Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2026

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενισχύει με 14 εκατ. ευρώ την καινοτόμο επένδυση της ELPEN

Στο Athens LifeTech Park της ELPEN, το πρώτο πάρκο βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα, βρέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της επένδυσης για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η επένδυση της ELPEN έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και ενισχύεται με χρηματοδότηση ύψους 14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνδέει την επιστημονική γνώση με τη βιομηχανική παραγωγή και μπορεί να δημιουργήσει νέες, υψηλής παραγωγικότητας και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ενισχύει τις προοπτικές απασχόλησης για επιστήμονες, ερευνητές και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η επένδυση της ELPEN στην καινοτομία και τη βιοτεχνολογία

Το Athens LifeTech Park στα Σπάτα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και περισσότερο εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα. Το πάρκο συνδυάζει την έρευνα, την καινοτομία, τη βιοτεχνολογία, τη βιομηχανική παραγωγή και τη διεθνή δραστηριοποίηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών με διεθνή προσανατολισμό.

Μέσα από τη δημιουργία του, η ELPEN ενισχύει τον ρόλο της ως μία από τις σημαντικότερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και επενδύει συστηματικά στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης. Οι σύγχρονες υποδομές του πάρκου μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη συνεργασία ανάμεσα σε επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και άλλους φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Η ανάπτυξη ενός τέτοιου κέντρου βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα έχει ευρύτερη σημασία. Δεν αφορά μόνο την ενίσχυση μιας μεμονωμένης επιχείρησης, αλλά και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου η έρευνα μπορεί να μετατρέπεται σε καινοτόμα προϊόντα, παραγωγικές δραστηριότητες και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Με αυτόν τον τρόπο, η επένδυση της ELPEN μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και στη διεύρυνση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές.

Χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ και νέες θέσεις εργασίας

Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε τη στρατηγική επένδυση της ELPEN σύγχρονο πρότυπο ανάπτυξης, καθώς συγκεντρώνει βασικά στοιχεία για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό μοντέλο.

«Η στρατηγική επένδυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN αποτελεί ένα σύγχρονο πρότυπο που δίνει έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία, τη βιομηχανική παραγωγή, τις παραγωγικές επενδύσεις, την εξωστρέφεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής παραγωγικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, η χρηματοδότηση των 14 εκατ. ευρώ εντάσσεται στην πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για ένα μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης που επενδύει στην παραγωγή, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και δημιουργεί ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η δυνατότητα προσέλκυσης Ελλήνων επιστημόνων που εργάστηκαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων στους τομείς της φαρμακευτικής, της βιοτεχνολογίας και της έρευνας μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση του brain drain και στην επιστροφή ανθρώπων με σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή