Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2026

Τουρνάς: Αυτοψίες και καταγραφή των ζημιών στο Πόρτο Γερμενό

Στο Πόρτο Γερμενό, όπου δεκάδες κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές έως και ανεπανόρθωτες ζημιές, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτοψίες και καταγραφή των απωλειών, ώστε να ανοίξει γρήγορα ο δρόμος για αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων. Η διαδικασία είναι κρίσιμη, καθώς από την ακρίβεια και την ταχύτητά της εξαρτάται τόσο η ασφάλεια των κατοίκων όσο και η δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση, με προτεραιότητα τις κατοικίες που δεν είναι πλέον κατάλληλες για χρήση.

Κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται επί ποδός, πραγματοποιώντας ελέγχους στις πληγείσες περιοχές. Στόχος των αυτοψιών είναι να εντοπιστούν τα επικίνδυνα κτήρια, να αξιολογηθεί η έκταση των βλαβών και να τεκμηριωθεί ποια κτίσματα παρουσιάζουν ζημιές που τα καθιστούν προσωρινά ή οριστικά ακατάλληλα.

Τι ελέγχεται και γιατί

Η αυτοψία δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά ένα απαραίτητο βήμα για να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα στο πεδίο. Οι μηχανικοί εξετάζουν την κατάσταση των φερόντων στοιχείων, τις εμφανείς ρωγμές και παραμορφώσεις, τις ζημιές σε στέγες και ανοίγματα, καθώς και τις επιπτώσεις από θερμική καταπόνηση και καπνό. Παράλληλα, αξιολογούνται οι κίνδυνοι για τους κατοίκους και τους διασώστες, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα σε κτήρια που μπορεί να είναι επισφαλή.

Η καταγραφή των ζημιών λειτουργεί ως βάση για τις επόμενες ενέργειες: από την έκδοση χαρακτηρισμών καταλληλότητας έως τη δρομολόγηση αποζημιώσεων και εργασιών αποκατάστασης. Σε περιοχές όπως το Πόρτο Γερμενό, όπου οι επιπτώσεις επηρεάζουν όχι μόνο σπίτια αλλά και το φυσικό περιβάλλον, η καταγραφή είναι επίσης χρήσιμη για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων που θα μειώσουν τον κίνδυνο νέων προβλημάτων, όπως διάβρωση ή πλημμυρικά φαινόμενα μετά την απώλεια βλάστησης.

Τουρνάς: «Να δούμε τι ζημιές έχουν γίνει και να προχωρήσουμε γρήγορα»

Τη σημασία του συντονισμού και της άμεσης μετάβασης από την αντιμετώπιση της κρίσης στην αποτίμηση των συνεπειών υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Όπως δήλωσε, οι προσπάθειες παραμένουν συνεχείς και πολυεπίπεδες: «Συνεχίζουμε με τον δήμαρχο την προσπάθεια, όπως όλες τις μέρες και τις νύχτες που προηγήθηκαν, να σώσουμε τον κόσμο και να σώσουμε ό,τι μπορούμε ότι σώζεται και συνεχίζουμε και σήμερα την προσπάθεια. Την επόμενη μέρα δηλαδή να δούμε τι ζημιές έχουν γίνει».

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί επτά συνεργεία στην περιοχή, με αποστολή να μετρήσουν και να τεκμηριώσουν τις ζημιές, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες χωρίς καθυστερήσεις: «Έχουν έρθει εδώ επτά συνεργεία για να μετρήσουν τις ζημιές, για να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στην αποκατάσταση των ζημιών και για τα σπίτια και για το περιβάλλον. Έχουμε μεγάλη προσπάθεια, μεγάλη δουλειά μπροστά μας».

Η αναφορά στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος δεν είναι τυπική. Σε περιοχές που δοκιμάζονται από πυρκαγιές, οι επιπτώσεις συνεχίζουν να εμφανίζονται και μετά την κατάσβεση, με αυξημένους κινδύνους για εδάφη, υποδομές και ποιότητα ζωής. Γι’ αυτό και η καταγραφή των ζημιών στο Πόρτο Γερμενό συνδέεται άμεσα με έναν ευρύτερο σχεδιασμό επόμενης μέρας.

Σύσκεψη στα Βίλια με συμμετοχή Κατσαφάδου και τοπικών φορέων

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού συντονισμού, προγραμματίζεται σύσκεψη εργασίας την Τετάρτη (05/08) στο Δημαρχείο Βιλίων, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Κατσαφάδου. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι δήμαρχοι Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων, εκπρόσωπος της Περιφέρειας, καθώς και εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των ενεργειών για τη διαχείριση των επιπτώσεων από τις πρόσφατες καταστροφές, η αποτίμηση των αναγκών που έχουν προκύψει στις πληγείσες περιοχές και η εξέταση των επόμενων βημάτων. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τόσο οι άμεσες παρεμβάσεις (ασφάλεια κτηρίων, προσωρινές λύσεις για τους πληγέντες) όσο και τα ζητήματα αποκατάστασης, ώστε οι πολίτες να λάβουν έγκαιρα την υποστήριξη που χρειάζονται.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή