Εκκλησιαστικά – και άλλα

Δείτε και αναλογισθείτε: βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη σε επίσκεψη ο υπουργός Οικονομίας της υπηρεσιακής Κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλάκης, απο τις “ελπίδες” του συστήματος για όσους μετά τον κάματο από την υπεριδεολόγηση αναζητούν κάποια στοιχεία εφαρμογής, αποτελεσματικότητας. Συναντάται με τον Θεσσαλονίκης Αμβρόσιο, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του ζήτησε απο τον υπουργό να πληροφορηθεί (ή κάπως έτσι) “που πάνε οι φόροι που εισπράττει το Κράτος”. Η απάντηση Χριστοδουλάκη ήταν: “Μην ανησυχείτε, μέχρι τώρα καμιά Κυβέρνηση δεν τόλμησε να φορολογήσει τον Εκκλησία. Αν και, ορμώμενος απο την μικρά μας γνωριμία,θα ήθελα να ανησυχείτε λίγο”. Ο Αμβρόσιος, που δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω, αντείπε: “Η Εκκλησία φορολογείται μια χαρά!”, για να δώσει το παράδειγμα νομικού προσώπου της Εκκλησίας που δεν λαμβάνει δεκάρα σε δημόσια επιχορήγηση και του ζητείται ΕΝΦΙΑ 450.000 ευρώ, οπότε κινδυνεύει να κλείσει. Η απάντηση Χριστοδουλάκη ήταν να μην αφορίζει ο Παναγιώτατος – έτσι αποκαλείται ο Θεσσαλονίκης εντός έδρας – “τον ΕΝΦΙΑ συνολικά, αλλά μόνον τις αδικίες του”.
Η ιστορία έκανε κάποιους κυματισμούς, καθώς στην Εκκλησία διακινήθηκε το ενδεχόμενο να αποτελούσε η ρήση Χριστοδουλάκη προαναγγελία πρόσθετης φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Όμως δόθηκαν αρμοδίως (=παρασκηνιακές) διαβεβαιώσεις, πήρε στο τηλέφωνο τον Αρχιεπίσκοπο ο Χριστοδουλάκης να εξηγήσει ότι το σχόλιο του έγινε “ως λογοπαίγνιο” σ’ εκείνο που επίσης εξέλαβε ως λογοπαίγνιο του Άνθιμου, και να διαβεβαιώσει για την εκτίμησή του για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας “σε μια περίοδο που οι αδύναμοι δοκιμάζονται”. Ο Ιερώνυμος έδειξε να κλείνει το θέμα, καθώς “η Εκκλησία ειναι και θα παραμείνει στο πλευρό του λαού με όλα τα οικονομικά μέσα που διαθέτει” πλην “δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω φορολόγησής της”, ενώ η Ιερά Σύνοδος δημοσιοποίησε – καλού, κακού! – την λίστα με την μισή ντουζίνα φόρων που πληρώνει η Εκκλησία.
Τον κύκλο έκλεισε η με στενούς δεσμούς με την Εκκλησία υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν σχεδιασμοί ή προθέσεις για φορολόγηση – ιδίως της Εκκλησίας.
Ενώ οι ψυχραιμότεροι θύμιζαν ότι ο ίδιος Χριστοδουλάκης, ως ΥΠΟΙΚ πριν δέκα και πλέον χρόνια, είχε καταργήσει την κατά 35% φορολόγηση “του παγκαριού”. Οπότε…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή