ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ σε επιχείρηση – Νοίκιαζε 132 αυτοκίνητα που είχε δηλώσει σε ακινησία
Ένας φαινομενικά συνηθισμένος επιτόπιος έλεγχος της ΑΑΔΕ σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στάθηκε αρκετός για να ξετυλιχτεί το κουβάρι μιας καλά οργανωμένης υπόθεσης παραβατικότητας στη Δυτική Ελλάδα. Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αξιοποιώντας τις ειδικές ψηφιακές ελεγκτικές εφαρμογές που διαθέτουν για ελέγχους στο πεδίο, εντόπισαν ένα κρίσιμο στοιχείο: το συγκεκριμένο όχημα εμφανιζόταν ως δηλωμένο σε ακινησία, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μισθωμένο και κυκλοφορούσε κανονικά.
Το εύρημα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε ως μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα, αποτέλεσε την αφετηρία για ευρύτερη διασταύρωση στοιχείων, η οποία ανέδειξε την έκταση της υπόθεσης και κατέληξε στην επιβολή υψηλού προστίμου: ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ σε επιχείρηση – Νοίκιαζε 132 αυτοκίνητα που είχε δηλώσει σε ακινησία.
ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ σε επιχείρηση – Πώς εντοπίστηκε η παράβαση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελέγχου, οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι το όχημα που σταμάτησαν δεν θα έπρεπε, βάσει δήλωσης, να βρίσκεται σε κίνηση. Η δήλωση ακινησίας αποτελεί διοικητική διαδικασία που «παγώνει» την κυκλοφορία ενός οχήματος, συνδέεται με συγκεκριμένες υποχρεώσεις (όπως η μη χρήση) και επηρεάζει οικονομικά βάρη, όπως τα τέλη κυκλοφορίας.
Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική: το αυτοκίνητο όχι μόνο κυκλοφορούσε, αλλά είχε ενοικιαστεί κανονικά. Οι ελεγκτές προχώρησαν σε περαιτέρω έλεγχο, χρησιμοποιώντας το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων, όπου καταγράφονται μισθώσεις και κινήσεις οχημάτων των εταιρειών του κλάδου. Εκεί εντοπίστηκε το καθοριστικό μοτίβο: δεν επρόκειτο για «λάθος» ή αστοχία, αλλά για επαναλαμβανόμενη πρακτική.
Η διασταύρωση έδειξε ότι συνολικά 132 οχήματα της συγκεκριμένης επιχείρησης είχαν δηλωθεί σε ακινησία, ενώ παράλληλα εμφανίζονταν ως μισθωμένα. Με άλλα λόγια, τα οχήματα δηλώνονταν ως εκτός κυκλοφορίας, αλλά χρησιμοποιούνταν εμπορικά, αποφέροντας έσοδα, σαν να ήταν πλήρως ενεργά.
Τι σημαίνει «όχημα σε ακινησία» και γιατί η παράβαση είναι σοβαρή
Η ακινησία δεν είναι μια τυπική διαδικασία χωρίς συνέπειες. Όταν ένα όχημα τίθεται σε ακινησία, αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί. Η παραβίαση του καθεστώτος ακινησίας έχει συγκεκριμένες κυρώσεις, καθώς θεωρείται ότι αλλοιώνει το πλαίσιο συμμόρφωσης και δημιουργεί αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι όσων τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι για την κυκλοφορία οχήματος που έχει τεθεί σε ακινησία προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, επιπλέον των τελών κυκλοφορίας και των λοιπών προβλεπόμενων επιβαρύνσεων. Στην υπόθεση της Δυτικής Ελλάδας, η αριθμητική είναι αμείλικτη: 132 οχήματα επί 10.000 ευρώ οδηγούν σε συνολικό πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις που μπορεί να προκύψουν από τα τέλη και άλλες προβλέψεις.
Το ύψος του προστίμου, αλλά και το πλήθος των οχημάτων, δείχνουν ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν τέτοιες πρακτικές ως ιδιαίτερα σοβαρές, ακριβώς επειδή αφορούν συστηματική αξιοποίηση ενός διοικητικού καθεστώτος (ακινησία) με τρόπο που αντιστρατεύεται τον σκοπό του.
Ψηφιακοί έλεγχοι και διασταυρώσεις: Ο ρόλος της τεχνολογίας της ΑΑΔΕ
Κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης έπαιξαν οι ψηφιακές δυνατότητες που αξιοποιεί η ΑΑΔΕ στους ελέγχους της. Οι επιτόπιοι έλεγχοι πλέον δεν περιορίζονται σε έγγραφα και δηλώσεις που επιδεικνύονται τη στιγμή του ελέγχου, αλλά συνδυάζονται με άμεσες διασταυρώσεις σε ψηφιακά συστήματα.
Το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων αποτελεί βασικό εργαλείο για την παρακολούθηση της πραγματικής δραστηριότητας των εταιρειών ενοικίασης. Όταν η εικόνα που εμφανίζεται σε αυτό το σύστημα (ενεργές μισθώσεις) έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που δηλώνεται σε άλλο καθεστώς (ακινησία), η αντίφαση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Αυτό ακριβώς συνέβη στην παρούσα περίπτωση και οδήγησε στην τεκμηρίωση της παράβασης σε μεγάλη κλίμακα.
Ο έλεγχος συνεχίζεται και διευρύνεται σε όλη την Ελλάδα
Η υπόθεση δεν κλείνει με την επιβολή του προστίμου. Όπως επισημαίνεται, ο έλεγχος συνεχίζεται και διευρύνεται, τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και σε άλλες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΑΔΕ δεν αντιμετωπίζει το περιστατικό ως απομονωμένο, αλλά ως πιθανό δείγμα ευρύτερων πρακτικών που χρειάζονται διερεύνηση.
Για τον κλάδο, το μήνυμα είναι σαφές: οι διασταυρώσεις στοιχείων και η αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών καθιστούν ολοένα και δυσκολότερη την απόκρυψη πραγματικής δραστηριότητας, ειδικά όταν αυτή αφήνει ίχνη σε συστήματα μισθώσεων και πελατολογίου.
Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί και ως υπενθύμιση προς κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο: η συμμόρφωση με το καθεστώς ακινησίας δεν είναι «τυπικότητα», αλλά υποχρέωση με συγκεκριμένους ελέγχους και βαριές κυρώσεις. Η υπόθεση «ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ σε επιχείρηση – Νοίκιαζε 132 αυτοκίνητα που είχε δηλώσει σε ακινησία» αναδεικνύει πόσο γρήγορα ένας έλεγχος ρουτίνας μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη αποκάλυψη συστηματικής παραβατικότητας, με σημαντικό οικονομικό και θεσμικό αντίκτυπο.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης