Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 στη Τουρκία, εγείρει το ακόλουθο ουσιώδες ερώτημα: Οι πραξικοπηματίες είχαν πάρει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ ή κινήθηκαν αυτόνομα; Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, υποστηρίζουν ότι το πραξικόπημα ήταν δάκτυλος των ΗΠΑ και καθοδηγητής των συνωμοτών ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν είναι κεμαλιστής ιμάμης και από το 1999 διαμένει εξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν είναι πολυγραφότατος και από τις κορυφαίες προσωπικότητες του ισλαμικού κόσμου. Μελέτες και βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι ήταν ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος και ισχυρίζεται ότι πίσω από τους κινηματίες βρίσκονται οι ΗΠΑ που αρνούνται να εκδώσουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία. Ο Γκιουλέν θεωρείται ο ηγέτης ενός θρησκευτικού-κοινωνικού κινήματος στην Τουρκία, που πιστεύει στην επιβολή του Ισλάμ μέσα από την διεύρυνση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων των μουσουλμάνων με τον χριστιανικό κόσμο.
Οι οπαδοί του Γκιουλέν εκτιμώνται σε αρκετά εκατομμύρια εντός Τουρκίας. Οι ιδεολογικές απόψεις του περί των σχέσεων θρησκείας, κράτους και κοινωνίας, είναι ευρέως αποδεκτές από το κεμαλικό κατεστημένο της Τουρκίας. Αν και στο παρελθόν ήταν υποστηρικτής του Ερντογάν, μετά το 2010 προστέθηκε στους θανάσιμους εχθρούς του, λόγω της συστηματικής προσπάθειας του Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε δεσποτικό ισλαμικό κράτος, αποψιλώνοντας παράλληλα όλες τις εστίες του κεμαλικού κατεστημένου στις ένοπλες δυνάμεις, την δικαιοσύνη, τα σώματα ασφαλείας και τον κρατικό μηχανισμό. Πέραν πάσης αμφιβολίας, η νίκη του Ερντογάν κατά των πραξικοπηματιών ήταν η τελειωτική μαχαιριά στο κεμαλικό κατεστημένο. Ήδη, οι διωγμοί των κεμαλιστών σε όλα τα επίπεδα της τουρκικής κοινωνίας είναι ανελέητη και εκτιμάται ότι τις επόμενες βδομάδες πάνω από 100.000 κεμαλικοί θα καρατομηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις, την δικαιοσύνη, τις κρατικές υπηρεσίες, τα σώματα ασφαλείας, τα πανεπιστήμια, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, κ.λπ.
Αν όμως οι πραξικοπηματίες είχαν την υποστήριξη των ΗΠΑ, οπωσδήποτε οι πολιτικές και οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας θα είναι δραματικές. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία τείνουν να γίνουν αγεφύρωτες. Η επιβολή στην Τουρκία ενός ερντογανικού καθεστώτος με θεοκρατικά και απολυταρχικά χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την απλόχερη βοήθεια που μέχρι πρότινος η Τουρκία του Ερντογάν πρόσφερε στο ISIS (ισλαμικό κράτος), υπήρξαν τα βασικά αίτια να διαρρηχτούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Με θρησκευτικά σύμβολα την μπούργκα και τη μαντήλα, ο Ερντογάν πότισε το σκεπτικό των τούρκων ισλαμιστών με μίσος και φθόνο κατά των χριστιανών, καταφέρνοντας έτσι να συντρίψει το κεμαλικό κατεστημένο και να δημιουργήσει ένα δεσποτικό θεοκρατικό κράτος. Ωστόσο, ο Ερντογάν έκανε ολέθρια λάθη στην εξωτερική του πολιτική, με συνέπεια τα οκτώ κράτη που συνορεύουν με την Τουρκία να έχουν προβληματικές σχέσεις μαζί της.
Το μέγα πρόβλημα για την Τουρκία λέγεται Κουρδιστάν. Σύμφωνα με αδιάσειστες βιβλιογραφικές πηγές, το Κουρδιστάν ως γεωγραφική οντότητα περιλαμβάνει έκταση τουλάχιστον 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (χλμ2) και καλύπτει περιοχές του Καυκάσου, του Ιράκ, της Συρίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Συρίας και της Τουρκίας. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση ότι η πλειονότητα από τα 15.000.000 κούρδους που διαβιούν στην Τουρκία, βρίσκεται στην ανατολική Τουρκία καλύπτοντας γεωγραφική έκταση 270.000 χλμ2. Δηλαδή, το 35% της συνολικής έκτασης της Τουρκίας κατοικείται από κούρδους. Αν στους κούρδους της Τουρκίας συνυπολογιστούν και οι κούρδοι που κατοικούν σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, τότε ο συνολικός κουρδικός πληθυσμός ξεπερνάει τα 50.000.000 άτομα. Είναι δυνατόν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν δική τους πατρίδα; Απ’ ότι φαίνεται έφτασε η ιστορική στιγμή που οι Κούρδοι θα κατοικήσουν στα δικά τους χώματα.