Στα άκρα οι σχέσεις Ισραήλ – Βρετανίας: Η σύγκρουση μεταφέρεται στη Βουλή – «Κάναμε το σωστό, επιζήμιο αλλά αναμενόμενο το κλείσιμο του προξενείου»
Σε ανοιχτή σύγκρουση με το Ισραήλ βρίσκεται η Βρετανία, μετά τα νέα μέτρα του Λονδίνου για τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και τα αντίποινα της ισραηλινής κυβέρνησης. Η ένταση έχει πλέον περάσει και στο εσωτερικό της Βρετανίας, με ισχυρές αντιδράσεις για τη στάση της κυβέρνησης.
Σήμερα η αντιπαράθεση μεταφέρεται στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ θα δεχθεί το μεσημέρι τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, με τη νέα πολιτική απέναντι στο Ισραήλ να αναμένεται να κυριαρχήσει.
Η Βρετανία θεωρούσε ήδη παράνομους τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Τώρα όμως περνά σε συγκεκριμένα μέτρα: απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων από τους εποικισμούς και προβλέπει κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που τους στηρίζουν.
Το Ισραήλ απάντησε με μέτρα κατά της βρετανικής διπλωματικής παρουσίας. Ζήτησε το κλείσιμο του βρετανικού προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την αποχώρηση Βρετανών διπλωματών, ενώ κατηγορεί το Λονδίνο για παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της χώρας, λίγες εβδομάδες πριν από τις ισραηλινές εκλογές.
Η ρήξη κυριαρχεί και στα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα. Οι εφημερίδες καταγράφουν την οργή του Ισραήλ, αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στη Βρετανία η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Έντ Μίλιμπαντ περί «εθνοκάθαρσης» Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η παρέμβαση του σερ Εφραίμ Μίρβις, αρχιραβίνου των Ενωμένων Εβραϊκών Κοινοτήτων της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα και τη ρητορική της κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τον αντισημιτισμό και να αυξήσει τον φόβο και την ανασφάλεια μεταξύ των Εβραίων στη Βρετανία.
Ο Μίλιμπαντ απέρριψε την κριτική, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στην εβραϊκή κοινότητα και στις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης.
Στην ίδια κατεύθυνση με τη Βρετανία κινούνται η Γαλλία και ο Καναδάς, με μέτρα για το εμπόριο με τους ισραηλινούς εποικισμούς.
Έντ Μίλιμπαντ: Κάναμε το σωστό – Επιζήμιο αλλά αναμενόμενο το κλείσιμο του προξενείου
Μιλώντας στο Sky News, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη επέκταση των εποικισμών συνιστά «καταπίεση του παλαιστινιακού λαού» και ότι η Βρετανία δεν είναι «διατεθειμένη να παραμείνει αδρανής μπροστά σε αυτό».
«Λυπάμαι για την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά είμαι περήφανος για αυτό που κάναμε χθες και ήταν το σωστό», δήλωσε.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε το κλείσιμο του βρετανικού προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την απομάκρυνση βρετανικού προσωπικού από κέντρο συντονισμού για τη Γάζα και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε δώδεκα Βρετανούς.
Ο Μιλίμπαντ αναγνώρισε ότι το κλείσιμο του προξενείου θα είναι «επιζήμιο» για τις σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είχε σταθμίσει εκ των προτέρων «το κόστος και τα οφέλη».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό που κάναμε, μαζί με άλλους διεθνείς συμμάχους, ήταν απολύτως το σωστό», πρόσθεσε.
Σχετικά Άρθρα
09/09/2026 - 13:20
09/09/2026 - 13:10
09/09/2026 - 13:06
Δείτε επίσης