Σεργκέι Λαβρόφ: «Ρωσία και Βόρεια Κορέα αγωνίζονται για μια νέα παγκόσμια τάξη»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έστειλε μήνυμα στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, υποστηρίζοντας ότι Μόσχα και Πιονγκγιάνγκ εργάζονται από κοινού για τη διαμόρφωση μιας «νέας και δίκαιης παγκόσμιας τάξης».
Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις Ρωσίας–Βόρειας Κορέας αναβαθμίζονται εμφανώς, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που δοκιμάζουν τις αντοχές των διεθνών συμμαχιών.
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Λαβρόφ δεν περιορίστηκε σε διακηρύξεις αρχών. Επανέλαβε την πρόθεση της Ρωσίας να ενισχύσει «τη συνεργασία σε όλους τους τομείς» και να συμβάλει, όπως ανέφερε, τόσο στην περιφερειακή όσο και στη διεθνή ασφάλεια.
Το μήνυμα απευθύνθηκε στην υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον Χούι, και παρουσιάστηκε ως ακόμη ένας κρίκος σε μια αλυσίδα επαφών που δείχνει πως η συνεργασία των δύο χωρών δεν είναι συγκυριακή, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική αφήγηση.
«Νέα και δίκαιη παγκόσμια τάξη»
Η φράση «νέα και δίκαιη παγκόσμια τάξη» λειτουργεί ως κεντρικό σύνθημα της ρωσικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια, με τη Μόσχα να προβάλλει την ανάγκη ενός συστήματος διεθνών σχέσεων που, κατά την ίδια, θα βασίζεται στην «αυθεντική ισότητα» και στον σεβασμό των εθνικών συμφερόντων. Στο συγκεκριμένο μήνυμα, ο Σεργκέι Λαβρόφ συνέδεσε ρητά αυτό το αφήγημα με τη συνεργασία Ρωσίας–Βόρειας Κορέας, παρουσιάζοντάς την ως παράδειγμα μιας νέας αντίληψης για την ισορροπία ισχύος στον κόσμο.
Η ρητορική αυτή, όπως μεταδόθηκε από το KCNA, προσδίδει στη διμερή σχέση όχι μόνο πρακτικό, αλλά και ιδεολογικό βάθος. Δεν πρόκειται απλώς για συνεργασία «ανάγκης» λόγω κυρώσεων ή απομόνωσης· η Μόσχα επιχειρεί να τη ντύσει με το ένδυμα ενός κοινού πολιτικού στόχου, που αντιπαρατίθεται στις δυτικές δομές επιρροής και στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαμορφώνουν κανόνες, συμμαχίες και κυρώσεις.
Το Κουρσκ ως σημείο καμπής στις σχέσεις Μόσχας–Πιονγκγιάνγκ
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Λαβρόφ στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή βορειοκορεατικού στρατιωτικού προσωπικού σε επιχειρήσεις στην περιοχή του Κουρσκ. Όπως αναφέρεται, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να έστειλε περίπου 14.000 στρατιώτες στα τέλη του 2024, ώστε να υποστηρίξουν τη Ρωσία στην απώθηση ουκρανικής επιδρομής στην εν λόγω περιοχή. Τον Μάιο του 2025 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη νίκη και ευχαρίστησε δημόσια την Πιονγκγιάνγκ για τη βοήθεια που παρείχε.
Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Λαϊκού Στρατού της Κορέας ως «σαφή απόδειξη» της στρατιωτικής φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε «ηρωικές προηγούμενες γενιές» που, κατά τη ρητορική του, σφυρηλάτησαν αυτή την παράδοση. Με αυτό τον τρόπο, η ρωσική πλευρά επιχειρεί να παρουσιάσει τις εξελίξεις όχι ως μια αμφιλεγόμενη στρατιωτική σύμπραξη του σήμερα, αλλά ως συνέχεια ιστορικών δεσμών.
Η ρωσική ρητορική περί «ναζιστικής» ηγεσίας στο Κίεβο και οι αντιδράσεις
Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία χρησιμοποιεί συχνά τον χαρακτηρισμό «ναζιστική» για την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιεί τους ρωσόφωνους πληθυσμούς. Η ουκρανική πλευρά, όπως και οι δυτικοί σύμμαχοί της, απορρίπτουν αυτό τον ισχυρισμό ως παράλογο, επισημαίνοντας ότι ο Ζελένσκι είναι εβραϊκής καταγωγής και ότι η χρήση τέτοιων όρων υπηρετεί κυρίως πολιτικές και προπαγανδιστικές σκοπιμότητες.
Η αναφορά του Λαβρόφ σε «ουκρανική ναζιστική κλίκα» και «ξένους μισθοφόρους» στο Κουρσκ εντάσσεται στην ίδια γραμμή: επιδιώκει να νομιμοποιήσει τις ρωσικές ενέργειες και να παρουσιάσει τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας ως συμβολή σε έναν «αντιφασιστικό» αγώνα, αφήγημα που βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.
Ανησυχίες για ανταλλάγματα: όπλα, τεχνολογία και νέες αναπτύξεις
Η ενίσχυση των δεσμών Μόσχας–Πιονγκγιάνγκ προκαλεί ανησυχία στη Νότια Κορέα και σε δυτικές χώρες, οι οποίες εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να λαμβάνει τεχνολογική ή στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία ως αντάλλαγμα. Το βασικό ερώτημα δεν είναι μόνο αν υπάρχει ανταλλαγή υλικού, αλλά και τι είδους τεχνογνωσία μπορεί να μεταφερθεί —ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με πυραυλικά προγράμματα και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι έως και 50.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες θα μπορούσαν να σταλούν στη Ρωσία σε νέα ανάπτυξη, με στόχο την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης στην Ουκρανία. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για ποιοτική και ποσοτική κλιμάκωση που θα επηρεάσει όχι μόνο το πεδίο των επιχειρήσεων, αλλά και τη διπλωματική σκακιέρα.
Σύμφωνα με ουκρανικές και ανεξάρτητες εκτιμήσεις, η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού: εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και όλμους, βαλλιστικούς πυραύλους, συστήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών. Η πιθανότητα περαιτέρω ροών υλικού ή προσωπικού κρατά ψηλά τον δείκτη ανησυχίας για την εξέλιξη του πολέμου, αλλά και για την ευρύτερη ασφάλεια στην Ασία.
Σχετικά Άρθρα
18/08/2026 - 23:50
18/08/2026 - 23:40
18/08/2026 - 23:40
18/08/2026 - 22:20
Δείτε επίσης