Σάββατο, 29 Αυγούστου 2026

Πώς μεταδίδεται και πώς προστατευόμαστε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου αποτελεί μια εποχική απειλή που συνδέεται κυρίως με την κυκλοφορία κουνουπιών τους θερμούς μήνες. Η μετάδοση συμβαίνει όταν τσιμπήσει τον άνθρωπο ένα μολυσμένο κουνούπι, γι’ αυτό και η πρόληψη εστιάζει στην αποφυγή των τσιμπημάτων και στον περιορισμό της έκθεσης. Παρότι οι περισσότεροι μολυσμένοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, μικρό ποσοστό μπορεί να αναπτύξει σοβαρή νόσο. Επειδή δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή στοχευμένη αντιική θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου, η σωστή ενημέρωση και η συστηματική εφαρμογή μέτρων προστασίας είναι καθοριστικής σημασίας.

Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας αρμποϊός (ιός που μεταδίδεται από αρθρόποδα) με βασικό κύκλο μετάδοσης ανάμεσα σε κουνούπια και άγρια πτηνά. Τα κουνούπια, κυρίως του γένους Culex, μολύνονται όταν τραφούν από μολυσμένα πτηνά και στη συνέχεια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους μέσω τσιμπήματος.

Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη συνήθη καθημερινή επαφή, με το βήξιμο ή με την αφή. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί μεταδόσεις μέσω μετάγγισης αίματος ή μεταμόσχευσης οργάνων, κάτι που όμως αντιμετωπίζεται με ελέγχους στις τράπεζες αίματος. Η κύρια πηγή κινδύνου για το ευρύ κοινό παραμένει το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

Συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η πορεία της λοίμωξης ποικίλλει:
– Περίπου 60%-80% των μολυνθέντων δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα.
– Περίπου 20%-40% παρουσιάζει ήπια εμπύρετη νόσο, με εκδηλώσεις όπως πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, κόπωση, ελαφρά ναυτία ή/και δερματικό εξάνθημα. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες έως δύο εβδομάδες.
– Ένα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 0,5%-1%, μπορεί να αναπτύξει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως ιογενή μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση. Τα σημεία που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι ο έντονος πονοκέφαλος, ο υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, η δυσκαμψία αυχένα, η σύγχυση, οι διαταραχές επιπέδου συνείδησης, οι σπασμοί ή η μυϊκή αδυναμία.

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όσοι ζουν με χρόνια νοσήματα ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ωστόσο, κάθε άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί αν εκτεθεί σε μολυσμένα κουνούπια, επομένως η πρόληψη αφορά όλους.

Πρόληψη: Πρακτικά μέτρα για να αποφύγουμε τα τσιμπήματα

Καθώς δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή στοχευμένη αντιική θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου, η πρόληψη είναι το πιο ισχυρό μας εργαλείο. Ο συνδυασμός ατομικής προστασίας και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων μειώνει δραστικά τον κίνδυνο.

Εντομοαπωθητικά που λειτουργούν

– Επιλέγουμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά για το δέρμα με δραστικές ουσίες όπως DEET, ικαριδίνη (picaridin), IR3535 ή έλαιο λεμονιού-ευκαλύπτου (PMD), ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης για ηλικίες, δοσολογία και συχνότητα επανάληψης.
– Για τα ρούχα και τον εξοπλισμό εξόδου, η προεπεξεργασία με περμεθρίνη προσφέρει πρόσθετη προστασία (δεν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα).
– Επανατοποθετούμε το απωθητικό μετά από κολύμπι, έντονη εφίδρωση ή σύμφωνα με τη διάρκεια δράσης που αναγράφεται στη συσκευασία.

Ενδυμασία και συνήθειες που μειώνουν την έκθεση

– Φοράμε μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και κλειστά παπούτσια, ιδίως τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας κουνουπιών (σούρουπο και αυγή).
– Επιλέγουμε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και χαλαρή γραμμή ώστε να δυσκολεύεται το τσίμπημα.
– Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες, ειδικά για βρέφη ή όταν κοιμόμαστε με ανοιχτά παράθυρα.
– Ενεργοποιούμε κλιματισμό ή ανεμιστήρες στους εσωτερικούς χώρους· ο δροσερός αέρας και η ροή αέρα μειώνουν τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
– Τοποθετούμε σίτες σε παράθυρα και πόρτες και ελέγχουμε τακτικά για σκισίματα ή κενά.

Εξάλειψη εστιών κουνουπιών γύρω από το σπίτι

– Αδειάζουμε ή καλύπτουμε δοχεία που συγκρατούν νερό (κουβάδες, πιατάκια γλαστρών, βαρέλια, παλιά λάστιχα, παιδικές πισίνες) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
– Καθαρίζουμε υδρορροές και φρεάτια ώστε να μην λιμνάζει νερό.
– Αλλάζουμε συχνά το νερό σε ποτίστρες κατοικίδιων και σε σιντριβάνια, ή χρησιμοποιούμε κυκλοφορητή.
– Φροντίζουμε για καλή αποστράγγιση στον κήπο και επισκευάζουμε διαρροές.
– Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές για προγράμματα προνυμφοκτονίας όταν χρειάζεται.

Ταξίδια και εξωτερικές δραστηριότητες: Έξυπνες επιλογές

– Ελέγχουμε τις τοπικές αναφορές για την κυκλοφορία κουνουπιών και προγραμματίζουμε υπαίθριες δραστηριότητες εκτός των ωρών αιχμής.
– Σε περιοχές με αυξημένη δραστηριότητα, αποφεύγουμε αρώματα ή προϊόντα με έντονο άρωμα που προσελκύουν έντομα.
– Σε κάμπινγκ, χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες, τέντες με σίτες και απωθητικά χώρου (ηλεκτρικές συσκευές, ελικοειδή) σύμφωνα με τις οδηγίες ασφάλειας.

Τι κάνουμε αν εμφανιστούν συμπτώματα

Τα περισσότερα ήπια συμπτώματα υποχωρούν με υποστηρικτική φροντίδα: επαρκή ενυδάτωση, ανάπαυση και απλά αναλγητικά/αντιπυρετικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού. Αν όμως παρουσιαστεί υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί, έντονος πονοκέφαλος, δυσκαμψία αυχένα, σύγχυση, επίμονος έμετος, σπασμοί ή μυϊκή αδυναμία, επικοινωνούμε άμεσα με γιατρό ή με νοσοκομείο, καθώς μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία.

Η διάγνωση στηρίζεται σε εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σε εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η θεραπεία παραμένει υποστηρικτική, με παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών και αντιμετώπιση επιπλοκών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή