ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΗΣ SIEMENS
Η χώρα χρειάζεται έντιμους, γενναίους και δημοκρατικούς δικαστές
Μετά το τελευταίο φιάσκο με την υπόθεση της Siemens, πάρα πολλοί άνθρωποι διερωτώνται πως συνέβη αυτή η ιστορία. «Μήπως υπάρχει καμιά χούντα στη δικαιοσύνη;» αναρωτιούνται.
Η επ’ αόριστον αναβολή της δίκης του σκανδάλου μεγατόνων της Siemens σε συνδυασμό με τη νέα αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης Μαντέλη, που επίσης σχετίζεται με τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού, γεννούν εύλογα πολλά «καυτά» ερωτήματα στα οποία οφείλουν να δώσουν απάντηση οι δικαστικές αρχές.
Είναι αδιανόητο να κουκουλώνονται με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο υποθέσεις σαν κι αυτή, που όχι μόνο χρονίζουν αλλά διαιωνίζονται με διάφορα τεχνάσματα και μεθοδεύσεις. Δεν είναι δυνατόν οι κατηγορούμενοι που καταλήστευσαν τα χρήματα των ελλήνων πολιτών να κοντεύουν να τη βγάλουν «λάδι» λόγω επικείμενης παραγραφής των κακουργημάτων που τους βαραίνουν.
Η χώρα έχει ανάγκη από έντιμους, γενναίους και δημοκρατικούς δικαστές με μοναδικό τους γνώμονα το καλό της πατρίδας και την απονομή δικαιοσύνης.
Τέτοιοι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να αναλάβουν αυτές τις αμαρτωλές υποθέσεις που βούλιαξαν τη χώρα και την οδήγησαν στη φτώχεια και τα μνημόνια.
Πρέπει να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι ύποπτες κωλυσιεργίες, ώστε οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτής της χρεωκοπίας, οι οποίοι πλούτισαν σε βάρος του λαού, να καταλήξουν εκεί όπου έπρεπε να βρίσκονται εδώ και χρόνια – στον Κορυδαλλό.
Στον «αέρα» και η δίκη Μαντέλη
Πριν κοπάσει ο θόρυβος από το φιάσκο της Siemens, νέο σάλο προκάλεσε η αναβολή της παράπλευρης δίκης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, για την υπόθεση των 450.000 μάρκων που φέρεται να εισέπραξε από τη γερμανική εταιρία προκειμένου να προωθήσει την υπογραφή της σύμβασης 8002 για τα ψηφιακά του ΟΤΕ το 1998.
Ο θάνατος του εφέτη Αγγελή Τριαντόπουλου, που προήδρευε της διαδικασίας και η μη έγκαιρη πρόβλεψη ορισμού αναπληρωτή του πριν από την έναρξη της δίκης, επιβάλει βάσει του νόμου την επανέναρξη της.
Ο εισαγγελέας πέθανε σε ηλικία μόλις 58 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, κάτι που γνώριζαν οι εισαγγελικές αρχές, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση επέδειξαν πρωτοφανή ολιγωρία αφού επί τόσους μήνες παρέλειψαν να ορίσουν αναπληρωτή.
Ο μη ορισμός αναπληρωτή σύμφωνα με πηγές του Εφετείου, οφείλεται στο γεγονός ότι η δίκη είχε μόνο 5 κατηγορούμενους και λίγους μάρτυρες και η εκτίμηση ήταν ότι θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, κάτι όμως που δεν συνέβη.
Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται τον Νοέμβρη του 2013 και είχε φτάσει στο στάδιο των απολογιών, όμως είχε διακοπεί λόγω της αποχής των δικηγόρων αρχικά και λόγω της ασθένειας εν συνεχεία για τον Σεπτέμβριο, όμως τώρα υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.
Το παίρνει πάνω του ο Τσίπρας
Το πολιτικό θερμόμετρο για την υπόθεση της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης της Siemens χτύπησε «κόκκινο», με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και το Μέγαρο Μαξίμου σε οργισμένο ύφος να κάνει λόγο για «μεθόδευση», κατηγορώντας ανοιχτά τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο.
Μετά την έκταση που πήρε τα τελευταία εικοσιτετράωρα η υπόθεση, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλιστα, εντός της ημέρας ο υπουργός Δικαιοσύνης θα περάσει την πόρτα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκειμένου να ζητήσει από την Εισαγγελέα κ. Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δυο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ.3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.
Προσπαθούν να ενοχοποιήσουν την κυβέρνηση
Με φόντο τα παραπάνω, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», και κατήγγειλαν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνηση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.
«Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη». Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες».
Παραπέμποντας μάλιστα σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.
Τη σκυτάλη τέλος πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από μία σκληρή ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία, ούτε τις «δωρεές». Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου, «μάλλον το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θεωρούν ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Ο κόσμος, όμως, δεν έχει ξεχάσει τα μαύρα ταμεία της Siemens, τις βαλίτσες του κ. Τσουκάτου, την «περίεργη» φυγή του Χριστοφοράκου και του Καραβέλα (επί ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη)». Στο σημείο αυτό, υπογραμμίζουν ότι δεν έχει ξεχάσει τις «δωρεές», τα τηλεφωνικά κέντρα και τις καφετιέρες. Δεν έχει ξεχάσει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία, ούτε τη διαδικασία με την οποία ήρθε στη βουλή- και του οποίου οι όροι δεν τηρήθηκαν καν από τη Siemens. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Συνασπισμός, παλιότερα, έχουν αγωνιστεί με κάθε μέσο, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για το ξεσκέπασμα του «σκανδάλου των σκανδάλων»», αναφέρουν και προσθέτουν πως το μόνο που καταφέρνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τις καταγγελίες τους για συγκάλυψη από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι να αυτογελοιοποιούνται. Κάθε φορά που μιλούν εκτίθενται, κάθε φορά που καταγγέλλουν υπενθυμίζουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά τους.
Μύδροι Κοτζιά – Καμμένου
Σφοδρή επίθεση στους αρμόδιους της Εισαγγελίας Εφετών εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Τα αποδεικτικά στοιχεία αποδεικνύουν την αλήθεια. Κάποιοι είχαν στήσει την υπόθεση να μην εκδικαστεί και ταυτόχρονα να μην χρεωθούν την δική τους επιλογή» δήλωσε στο real.gr.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατήγγειλε την ύπαρξη κυκλωμάτων που εμποδίζουν την εκδίκαση των υποθέσεων της Siemens.
«Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens μήπως ‘φρόντισε’ να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;;;» διερωτήθηκε ο κ. Καμμένος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση παραγραφής της υπόθεσης.
«Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν θα παραγραφεί στην υπόθεση της Siemens» είπε χαρακτηριστικά ενώ επανέλαβε πως το υπουργείο Εξωτερικών δεν φέρει ευθύνη για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για τη Siemens, τονίζοντας πως οι μεταφρασμένες στα γερμανικά 1.087 σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος είχαν σταλεί στην Εισαγγελία από τις 13 Μαΐου.
Αργά το βράδυ, ο κ. Αμανατίδης επισκέφθηκε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, προκειμένου να της παραδώσει το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών γύρω από το θέμα της μετάφρασης του βουλεύματος στην υπόθεση της Siemens κατόπιν αιτήματος της Βασιλικής Θάνου και οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Παρέμβαση Αρείου Πάγου
Τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens.
«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για να εντοπισθούν τυχόν ευθύνες για την επ’ αόριστον αναβολή της υπόθεσης», αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου. Η έρευνα ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη.
Χθες το πρωί η κ. Δημητρίου, κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η διερεύνηση για τον εντοπισμό των υπαιτίων σε αυτή την εμπλοκή που παρουσιάστηκε.
Έγγραφα – φωτιά διαψεύδουν την Εισαγγελία
Στο μεταξύ, η Εισαγγελία Εφετών επιμένει να πετάει
το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Εξωτερικών για την αναβολή της δίκης του σκανδάλου Siemens, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και την οργή της κυβέρνησης.
Οι επικεφαλής της Εισαγγελίας ισχυρίζονται πως δεν υπήρξε εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήθηκαν από το τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου πριν την έναρξη της δίκης τον Νοέμβριο του 2015.
Ωστόσο, η Kontra News έχει αποκλειστικά στη διάθεσή της έγγραφα – ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης δύο εισαγγελείς είχαν απορρίψει αιτήσεις των αλλοδαπών κατηγορουμένων να τους επιδοθούν μεταφρασμένα τα έγγραφα.
Λίγες ημέρες πριν τη δίκη, και συγκεκριμένα στις του περασμένου 19 Νοεμβρίου, όταν αλλοδαπός κατηγορούμενος ζήτησε μεταφρασμένο το βούλευμα, η αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνά Θεοδωροπούλου απάντησε πως «δεν είναι απαραίτητη η επίδοση μετάφρασης».
«Απορρίπτουμε καθόσον δεν είναι απαραίτητη η συνεπίδοση μετάφρασης, όταν ο κατηγορούμενος έλαβε έγκαιρα γνώση της κατηγορίας στη γλώσσα που εννοεί και ως εκ τούτου, προετοίμασε την υπεράσπισή του. Επομένως, από τη μη συνεπίδοση μετάφρασης, δεν προκαλείται ουδεμία ακυρότητα του άρθρου 171 παρ.1 του Κ.Π.Δ. Εάν ο κατηγορούμενος που αγνοεί την ελληνική γλώσσα παρίστατο στην κύρια ανάκριση με διερμηνέα, ο οποίος μετέφρασε τις εναντίον του κατηγορίες, ως εν προκειμένω καθώς και όταν του έχει δοθεί εγγράφως σε γλώσσα που κατανοεί η κατηγορία δεν είναι απαραίτητη η επίσημη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος (καθώς και των λοιπών εγγράφων), δε δημιουργείται ακυρότητα, έχει δε κριθεί ότι δεν ασκεί ουσιώδη επιρροή η μη επίδοσή του παραπεμπτικού βουλεύματος στον κατηγορούμενο σε γλώσσα που εννοεί» ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιεισαγγελέας.
Το χειρότερο είναι πως την ίδια απάντηση έδωσε στον δικηγόρο Θέμη Σοφό που προσέφυγε στον Άρειο Πάγο για τον ίδιο λόγο για λογαριασμό εντολέα του, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης ο οποίος χαρακτήρισε μάλιστα το αίτημα «επουσιώδες».
Ιδού η ένσταση του κ. Σοφού που μιλούσε ευθέως για ακυρότητα της διαδικασίας: «Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Θεμιστοκλής Ι. Σοφός, Δ.Ν., Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, συνήγορος υπερασπίσεως και πληρεξούσιος δικηγόρος των εντολέων μου γερμανικής υπηκοότητας, αγνοούντων την ελληνική γλώσσα και ρητώς δηλωσάντων τούτο προς τον κ. Εισαγγελέα Εφετών, κ. LUDWIG ANTON HEINRICH JASPER, ROLAND KOCH, HERBERT REINHARD SIEKACZEK, και WOLFGANG PAUL WILHELM RUDOLPH, οι οποίοι αιτούνται να λάβουν γνώση του υπ΄αριθμ. 399/2015 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών στη γερμανική γλώσσα, διό και η παρούσα επίδοση δεν εξαρκεί διά το νομότυπον της επιδόσεως τούτο, επιφυλασσόμενοι ρητώς παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός τους για την ακυρότητα της επιδόσεως αυτού, μεταξύ άλλων λόγων και για όσους άλλους αναφέρεται ο συνήγορός μας στην επιφύλαξή του αυτή».
Σε άλλο σημείο της αίτησης για την άσκηση αναίρεσης του επίμαχου βουλεύματος ο κ. Σοφός επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Παραπονούμεθα για το γεγονός, ότι δεν έχουμε λάβει την υπ’ αριθμ. 2143/20.11.2014 Εισαγγελική πρόταση, ούτε το προσβαλλόμενο βούλευμα στη μητρική μας γλώσσα, δηλαδή τη γερμανική γλώσσα. Με το από 16.2.2015 υπόμνημά μας προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών υποβάλαμε νομίμως και εμπροθέσμως τις αντιρρήσεις μας καθώς και την αποστέρηση του ουσιώδους αυτού υπερασπιστικού δικαιώματος, να πληροφορηθούμε την εναντίον μας κατηγορία στη μητρική μας γλώσσα, επέχον (το από 16.2.2015 υπόμνημά μας) θέση αντιρρήσεων κατά της σιωπηρής απόφασης του κ. Εισαγγελέως Εφετών, με την οποία (σιωπηρώς) κρίθηκε ότι δεν είναι αναγκαία η παροχή διερμηνείας».
Από τις δύο αυτές δικαστικές κρίσεις γίνεται απολύτως σαφές ότι ήταν οι ίδιες οι εισαγγελικές αρχές που δεν θεωρούσαν απαραίτητη την μετάφραση του βουλεύματος. Κατά την άποψη που φαίνεται να επικράτησε στην Εισαγγελία Εφετών, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν θα δεχόταν τις όποιες ενστάσεις των κατηγορουμένων περί ακυρότητας της επίδοσης.
Τελικά, όμως, έγινε ακριβώς με αποτέλεσμα η δίκη να αναβληθεί επ’ αόριστον και ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων να είναι πιο ορατός από ποτέ.
