Sky news: Ακυρώνει τα σχέδια πώλησης ο Ινφαντίνο – «Δεν ήθελα διχασμό»
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, έκανε τελικά πίσω και ακύρωσε τα σχέδιά του για πώληση μεριδίου που συνδεόταν με το Παγκόσμιο Κύπελλο, έπειτα από κύμα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Sky News: Ακυρώνει τα σχέδια πώλησης ο Ινφαντίνο – «Δεν ήθελα διχασμό». Η υπόθεση, που σε λίγες ημέρες εξελίχθηκε από «φιλόδοξη οικονομική πρωτοβουλία» σε εσωτερική κρίση και ανοιχτή σύγκρουση με συνομοσπονδίες, έφερε στην επιφάνεια ένα βασικό δίλημμα για το ποδόσφαιρο: μέχρι πού μπορεί να φτάσει η εμπορική αξιοποίηση των διοργανώσεων χωρίς να κλονιστεί η θεσμική εμπιστοσύνη;
Στη δήλωσή του προς το βρετανικό δίκτυο, ο Ινφαντίνο τόνισε ότι ο στόχος δεν ήταν ποτέ να δημιουργηθεί ρήγμα. «Αφού άκουσα προσεκτικά όλες τις απόψεις, κατέστη σαφές ότι επικράτησε διχασμός ενώ σκοπός μας ήταν – και θα είναι πάντα – να ενωθούμε και να βελτιωθούμε. Ως αποτέλεσμα, αυτή η πρόταση δεν θα προχωρήσει», ανέφερε. Με άλλα λόγια, η κεντρική ιδέα εγκαταλείπεται όχι επειδή κρίθηκε ανεφάρμοστη τεχνικά, αλλά επειδή θεωρήθηκε πολιτικά και θεσμικά επιζήμια.
Sky News: Ακυρώνει τα σχέδια πώλησης ο Ινφαντίνο – «Δεν ήθελα διχασμό»
Η φράση-κλειδί που ξεχώρισε από τις δηλώσεις του ήταν η παραδοχή ότι το σχέδιο αντί να ενώσει, δίχασε. Ο Ινφαντίνο υποστήριξε πως, «προχωρώντας», η πρόθεσή του είναι να φέρει ξανά στο ίδιο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους, «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», με πνεύμα συνεργασίας και με στόχο τη συνέχιση της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε χώρες που – όπως είπε – έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από υποστήριξη.
Το σημείο αυτό έχει σημασία, επειδή συνδέει τη συζήτηση για τα έσοδα με το αφήγημα της ανάπτυξης (development) που προωθεί η FIFA εδώ και χρόνια: περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές, προγράμματα βάσης και ενίσχυση ομοσπονδιών που υστερούν οικονομικά. Ωστόσο, οι αντιδράσεις έδειξαν ότι οι συνομοσπονδίες και αρκετά στελέχη δεν πείστηκαν πως το προτεινόμενο σχήμα ήταν ο σωστός δρόμος.
Τι προέβλεπε το σχέδιο της FIFA και γιατί προκάλεσε αντιδράσεις
Την Τρίτη, η FIFA επιβεβαίωσε ότι ο Ινφαντίνο ήθελε να ιδρύσει μια θυγατρική με αποτίμηση 20 δισ. δολαρίων (περίπου 15 δισ. λίρες) και να πουλήσει πάνω από το 20% της νέας οντότητας, που αναφερόταν ως FIFA Forward Enterprise. Ο στόχος ήταν να αντληθούν περίπου 4,2 δισ. δολάρια (3,16 δισ. λίρες).
Στην πράξη, μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε τον δρόμο για εξωτερικούς επενδυτές, επηρεάζοντας το πώς «πακετάρονται» και εκμεταλλεύονται εμπορικά δικαιώματα γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο και άλλες δραστηριότητες. Εκεί ακριβώς εντοπίστηκε ο πυρήνας της ανησυχίας: ότι η πίεση για αποδόσεις και κέρδη μπορεί να επηρεάσει μελλοντικές αποφάσεις, είτε σε επίπεδο διοργανώσεων είτε σε επίπεδο προτεραιοτήτων.
Η αντίδραση των συνομοσπονδιών και το φάσμα του μποϊκοτάζ
Η αντίθεση δεν έμεινε σε παρασκηνιακές διαρροές. Ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες, εθνικές ομοσπονδίες και ανώτερα στελέχη της FIFA εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους. Η UEFA, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, προειδοποίησε ακόμη και με μποϊκοτάζ των διοργανώσεων της FIFA από τα μέλη της, εφόσον τα σχέδια δεν εγκαταλειφθούν. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν η AFC και η CONCACAF, δείχνοντας ότι η δυσφορία δεν περιοριζόταν στην Ευρώπη.
Από τη Νότια Αμερική, η CONMEBOL έστειλε το δικό της μήνυμα, τονίζοντας ότι οι εμπορικές αποφάσεις «δεν πρέπει ποτέ να υπερισχύουν της ουσίας του ποδοσφαίρου». Πρόκειται για μια φράση που συνοψίζει τον φόβο πολλών παραγόντων: ότι το προϊόν θα προηγηθεί του παιχνιδιού.
Εσωτερικοί τριγμοί: παραιτήσεις και δημόσιες αιχμές
Το θέμα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν εμφανίστηκαν εντάσεις και στο εσωτερικό της FIFA. Ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου, Κάρλος Κορδέιρο, παραιτήθηκε χαρακτηρίζοντας τα σχέδια «κακή συμφωνία», κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ξεκάθαρη αποδοκιμασία από άνθρωπο του στενού κύκλου.
Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος της FIFA, Κέβιν Λαμούρ, εξέδωσε ιδιαίτερα αυστηρή δήλωση, περιγράφοντας την πώληση ως «σχέδιο ενός ατόμου» και ισχυριζόμενος ότι ο Ινφαντίνο «εξαπάτησε» το προσωπικό σχετικά με τα σχέδιά του. Ανεξάρτητα από το ποιος έχει δίκιο στη διαχείριση ή στην επικοινωνία, το αποτέλεσμα ήταν ένα: η συζήτηση από οικονομική μετατράπηκε σε ζήτημα διακυβέρνησης και εμπιστοσύνης.
Τι σημαίνει η ακύρωση για την επόμενη ημέρα της FIFA
Η απόφαση να μπει φρένο στο σχέδιο δεν κλείνει απαραίτητα τη συζήτηση για νέους τρόπους χρηματοδότησης, αλλά δείχνει ότι η FIFA θα χρειαστεί ευρύτερη συναίνεση πριν προχωρήσει σε κινήσεις που αγγίζουν τα «ιερά και όσια» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το ζητούμενο πλέον είναι αν ο Ινφαντίνο μπορεί να επαναφέρει ενότητα, όπως ο ίδιος δήλωσε, και να παρουσιάσει ένα πλαίσιο ανάπτυξης που θα καθησυχάζει τις συνομοσπονδίες ότι οι εμπορικές επιλογές δεν θα υπαγορεύουν το μέλλον του παιχνιδιού.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη επιβεβαιώνει τον τίτλο όπως τον μεταφέρει το βρετανικό δίκτυο: Sky News: Ακυρώνει τα σχέδια πώλησης ο Ινφαντίνο – «Δεν ήθελα διχασμό». Και αυτό ακριβώς είναι το συμπέρασμα: όταν το ποδόσφαιρο δείχνει έτοιμο να διχαστεί, ακόμη και οι πιο φιλόδοξες οικονομικές ιδέες αναγκάζονται να υποχωρήσουν μπροστά στην ανάγκη για ενότητα, διαφάνεια και κοινή κατεύθυνση.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης