Κωνσταντίνος Τσουκαλάς – Ο ακαδηµαϊκός µε το σπουδαίο έργο και τη θαρραλέα πολιτική παρουσία
Πολλοί φιλόσοφοι έχουν εξηγήσει τον κόσµο µε τον ένα ή άλλο τρόπο, το ζήτηµα είναι να τον αλλάξεις
Tου ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ *
Προ ηµερών, έφυγε από την ζωή ο διεθνούς εµβέλειας αριστερός διανοητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών, στενός φίλος και οµοϊδεάτης του Νίκου Πουλαντζά.
Ο Κωνσταντίνος είχε την ικανότητα να εξηγεί τον κόσµο µε τις µεγάλες κοινωνικές του αντιθέσεις και τα οξύτατα προβλήµατά του, δεν υπήρξε όµως ποτέ «µαρξιστής από καθέδρας», καθώς συµµετείχε και στο κίνηµα της Αριστεράς, όπως και σε κοινωνικούς αγώνες, συµπεριλαµβανοµένης της εξέγερσης του Μάη 1968 στην Γαλλία.
Τέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, όταν πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου η ριζοσπαστική, για πολλούς και ανανεωτική, Αριστερά της Ελλάδας έγινε κυβέρνηση µέσω εκλογών και όχι µέσω αντάρτικου. Το διευκρινίζω, διότι το 1944 είχαµε και κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας, µε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ επικεφαλής, µέχρι που η πατρίδα µας απελευθερώθηκε πλήρως, µε πρώτη την Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 1944.
Μεταφορικά µιλώντας, τον είχα γνωρίσει επί χούντας µέσα από το βιβλίο του Greek Tragedy (Ελληνική Τραγωδία) που είχε εκδοθεί στο Λονδίνο από τις εκδόσεις «Penguin», που µεταδικτατορικά έκανε θραύση και στην Ελλάδα. Θυµάµαι επίσης τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, που διέµενε στο Κολωνάκι, να κατεβαίνει στο Σύνταγµα µε τους «αγανακτισµένους το 2011».
Στη Βουλή
Στην σύντοµη θητεία του στην Βουλή των Ελλήνων, ο εµπνευσµένος πανεπιστηµιακός δεν υπήρξε διακοσµητικός κυβερνητικός βουλευτής, αλλά ζούσε έντονα την σκληρή διαπραγµάτευση του πρώτου εξαµήνου της κυβέρνησης Τσίπρα µε τους δανειστές – εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ.
Και όταν συνέβη το µη απευκταίο, αλλά πιθανολογούµενο τρίτο µνηµόνιο από τον Αλέξη, δεν επέλεξε τον εύκολο δρόµο της διαφωνίας και ηρωικής εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί άλλοι και άλλες, αλλά στάθηκε όρθιος, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η εναλλακτική ήταν το σχέδιο Σόιµπλε για εξοστρακισµό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενδεχοµένως και από την ΕΕ.
Στάση που τήρησε και ο ελληνικός λαός, εµπιστευόµενος ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα στις πρόωρες εκλογές του Σεπτέµβρη 2015, δίνοντας νέα εντολή στην Αριστερά να τον κυβερνήσει µε επιτυχία, θέτοντας τέλος στα µνηµόνια, το 2018, χρονιά και της ιστορικής συµφωνίας των Πρεσπών
Στο κενό έπεσαν τότε τα αριστερόµετρα, που κάποιοι εξακολουθούν να κραδαίνουν και σήµερα, εναντίον του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, διαστρεβλώνοντας και µηδενίζοντας τα επιτεύγµατα της κυβερνητικής περιόδου 2015-2019. Όµως, ο ελληνικός λαός έχει πολύ διαφορετική γνώµη, όπως προκύπτει και από δηµοσκοπήσεις που καταγράφουν ότι σε ποσοστό 52% εκτιµά ότι ζούσε καλύτερα το 2019 µε Τσίπρα, από ότι σήµερα µε Μητσοτάκη.
Μην ξεχνάµε ούτε στιγµή, µε ευθύνη ποίων, εννοώ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδηγήθηκε η Ελλάδα στην χρεωκοπία το 2009 και στα µνηµόνια, από το 2010, τότε που στα υπουργεία µας έκανε κουµάντο η τρόικα, το ΑΕΠ της Ελλάδας µειωνόταν κατά 25% και η ανεργία έφτανε το 27%, µε φυγή στο εξωτερικό περίπου µισού εκατοµµυρίου νέων ανθρώπων. Απίστευτη τραγωδία, µε ευθύνη, όχι της Αριστεράς, αλλά των προαναφερθέντων κοµµάτων, που ούτε σήµερα κάνουν αυτοκριτική.
Γι’ αυτό, επείγει η προοδευτική εναλλακτική, την οποία πίστευε και υπηρετούσε ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, όχι µόνο στην θεωρία, αλλά και στην πράξη.
* Συγγραφέας του βιβλίου «Ο Διαρκής Μετασχηµατισµός της Αριστεράς» (Εκδόσεις Εύµαρος)
Σχετικά Άρθρα
01/09/2026 - 21:35
01/09/2026 - 21:32
01/09/2026 - 21:28
01/09/2026 - 21:22
Δείτε επίσης