Iσλανδία: Καταμέτρηση ψήφων για «ναι» ή «όχι» σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
Oι κάλπες έκλεισαν και η καταμέτρηση που ίσως διαρκέσει ως και 14 ώρες είναι σε εξέλιξη στην Ισλανδία μετά το αμφίρροπο δημοψήφισμα με θέμα την επανέναρξη ή όχι των συνομιλιών ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμο ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Δημοσκόπηση της Gallup έδειξε ότι η οριακή πλειοψηφία αντιτίθεται στην πρόταση της κυβέρνησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Οι υποστηρικτές του «Ναι» στις συνομιλίες λένε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε μετριάσει τα υψηλά επιτόκια και να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ οι υπέρμαχοι του «Όχι» υποστηρίζουν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα απειλούσε την κυριαρχία του νησιού και τα αλιευτικά ύδατα.
Η Ισλανδία υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση ένταξης στην ΕΕ το 2009, εν μέσω οικονομική κρίση που έπληξε τη μικρή, εκτεθειμένη οικονομία της χώρας. Οι συνομιλίες έληξαν το 2013 όταν η τότε κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία.
Στο επίκεντρο το κόστος ζωής
Η Ισλανδία αντιμετωπίζει επίμονα υψηλό πληθωρισμό και επιτόκια που έκαναν τα στεγαστικά δάνεια απίστευτα ακριβά. Οι υποστηρικτές ενός «Ναι» λένε ότι η υιοθέτηση του ευρώ, θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση. Το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας ανέρχεται σε 8,00%, έναντι 2,25% στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκούντρουν Χαφστάινσντότιρ, η οποία ηγήθηκε της καμπάνιας του «όχι», υποστήριξε ότι «δεν είναι προβλήματα που θα λύσουν οι Βρυξέλλες», απορρίπτοντας και τους κανόνες της ΕΕ, για τις αλιευτικές ποσοστώσεις που θα επέτρεπαν στην Ισλανδία να διατηρήσει τον έλεγχο των υδάτων της.
Υπόμνημα του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλανδίας εκτιμά ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα μπορούσαν ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2026, εάν επικρατήσει το «ναί» στο δημοψήφισμα.
Πηγή: Reuters
Σχετικά Άρθρα
30/08/2026 - 07:20
30/08/2026 - 07:10
Δείτε επίσης