ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δύο εισαγγελείς αρνήθηκαν να δοθεί μετάφραση του βουλεύματος για τη Siemens

ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΖΗΤΟΥΝ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Νέο σοκ για την υπόθεση της Siemens. Η δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, που κατηγορείται για μίζα 450.000 ευρώ θα πρέπει να γίνει από την αρχή γιατί πέθανε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Ο Πάνος Καμμένος άφησε αιχμές κατά της Δικαιοσύνης γιατί δεν είχε οριστεί αναπληρωτής του. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτουμε δυο δικαστικές κρίσεις από την αντιεισαγγελέα Εφετών, Αθηνά Θεοδωροπούλου και τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, που είχαν απορρίψει αιτήσεις των αλλοδαπών κατηγορουμένων να τους επιδοθούν μεταφρασμένα τα έγγραφα της κύριας δίκης με τους 61 κατηγορούμενους.
Η ΔΙΚΗ ΜΑΝΤΕΛΗ
Από την αρχή πρέπει να ξεκινήσει η δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, για την υπόθεση των 450.000 που φέρεται να εισέπραξε από τη Siemens, μετά τον θάνατο του εφέτη Αγγελή Τριαντόπουλου, που προήδρευε της διαδικασίας.
Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται τον Νοέμβρη του 2013 και είχε φτάσει στο στάδιο των απολογιών. Η απουσία αναπληρωτή του προέδρου, οδηγεί σε εκδίκαση απ΄ την αρχή.
«Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens μήπως “φρόντισε” να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;;;;;» διερωτήθηκε ο Πάνος Καμμένος με αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέο γαϊτανάκι αντιδικιών κυβέρνησης, δικαιοσύνης και αντιπολίτευσης.
Μάλιστα σήμερα, σε μια προφανώς και συμβολική κίνηση, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ως είθισται με τη νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και την νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Η υπόθεση Μαντέλη είχε διαχωριστεί για να επισπευτεί από την κύρια υπόθεση με τους 61 κατηγορούμενους που αναβλήθηκε χθες. Η πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησαν τα έγγραφα της δίκης για να αποφασίσουν αν θα παρέμβουν.
Το μπαλάκι των ευθυνών πάει από την κυβέρνησης στους δικαστές και πάλι πίσω με αφορμή το γεγονός ότι δεν είχαν μεταφραστεί εγκαίρως τα έγγραφα για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους:
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών η διαδικασία μετάφρασης ολοκληρώθηκε στις 13 Μαΐου 2016. Όμως πηγές του Εφετείου επισημαίνουν πως η προθεσμία που είχε δοθεί ήταν μέχρι 6 μήνες πριν, τον Νοέμβριο του 2015, πριν ξεκινήσει δηλαδή η δίκη αφού μετά θα ήταν δώρον άδωρον. Αναφέρουν δε πως: “Δεν υπάρχει εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήσαμε από το υπουργείο Εξωτερικών πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015 το οποίο ρητά είχαμε ζητήσει με έγγραφο μας από την μεταφραστική υπηρεσία. Παραδόθηκε μόλις τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει”.
Στο ερώτημα γιατί η δίκη άρχισε τον Νοέμβριο του 2016 πριν διασφαλιστεί η μετάφραση του βουλεύματος πηγές της Εισαγγελίας Εφετών απαντούν :”Προσπαθήσαμε να κάνουμε έγκαιρα τις επιδόσεις των κλήσεων στους κατηγορούμενους ώστε να διακόψουμε τις παραγραφές καθώς ήμασταν βέβαιοι ότι θα απορρίπτονταν τυχών ενστάσεις των κατηγορουμένων για την επίδοση του μη μεταφρασμένου βουλεύματος”
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές το ίδιο Δικαστήριο, Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σε δίκη Τούρκων κατηγορουμένων για υπόθεση τρομοκρατίας με την υπ´ αριθμον 2868/2015 απόφαση του απέρριψε ανάλογες ενστάσεις κρίνοντας ότι δεν χρειάζεται επίδοση μεταφρασμένου βουλεύματος εφόσον οι κατηγορούμενοι έχουν απολογηθεί στην ανάκριση.
ΔΥΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ
Παρότι η λοιπόν η Εισαγγελία Εφετών είχε ζητήσει μετάφραση από τον Απρίλη του 2015, όταν αλλοδαπός κατηγορούμενος ζήτησε μεταφρασμένο το βούλευμα, λίγες μέρες πριν τη δίκη, στις 18 Νοεμβρίου 2015, η αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνά Θεοδωροπούλου απαντά πως «δεν είναι απαραίτητη η επιδομή μετάφρασης όταν ο κατηγορούμενος έλαβε γνώση της δικογραφίας έγκαιρα». Κάτι απολύτως κόντρα σε κάθε διάταξη του ΚΠΔ και βέβαια στην ΑΣΔΑ.
Το χειρότερο είναι πως την ίδια απάντηση έδωσε στον δικηγόρο Θέμη Σοφό που προσέφυγε στον Άρειο Πάγο για τον ίδιο λόγο για λογαριασμό εντολέα του, και αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χαρ. Βουρλιώτης. Χαρακτήρισε μάλιστα το αίτημα «επουσιώδες»!
ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΖΗΤΟΥΝ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Εν τω μεταξύ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ζήτησαν όλα τα έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση της μετάφρασης του βουλεύματος για την κύρια υπόθεση της Siemens με τους 61 κατηγορούμενους που αναβλήθηκε επ΄ αόριστον. Οι ανώτατοι λειτουργοί της δικαιοσύνης θα μελετήσουν τα έγγραφα και θα αποφασίσουν αν θα παρέμβουν ή όχι.
Σχετικά Άρθρα
27/07/2025 - 22:15
27/07/2025 - 21:10
Δείτε επίσης