno-oykrania-ligo-meta-anahorisi-mporis-tzonson”>Γιατί το ρωσικό χτύπημα στο ουκρανικό τρένο θα μπορούσε να είναι σοβαρή κλιμάκωση -Μόλις είχαν κατέβει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο Μπόρις Τζόνσον – iefimerida.gr</a></p>

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή