Βρετανία: Ο Άντι Μπέρναμ καταργεί τον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Με την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ περνά από τις εξαγγελίες στις πρώτες κυβερνητικές αποφάσεις, με βασική προτεραιότητα τη μείωση του κόστους ζωής. Πρώτο μέτρο είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι ένα μέσο νοικοκυριό θα εξοικονομεί περίπου 45 λίρες τον χρόνο.
Παράλληλα, προχωρά σε βαθιά αναδιοργάνωση του Κράτους. Δημιουργείται νέο Γραφείο του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και το «No 10 του Βορρά » στο Μάντσεστερ, το οποίο αναλαμβάνει τον συντονισμό της στρατηγικής για την αποκέντρωση, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βιομηχανική πολιτική. Παράλληλα, συγκροτείται ειδική κυβερνητική ομάδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη με επικεφαλής τον πρώτο υπουργό Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιστορία της χώρας.
Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο συνδυάζει στελέχη της κυβέρνησης Στάρμερ με συνεργάτες του Μπέρναμ. Ο Τζον Χίλι αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, ο Εντ Μίλιμπαντ το υπουργείο Εξωτερικών και ο Γουές Στρίτινγκ το υπουργείο Άμυνας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις σχέσεις με την Ευρώπη, καθώς δημιουργείται για πρώτη φορά ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο Ευρωπαϊκών και Διακυβερνητικών Σχέσεων, ενώ ο Χάμις Φάλκονερ αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να εμβαθύνει τη συνεργασία με τις Βρυξέλλες, χωρίς να θέτει υπό αμφισβήτηση το Brexit.
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άντι Μπέρναμ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Όπως ανέφερε, συζήτησαν το εμπόριο, την άμυνα, το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ ευχήθηκε στον νέο Βρετανό πρωθυπουργό καλή επιτυχία στο έργο του.
«Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του ένα μεγάλο έργο, αλλά θα καταφέρει να το φέρει εις πέρας και, φυσικά, οι ΗΠΑ θα είναι εκεί για να βοηθήσουν!» επισημαίνει στην ανάρτηση του στο «Τruth Social» ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης