Καιρός: Τέλος στα μελτέμια, έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας, πού θα φτάσει ο υδράργυρος
Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται συνθήκες καύσωνα, δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ο υδράργυρος αναμένεται να κινηθεί στους 35-36 βαθμούς και τοπικά στους 37 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ προς το Σαββατοκύριακο δεν αποκλείεται να αγγίξει και τους 38 βαθμούς.
Η μεταβολή του καιρού θα είναι σταδιακή και όχι απότομη. Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη, η δροσερή περίοδος που προηγήθηκε ολοκληρώνεται και το μελτέμι εξασθενεί, με τους ανέμους να στρέφονται σταδιακά σε δυτικούς.
Για σήμερα, η χώρα ξεκινά με γενικά αίθριο καιρό, ωστόσο κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται αστάθεια στα ηπειρωτικά. Τοπικές μπόρες και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Στο Αιγαίο, το βόρειο ρεύμα παραμένει τις πρωινές ώρες, με τους ανέμους να φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και τοπικά τα 7 μποφόρ στην περιοχή μεταξύ ανατολικής Κρήτης, Κάσου και Καρπάθου. Από το μεσημέρι και μετά, όμως, οι βοριάδες θα εξασθενήσουν και θα αρχίσει να επικρατεί δυτικό ρεύμα, με τους ανέμους να φτάνουν έως τα 5 μποφόρ στο Ιόνιο και στα νότια πελάγη.
Η αλλαγή της διεύθυνσης των ανέμων αναμένεται να ενισχύσει σταδιακά τη θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά. Οι δυτικοί άνεμοι, καθώς κατέρχονται από τις ορεινές περιοχές προς τις πεδινές, λειτουργούν ως καταβατικοί και μπορούν να ανεβάσουν τον υδράργυρο. Έτσι, σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35-36 βαθμούς στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελοπόννησο, χωρίς να προβλέπονται υψηλότερες τιμές.
Στην υπόλοιπη χώρα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλότερες, λίγο πάνω από τους 30 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες και στη βόρεια Κρήτη θα κινηθούν ακόμη και κάτω από τους 30 βαθμούς.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης