Πύρινος εφιάλτης σε Ισπανία και Γαλλία: Επιστροφές στη Μαδρίτη, νέες εκκενώσεις στο Μπορντό

Διαφορετική είναι η εικόνα στα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα της νοτιοδυτικής Ευρώπης. Στην Ισπανία χιλιάδες κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, καθώς οι πυροσβέστες περιορίζουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αντίθετα, στη Γαλλία οι αναζωπυρώσεις οδήγησαν στην εκκένωση ακόμη 4.000 ανθρώπων από τουριστικές περιοχές στις ακτές του Ατλαντικού.

Συνολικά, περίπου 330.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από σπίτια και παραθεριστικά καταλύματα σε Γαλλία και Ισπανία, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι διατηρούν τον κίνδυνο σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Στα σπίτια τους επιστρέφουν 24.000 κάτοικοι στην Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση ήρε το βράδυ της Τρίτης τις εντολές εκκένωσης σε περισσότερους από δώδεκα δήμους στις περιοχές της Μαδρίτης και της Άβιλα.

«Συνολικά 24.000 άνθρωποι που είχαν απομακρυνθεί επέστρεψαν στα σπίτια τους, ενώ για άλλους 20.000 έληξε η εντολή περιορισμού στην Περιφέρεια της Μαδρίτης», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης, Φρανθίσκο Μαρτίν Αγκίρε.

Όπως πρόσθεσε, η επιστροφή εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για να εδραιωθεί η πρόοδος που σημειώθηκε στα πύρινα μέτωπα.

Οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή έχουν κατακάψει περίπου 77.000 εκτάρια, έκταση σχεδόν αντίστοιχη με εκείνη της Νέας Υόρκης. Μεγαλύτερη ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η πυρκαγιά στην Άβιλα, δυτικά της Μαδρίτης, η οποία έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 50.000 εκτάρια και θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Ισπανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα δήλωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις περιορίζουν τα μέτωπα, με στόχο να σταθεροποιήσουν και να κατασβέσουν πλήρως τις εστίες.

Ανάλογη χαλάρωση των περιορισμών εφαρμόστηκε και στην Καστεγιόν, κοντά στη Βαλένθια, όπου ο Δήμος Βαλ ντ’ Ουισό ήρε την εντολή παραμονής των κατοίκων στα σπίτια τους.

Νέες εκκενώσεις στη Γαλλία

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, αντίθετα, εκκενώθηκαν ακόμη 4.000 άνθρωποι από κάμπινγκ, παραθεριστικά χωριά και τουριστικά καταλύματα γύρω από τη Λακανό, στη Ζιρόντ.

Νέες εστίες εκδηλώθηκαν κοντά στην παραλία Γκραν Κροό, στη χερσόνησο Λεζ-Καπ-Φερέ. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν 23 αεροσκάφη και ελικόπτερα, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού και επιβραδυντικού υγρού.

«Η κατάσταση παραμένει περίπλοκη. Είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο», δήλωσε η περιφερειάρχης της Ζιρόντ, Σοφί Μπροκάς.

Η πυρκαγιά έχει κατακάψει έκταση τετραπλάσια από εκείνη του Παρισιού και έχει αναγκάσει περισσότερους από 220.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν σπίτια και καταλύματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, πρόκειται πιθανότατα για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης αμάχων στη Γαλλία εκτός περιόδου πολέμου.

Παρά τις νέες εκκενώσεις, περίπου 60.000 κάτοικοι προαστίων του Μπορντό, τα οποία είχαν εκκενωθεί προληπτικά, έλαβαν άδεια να επιστρέψουν. Οι αρχές τούς κάλεσαν να κρατούν ενεργοποιημένα τα κινητά τους τηλέφωνα και έτοιμες τις αποσκευές έκτακτης ανάγκης.

Στην περιοχή Λαντ, περίπου 15.000 άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους, καθώς ένα δεύτερο μεγάλο μέτωπο σταμάτησε να εξαπλώνεται. Ωστόσο, η πυρκαγιά δεν έχει κατασβεστεί και η επιτήρηση θα συνεχιστεί.

Το μήνυμα εκκένωσης στις 02:47

Ανάμεσα στους εκτοπισμένους βρίσκεται η 40χρονη Μοργκάν Μπονισό. Στις 02:47 έλαβε στο κινητό της επείγον μήνυμα με την εντολή «Εκκενώστε τώρα».

Πήρε την εννιάχρονη κόρη της, τον σκύλο και το κουνέλι τους και εγκατέλειψε το σπίτι της στο Σεν-Ζαν-ντ’ Ιλάκ με τη βοήθεια γειτόνων. Σήμερα φιλοξενούνται σε εκθεσιακό κέντρο του Μπορντό, το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό καταφύγιο.

«Δεν θέλω να επιστρέψω μέχρι να είμαι βέβαιη ότι δεν θα χρειαστεί να φύγουμε ξανά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για το μέλλον, καθώς οι πυρκαγιές γίνονται ολοένα πιο σφοδρές.

Η ακραία ξηρασία και οι διαδοχικοί καύσωνες έχουν μετατρέψει τα δάση της Ευρώπης σε εύφλεκτη ύλη. Τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία σχηματίστηκαν πυροσωρειτομελανίες, γιγαντιαία νέφη που δημιουργούν ισχυρούς ανέμους και κεραυνούς, πυροδοτώντας νέες εστίες.

Πηγές: AFP, Associated Press

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή