Θα συνεχίσει η Ευρώπη να ανέχεται την αυταρχικότητα του Ερντογάν;

Συνεχίζεται η αυταρχική στροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά τις μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας, τώρα προχωρά σε προσωρινή αναστολή της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Και όλα αυτά στο… όνομα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της Παρασκευής.

Σε ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης, Νούμαν Κουρτλουμούς, ανέφερε πως η Τουρκία αναστέλλει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για κάποιο διάστημα.

Η παραπάνω εξέλιξη, καθώς και η πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής για τους επίδοξους πραξικοπηματίες, προκαλούν νέες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ύστερα από την πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε πως η Τουρκία τίθεται για τρεις μήνες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στηριζόμενη λοιπόν σε άρθρο της ίδιας της Σύμβασης, που επιτρέπει την παρέκκλιση από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η Τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει μέτρα, που θα παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Όπως δήλωσε ο Κουρτλουμούς, ευελπιστεί να αρθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενδεχομένως εντός ενός ή ενάμισι μήνα.

Η κατάσταση με τον Ερντογάν έχει φτάσει εκτός ορίων. Βρήκε την ευκαιρία να βγάλει όλη την εμπάθειά του απέναντι σε όποιον νομίζει ότι είναι αντίπαλός του. Η Ευρώπη που κάθεται αμέτοχη και παρακολουθεί όλα αυτά θα κάνει επιτέλους κάποια παρέμβαση; Ας το ελπίσουμε…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή