Χρυσός Λέοντας στην Έλεν Μπέρστιν στο Φεστιβάλ της Βενετίας
Παραλαμβάνοντας το βραβείο για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο, τη Δευτέρα 7/9, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η Αμερικανίδα ηθοποιός, Έλεν Μπέρστιν, αναφέρθηκε τη μεταμόρφωση των ευκαιριών για τις γυναίκες στον κινηματογράφο από τότε που ξεκίνησε την καριέρα της, πριν από περισσότερες από έξι δεκαετίες.
Η 93χρονη Μπέρστιν δήλωσε ότι παλαιότερα τα κινηματογραφικά πλατό ήταν σχεδόν αποκλειστικά ανδροκρατούμενα, με τις γυναίκες να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στους ρόλους της ηθοποιού.
«Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι, δηλαδή πριν από 150 χρόνια, δεν υπήρχαν γυναίκες στα κινηματογραφικά πλατό», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν υπήρχαν γυναίκες στο συνεργείο. Δεν υπήρχε κανείς, καμία γυναίκα πίσω από την κάμερα. Ήταν όλοι άνδρες».
Η ίδια απέδωσε μέρος αυτής της αλλαγής στο γυναικείο κίνημα και, ιδιαίτερα, στη φεμινίστρια ακτιβίστρια Γκλόρια Στάινεμ, η οποία πέθανε αυτόν τον μήνα, σημειώνοντας ότι συνέβαλε στην αλλαγή της νοοτροπίας σε ολόκληρη τη βιομηχανία.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης