Πετράλωνα: Ποια τα πιθανά λάθη και οι παραλείψεις για την κατάρρευση της πολυκατοικίας – Έλεγχοι σε όμορα κτήρια

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πραγματογνωμοσύνες για τα αίτια της κατάρρευσης της τετραώροφης πολυκατοικίας στα Πετράλωνα,με τους μηχανικούς να επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις για το πώς ένα ολόκληρο κτήριο κατέρρευσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κλιμάκιο της Πολεοδομίας πραγματοποίησε ήδη την πρώτη αυτοψία στο σημείο, ενώ αναμένονται τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων, τα οποία θα κρίνουν εάν υπήρξαν παραβάσεις της οικοδομικής νομοθεσίας ή τεχνικές αστοχίες που οδήγησαν στην κατάρρευση.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι και στα γειτονικά κτήρια, καθώς η διπλανή πολυκατοικία έχει εκκενωθεί προσωρινά λόγω σοβαρών ενδείξεων στατικής επιβάρυνσης. Στη βάση του έχει δημιουργηθεί μεγάλο κενό, ενώ η είσοδός του παραμένει αποκλεισμένη από τα συντρίμμια της κατεστραμμένης πολυκατοικίας.

Οι κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν ότι η κατάρρευση προκάλεσε ισχυρή δόνηση, «σαν να έγινε σεισμός», γεγονός που εντείνει την ανησυχία τόσο των ενοίκων που έχασαν τα σπίτια τους όσο και των κατοίκων των γύρω οικοδομών.

Η ρωγμή 15 εκατ. που επηρέασε την στατικότητα του κτηρίου είχε πάρει κλίση πριν την κατάρρευση.

Η παρέμβαση της μηχανικού απέτρεψε την τραγωδία

Καθοριστική αποδείχθηκε η παρέμβαση πολιτικού μηχανικού, η οποία κλήθηκε το πρωί της Τρίτης από ένοικο της πολυκατοικίας προκειμένου να αξιολογήσει τις ρωγμές που είχαν εμφανιστεί στο κτήριο. Όπως ανέφερε, όταν έφτασε στο σημείο διαπίστωσε ότι η κατάσταση ήταν πολύ πιο σοβαρή από αυτή που της είχε περιγραφεί τηλεφωνικά. Αντί για μια απλή ρωγμή, εντόπισε άνοιγμα περίπου 15 εκατοστών στον αρμό μεταξύ της πολυκατοικίας και του διπλανού κτηρίου, ένδειξη ότι η πολυκατοικία με τα επτά διαμερίσματα είχε ήδη πάρει επικίνδυνη κλίση.

Η μηχανικός ζήτησε την άμεση εκκένωση της, εκτιμώντας ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης. Λίγες ώρες αργότερα, το κτήριο κατέρρευσε ολοσχερώς, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Τι εξετάζεται

Τα πρώτα στοιχεία που εξετάζουν οι Αρχές συγκλίνουν στο ότι η κατάρρευση ενδέχεται να συνδέεται με τις εργασίες εσκαφής που πραγματοποιούνταν σε υπό ανέγερση οικοδομή δίπλα στην πολυκατοικία. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι εκσκαφές έγιναν σε μεγαλύτερο βάθος, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα αντιστήριξης του γειτονικού κτηρίου, γεγονός που πιθανόν οδήγησε σε υποχώρηση του εδάφους και τελικά στην κατάρρευση της παλαιάς οικοδομής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης της υπό ανέγερση οικοδομής, ο εργολάβος, ο επιβλέπων μηχανικός και δύο εργάτες. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, ενώ έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί πολεοδομικές ή άλλες ποινικές παραβάσεις. Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 3.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη διαμερίσματος της πολυκατοικίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», η μηχανικός εξήγησε ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε στο κτήριο ήταν χαρακτηριστική σοβαρής στατικής αστοχίας. Όπως ανέφερε, όταν εμφανίζεται τόσο μεγάλο άνοιγμα στον αρμό μεταξύ δύο κτηρίων και παρατηρείται μετακίνηση της κατασκευής, η εκκένωση αποτελεί μονόδρομο, καθώς πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι το κτήριο έχει χάσει τη στατική του ισορροπία και υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης. Πρόσθεσε ότι τα ακριβή αίτια θα προκύψουν μόνο μετά την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης και την εξέταση όλων των τεχνικών δεδομένων.

Καρέ – καρέ η στιγμή της κατάρρευσης

«Ένδειξη σοβαρής αστοχίας»

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Καλογερόπουλος εκτίμησε ότι ένα κτήριο δεν καταρρέει χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σοβαρή αστοχία, επισημαίνοντας πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε κατά τις εργασίες θεμελίωσης της υπό ανέγερση οικοδομής. Όπως ανέφερε, ανεξάρτητα από την παλαιότητα της πολυκατοικίας ή τυχόν καταπονήσεις που είχε υποστεί στο παρελθόν, κατά την εκτέλεση εκσκαφών δίπλα σε υφιστάμενα κτήρια είναι υποχρεωτική η λήψη μέτρων αντιστήριξης.

«Κανένα κτήριο δεν πέφτει μόνο του. Κάποια αστοχία έγινε στη θεμελίωση του όμορου κτηρίου με αποτέλεσμα να καταρρεύσει», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εξήγησε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι εργασίες εκσκαφής πρέπει να γίνονται σταδιακά, με παράλληλη κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, ώστε να προστατεύεται το γειτονικό κτήριο. Μάλιστα, όπως σημείωσε, πολλές φορές το κόστος των έργων αντιστήριξης είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το κόστος κατασκευής του νέου υπογείου, ωστόσο αποτελεί υποχρέωση του κατασκευαστή.«Δεν είναι δυνατόν να κάνεις εκσκαφή και να μην προστατεύσεις το διπλανό κτίριο. Η αντιστήριξη είναι υποχρεωτική», υπογράμμισε.

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή