Τουρκία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου
Η Τουρκία προχωρά στην έκδοση ερυθράς αγγελίας διεθνών αναζητήσεων εις βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την παρεμπόδιση του διεθνούς στολίσκου Sumud να προσεγγίσει τη Γάζα, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Ακίν Γκιουρλέκ.
Η κίνηση αυτή, που πρακτικά ισοδυναμεί με αίτημα διεθνούς εντοπισμού και σύλληψης μέσω των αρμόδιων μηχανισμών, εντάσσεται σε μια ευρύτερη δικαστική διαδικασία την οποία η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει έως τέλους.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στις 14 Ιουλίου 2026 και αφορούν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, με βασική κατηγορία το «έγκλημα της γενοκτονίας». Όπως διευκρίνισε, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης ζητήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η προώθηση της διαδικασίας για την έκδοση ερυθρού δελτίου, ενώ τα σχετικά έγγραφα διαβιβάστηκαν και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να ακολουθηθούν τα απαιτούμενα διπλωματικά και υπηρεσιακά βήματα.
Παράλληλα, ο Γκιουρλέκ ανέφερε ότι ερυθρά αγγελία αναζήτησης θα εκδοθεί και εις βάρος ενός ακόμη προσώπου, ονόματι Άφεκ Μοσκόβιτς. Οι τουρκικές πηγές που επικαλούνται την εξέλιξη δεν διευκρινίζουν την ιδιότητά του, ωστόσο τον συμπεριλαμβάνουν στον κύκλο των εμπλεκομένων στην υπόθεση που εξετάζεται από την τουρκική Δικαιοσύνη.
Η υπόθεση αφορά την επέμβαση σε διεθνή ύδατα κατά του διεθνούς στολίσκου Sumud, ο οποίος, σύμφωνα με τις τουρκικές ανακοινώσεις, είχε ξεκινήσει με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι σημειώθηκε ένοπλη παρέμβαση κατά πολιτών και ακτιβιστών, που είχε ως αποτέλεσμα την κράτησή τους και σειρά παραβιάσεων τις οποίες οι εισαγγελικές αρχές χαρακτηρίζουν βαρύτατες.
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η δικαστική διαδικασία σχετικά με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα εναντίον των ακτιβιστών του Παγκόσμιου Στόλου Sumud συνεχίζεται με αποφασιστικότητα». Η διατύπωση αυτή αποτυπώνει το πολιτικό και θεσμικό βάρος που επιχειρεί να δώσει η Άγκυρα στην υπόθεση, προβάλλοντάς την ως ζήτημα διεθνούς δικαιοσύνης και όχι απλώς ως διμερές επεισόδιο.
Στο επίπεδο της ποινικής διερεύνησης, η διαδικασία εξελίσσεται μέσω της υπόθεσης με αριθμό μητρώου 2026/108 στο 11ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Όπως αναφέρθηκε, έχει κινηθεί ποινική δίωξη εναντίον 35 κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται τόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο Άφεκ Μοσκόβιτς.
Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το ένταλμα και η συνολική δικογραφία σχετίζονται με την ένοπλη επέμβαση σε διεθνή ύδατα, την κράτηση ακτιβιστών και πράξεις που —όπως υποστηρίζεται— συνδέονται με σοβαρές παραβιάσεις. Οι κατηγορίες που αναφέρονται περιλαμβάνουν:
– «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»
– «γενοκτονία»
– «σοβαρή στέρηση της ελευθερίας»
– «πρόκληση σωματικών βλαβών εκ προθέσεως»
– «βασανιστήρια»
– «ζημιά σε περιουσία»
– «ληστεία»
– «απαγωγή μεταφορικών μέσων»
Η συμπερίληψη τόσο ευρέος φάσματος κατηγοριών δείχνει ότι η τουρκική εισαγγελία επιχειρεί να δομήσει μια υπόθεση που δεν περιορίζεται σε ένα μόνο αδίκημα, αλλά περιγράφει ένα σύνολο ενεργειών με πολλαπλές νομικές διαστάσεις.
Ταυτόχρονα, η επίκληση όρων όπως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «γενοκτονία» ανεβάζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, καθώς πρόκειται για χαρακτηρισμούς με βαρύ διεθνές πολιτικό και νομικό φορτίο.
Η λίστα των 35 και η επιλογή για ερυθρά αγγελία
Η λίστα διώξεων της τουρκικής εισαγγελίας για τον Sumud, όπως μεταδίδουν τουρκικές πηγές, περιλαμβάνει 35 ονόματα Ισραηλινών αξιωματούχων. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, οι τουρκικές αρχές προχωρούν στην έκδοση ερυθράς αγγελίας διεθνών αναζητήσεων ειδικά εις βάρος του πρωθυπουργού και ενός ακόμη ατόμου, του Άφεκ Μοσκόβιτς.
Η επιλογή να δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένα πρόσωπα αποδίδεται στη βαρύτητα που τους αποδίδεται εντός της υπόθεσης, αλλά και στον συμβολισμό που φέρει μια τέτοια ενέργεια όταν αφορά εν ενεργεία ηγέτη. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία, όπως περιγράφεται από την τουρκική πλευρά, παρουσιάζεται ως τυπικά θεσμική: από τα εντάλματα σύλληψης, στη διαβίβαση εγγράφων, και από εκεί στο αίτημα έκδοσης ερυθρού δελτίου μέσω των προβλεπόμενων καναλιών.
Σχετικά Άρθρα
21/08/2026 - 19:20
21/08/2026 - 19:10
21/08/2026 - 18:40
Δείτε επίσης