Βρετανία: Ετοιμάζεται να ανακοινώσει απαγόρευση εμπορίου με τους ισραηλινούς εποικισμούς
Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τρίτη (8/9) νέα μέτρα κατά του Ισραήλ, τα οποία περιλαμβάνουν την επιβολή απαγόρευσης εμπορικών συναλλαγών με ισραηλινούς εποικισμούς, εκφράζοντας την αντίθεσή της στα σχέδια εποικιστικής επέκτασης στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου i24NEWS, αρμόδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ προσανατολίζεται στην ανακοίνωση της απαγόρευσης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Εντ Μίλιμπαντ αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες των μέτρων το πρωί της Τρίτης, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η βρετανική εφημερίδα The Times ανέφερε ότι ο Μπέρναμ ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την προτεινόμενη απαγόρευση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της λύσης των δύο κρατών.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να εκφράσει επικριτική στάση απέναντι στη βρετανική απόφαση.
Το σχέδιο E1
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχία για το ισραηλινό σχέδιο κατασκευής νέων οικισμών στο πλαίσιο του έργου E1, μεταξύ του οικισμού Μααλέ Αντουμίμ και της Ιερουσαλήμ.
Ο Μίλιμπαντ είχε ανακοινώσει την 1η Σεπτεμβρίου ότι το Λονδίνο θα αποκαλύψει μέσα στις επόμενες εβδομάδες νέες κυρώσεις, ωστόσο το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επέσπευσε την ανακοίνωσή τους.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες των σχεδιαζόμενων κυρώσεων ούτε η ακριβής έκταση της εμπορικής απαγόρευσης. Οι πληροφορίες επικεντρώνονται προς το παρόν στις συναλλαγές που συνδέονται με τους ισραηλινούς εποικισμούς και όχι σε μια συνολική απαγόρευση του εμπορίου με το Ισραήλ.
Εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις
Η βρετανική πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα εν μέσω εσωτερικών πολιτικών πιέσεων, καθώς πλησιάζει το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στα τέλη του μήνα, ενώ επίκεινται και αναπληρωματικές εκλογές για την έδρα που κατείχε ο πρώην πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Το σχέδιο E1 προκαλεί εδώ και χρόνια διεθνείς αντιδράσεις λόγω της στρατηγικής του σημασίας στη Δυτική Όχθη. Πολλές δυτικές χώρες θεωρούν ότι η επέκταση των εποικισμών στην περιοχή υπονομεύει τις προοπτικές δημιουργίας ενός βιώσιμου και γεωγραφικά συνεκτικού παλαιστινιακού κράτους, ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει το δικαίωμά του να οικοδομεί στην περιοχή.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα βρετανικά μέτρα, καθώς και τους φορείς ή τις δραστηριότητες που θα επηρεαστούν, αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης