Πρόταση του Ομάν για προαιρετικά τέλη στο Ορμούζ – Στηρίζουν τα κράτη του Κόλπου
Με σκοπό τον τερματισμό της αναταραχής στο παγκόσμιο εμπόριο ορυκτών καυσίμων που προκλήθηκε από τον πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά του Ιράν, το Ομάν παρουσίασε μια πρόταση σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη δεν θα ασκεί αποκλειστικό έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ και τα πλοία που θα διέρχονται από το στρατηγικό πέρασμα θα μπορούν να καταβάλουν τέλη προαιρετικά. Την πληροφορία έδωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters πηγή από τον Κόλπο, προσθέτοντας ότι η πρόταση έχει κερδίσει την υποστήριξη και των υπόλοιπων κρατών του Κόλπου.
Το σύστημα θα είναι ανάλογο με αυτό που ισχύει στο Στενό της Μαλάκα στην Ασία, όπου η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη ζητούν από τα πλοία που διέρχονται να καταβάλλουν προαιρετικές εισφορές για τη χρηματοδότηση της ναυσιπλοΐας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε ξαφνικά τις αεροπορικές επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων το Σαββατοκύριακο, δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «καλές συνομιλίες» με το Ιράν, αλλά απείλησε να επανεκκινήσει τις επιθέσεις εάν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν.
Από την πλευρά του, το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει να επανεκκινήσει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Ιράν ουσιαστικά έκλεισε το Ορμούζ σε πλοία εκτός από τα δικά του μετά την επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ στις 28 Φεβρουαρίου. Μια συμφωνία τον περασμένο μήνα άνοιξε τα Στενά εν μέρει, αλλά η συμφωνία κατέρρευσε στις αρχές Ιουλίου όταν το Ιράν στοχοποίησε πλοία που χρησιμοποίησαν μια δίοδο που δεν εγκρίνει.
Η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι θέλει να διαχειρίζεται το πέρασμα μαζί με το Ομάν, το οποίο ελέγχει την απέναντι όχθη, και να χρεώνει εισφορές εξυπηρέτησης στα πλοία που το χρησιμοποιούν.
Η Ουάσινγκτον όμως θέλει να επιστρέψει στο status quo που ίσχυε πριν από τον πόλεμο, όταν τα πλοία μπορούσαν να περνούν ελεύθερα, χωρίς πληρωμή τελών.
Πηγή: Reuters
Σχετικά Άρθρα
28/07/2026 - 18:20
28/07/2026 - 17:20
Δείτε επίσης