Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2026

Φρικιαστικές εικόνες περιγράφουν οι διασώστες στο Νεπάλ

Σε εφιάλτη δίχως τέλος εξελίσσεται η θεομηνία στο Νεπάλ, όπου οι αρχές απευθύνουν δραματική έκκληση για διεθνή συνδρομή, την ώρα που οι διασώστες μεταφέρουν φρικιαστικές εικόνες από τις επιχειρήσεις στα σημεία της καταστροφής. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έχει ήδη ξεπεράσει τους 700 νεκρούς, ενώ οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε περισσότερους από 3.000. Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών στο Νεπάλ, καταγράφονται 781 νεκροί και 2.502 αγνοούμενοι, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται ακατάπαυστα για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Παράλληλα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας επιβεβαιώνουν 16 νεκρούς και 546 αγνοούμενους στο Θιβέτ, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 797 νεκρούς και 3.048 αγνοούμενους. Η κλίμακα της τραγωδίας παραμένει ανείπωτη, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πιθανό να αυξηθούν όσο προχωρούν οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Φρικιαστικές εικόνες στο Νεπάλ περιγράφουν οι διασώστες

Στα πιο πληγμένα σημεία, οι ομάδες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται αντιμέτωπες με σκηνές που σοκάρουν ακόμη και τους πιο έμπειρους. Οι διασώστες μιλούν για σορούς σε προχωρημένη αποσύνθεση, για σωρούς από μπάζα και λάσπη που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση, και για συνεχή, επικίνδυνη αστάθεια του εδάφους.

Οι φρικιαστικές εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής: ολόκληρες περιοχές έχουν θαφτεί κάτω από συντρίμμια, σπίτια και υποδομές έχουν καταρρεύσει, ενώ οι λίγοι διάδρομοι πρόσβασης ανοίγονται με δυσκολία. Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον έχουν ήδη ξεκινήσει μαζικές ταφές, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και να τιμηθούν οι νεκροί όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Επιχειρήσεις διάσωσης στο υδροηλεκτρικό της Ρασούβα

Η καρδιά των επιχειρήσεων στο Νεπάλ χτυπά στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ρασούβα, όπου οι ελπίδες και οι φόβοι συμπυκνώνονται. Εκεί επικεντρώνεται ένας τιτάνιος αγώνας δρόμου με τη βοήθεια βαρέων μηχανημάτων και ειδικών σωστικών συνεργείων, που επιχειρούν σε δύσβατα και ευάλωτα σημεία.

Η πρόσβαση παραμένει ασταθής, οι κατολισθήσεις συνεχείς, ενώ οι ομάδες ασφαλείας δίνουν μάχη για να ανοίξουν διαδρόμους στα μπλοκαρισμένα τούνελ και στις πλημμυρισμένες εγκαταστάσεις. Οι αρχές επισημαίνουν ότι οι αγνοούμενοι που ενδέχεται να βρίσκονται θαμμένοι στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της χώρας ξεπερνούν τους 900, στοιχείο που καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την κάθε ώρα που περνά.

Αγνοούμενοι και αλλοδαποί: αγωνία χωρίς τέλος

Ο κατάλογος των αγνοουμένων στο Νεπάλ περιλαμβάνει 2.502 ανθρώπους, ανάμεσά τους 592 αλλοδαποί. Οι συγγενείς τους συγκεντρώνονται μέρα και νύχτα έξω από τη στρατιωτική βάση του Μπιντούρ, όπου αναρτώνται κατάλογοι με τους διασωθέντες.

Η κάθε ανάρτηση γεννά κύματα αγωνίας και ελπίδας, καθώς οικογένειες και φίλοι ψάχνουν ένα γνώριμο όνομα, ένα σημάδι ότι οι δικοί τους είναι ζωντανοί. Την ίδια στιγμή, οι τηλεπικοινωνίες σε πολλές περιοχές είναι διακεκομμένες, δυσχεραίνοντας την επιβεβαίωση πληροφοριών και πολλαπλασιάζοντας την αβεβαιότητα.

Αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας από το Μπιντούρ

Για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, έχει στηθεί αερογέφυρα ανάμεσα στη βάση του Μπιντούρ και τις πληγείσες περιοχές. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, ελικόπτερα απογειώνονται συνεχώς μεταφέροντας στρατιώτες, διασώστες, ιατρούς και βασικά εφόδια, και επιστρέφουν με τραυματίες που χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη.

Η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει αδιάλειπτη, ωστόσο η πρόσβαση σε απομονωμένες κοινότητες αποτελεί τεράστια πρόκληση. Δρόμοι που έχουν κοπεί, γέφυρες που έχουν καταρρεύσει και καιρικές συνθήκες που αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή επιβραδύνουν το έργο των σωστικών συνεργείων. Παρά τις αντιξοότητες, η κινητοποίηση είναι γενικευμένη με στόχο να φτάσει νερό, τρόφιμα, φάρμακα και σκηνές σε όσους τα χρειάζονται περισσότερο.

Οι αρχές της Κίνας κάνουν λόγο για πρωτόγνωρο επίπεδο δυσκολίας στις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης στο Θιβέτ, όπου επιβεβαιώνονται 16 νεκροί και 546 αγνοούμενοι. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία από το Νεπάλ—781 νεκροί και 2.502 αγνοούμενοι—ο συνολικός απολογισμός φτάνει τους 797 νεκρούς και 3.048 (Incomplete: max_output_tokens)

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή