Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2026

Τσίπρας: «Πιστεύω στη διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς» – Το πρώτο βίντεο για την ΕΛΑΣ

Flash Reading by Kontra AI
  • Η ΕΛΑΣ κυκλοφόρησε το πρώτο ντοκιμαντέρ με τον Αλέξη Τσίπρα, εστιάζοντας στο «πρόσημο της πολιτικής» και τη βελτίωση της ζωής.
  • Ο Τσίπρας μοιράστηκε την προσωπική του ιστορία, μεγαλώνοντας σε πολιτικοποιημένο περιβάλλον με πατέρα ΠΑΣΟΚ και αδέλφια στην ΚΝΕ.
  • Παρά την απογοήτευση, ο Τσίπρας παραμένει πιστός στη διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς και τη δύναμη της πολιτικής να αλλάξει τις ζωές.

Η ΕΛΑΣ δημοσίευσε το πρώτο από τα τρία βίντεο του πουλιτικού ντοκιμαντέρ, που αφορούν τη δημιουργία της, με τίτλο «το πρόσημο της πολιτικής» και πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα.

Το επεισόδιο ετοιμάστηκε από μια ομάδα εθελοντών/τριών. Μια πρωτοβουλία με χαρακτηριστικά handmade που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε υπό την επιστημονική επιμέλεια και τον δημιουργικό συντονισμό της Φανής Κουντούρη, Aναπληρώτριας Καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης και Επικοινωνίας.

«Η πολιτική είναι όλα αυτά που ορίζουν τις ζωές των ανθρώπων. Το ζητούμενο είναι το πρόσημό της, αν θέλουμε να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο», έγραψε στην ανάρτησή της η ΕΛΑΣ.

Από το ντοκιμαντέρ της ΕΛΑΣ
Από το ντοκιμαντέρ της ΕΛΑΣ

Τσίπρας: «Ο πατέρας μου ήταν ΠΑΣΟΚ, τα αδέλφια μου ήταν στην ΚΝΕ»

Μέσα στο βίντεο, ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ διηγείται ένα κομμάτι της δική του ιστορίας:

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στους Αμπελόκηπους, στην οδό Φθιώτιδος αριθμός 41, κοντά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Γεννήθηκα στις 28 του Ιούλη το 1974. Η μεταπολίτευση έγινε 24 Ιούλη. Υπήρχε το πνεύμα του ενθουσιασμού για την πτώση της χούντας.

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που ήταν έντονη πολιτική συζήτηση. Ο πατέρας μου, ήταν ΠΑΣΟΚ, τα αδέλφια μου, ήταν στην ΚΝΕ. Ακολούθησα το δικό μου δρόμο.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά και με την πολιτική έχει ένα στοιχείο ρομαντισμού, διεκδίκησης του ονείρου. Αυτό το συναρπαστικό ότι μπορεί κάποιοι άνθρωποι να αλλάζουν τον κόσμο, ότι μπορεί μέσα από τη δράση μας να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Νομίζω ότι σήμερα η πολιτική είναι μια αρνητικά φορτισμένη έννοια. Είναι ταυτισμένη με την αδυναμία να αλλάξει η ζωή μας.

Υπάρχει απογοήτευση. Υπάρχουν πολλές στιγμές που πιστεύεις ότι είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό. Υπάρχουν πολλές στιγμές που απογοητεύεσαι διότι χάνεις τις μάχες που δίνεις. Αλλά πιστεύω στη διάκριση της Αριστεράς με την Δεξιά.

Πιστεύω στη διαφορά των ιδεολογιών. Και πιστεύω και στην πολιτική, με την έννοια ότι η πολιτική είναι αυτό που οι άνθρωποι παράγουν για να ορίσουν τις ζωές τους και άρα καθορίζει τις ζωές τους. Από το πρόσημο που έχει η πολιτική. Μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων. Και ο αγώνας συνεχίζεται από όλους μας».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή